1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Won't stay running.

Discussion in '4 Cylinder' started by duggravs, May 25, 2014.

  1. May 25, 2014 at 10:13 AM
    #1
    duggravs

    duggravs [OP] Active Member

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Member:
    #128350
    Messages:
    42
    Gender:
    Male
    First Name:
    ricky
    torrance, ca
    Vehicle:
    stock 2004 prerunner
    airbox mod
    I have a 04 2.7 that won't stay running. It started happening when I changed the plugs cuz I had a bad shake when I first turned the truck on. And now the shake is a little better. But now it won't stay on. I Already cleaned the tb and the iac. And still nothing. I have to keep my foot on the gas just to get it to turn on. And keep it on so It won't turn off. And when it does stay on. The rpms are very low. To the point that it's going to turn off.
    Iv been looking of forums. And I can't get a concrete answer. Iv read that it could be the chip filter or pump.
    I'm stumped. And can't figure it out.
    Has anyone dealt with this problem?
     
  2. May 25, 2014 at 10:19 AM
    #2
    worthywads

    worthywads Well-Known Member

    Joined:
    Jun 25, 2011
    Member:
    #58841
    Messages:
    3,447
    Gender:
    Male
    Peoples Republic of Boulder
    Vehicle:
    05 5-lug access I4 Stick, 70 Challenger Vert
    Are you sure the plug wires are in correct order?
     
  3. May 25, 2014 at 10:20 AM
    #3
    moondeath

    moondeath Plenty of slaves for my robot colony?

    Joined:
    Jan 8, 2011
    Member:
    #48948
    Messages:
    3,535
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    Pa, Carlisle
    Vehicle:
    6th Gen 2013 TRD Sport DCLB 4x4
    Grill Thin Lip (Custom Car Grills Mod), Wheels & Tires, Bilstein 5100 1.75" in Front and 1" in Rear, Access Tonneau Cover, Pop & Lock Tailgate Electronic Lock PL8521
    These trucks have the mass air flow sensor, correct? Is it plugged in? These trucks won't run if it isn't connected.

    Plugs are gapped correctly also?
     
  4. May 25, 2014 at 10:20 AM
    #4
    moondeath

    moondeath Plenty of slaves for my robot colony?

    Joined:
    Jan 8, 2011
    Member:
    #48948
    Messages:
    3,535
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    Pa, Carlisle
    Vehicle:
    6th Gen 2013 TRD Sport DCLB 4x4
    Grill Thin Lip (Custom Car Grills Mod), Wheels & Tires, Bilstein 5100 1.75" in Front and 1" in Rear, Access Tonneau Cover, Pop & Lock Tailgate Electronic Lock PL8521
    x2
     
  5. May 25, 2014 at 10:22 AM
    #5
    pouyeux55

    pouyeux55 Member

    Joined:
    Nov 27, 2013
    Member:
    #117447
    Messages:
    16
    Gender:
    Male
    canada (QC)
    It's coil on plug
     
  6. May 25, 2014 at 10:25 AM
    #6
    sacha7905

    sacha7905 Active Member

    Joined:
    Jul 16, 2012
    Member:
    #82770
    Messages:
    34
    Gender:
    Male
    Do you have a check engine light on? I have a crank problem with my tacoma and the dealer wouldn't run diagnostics for free since the check engine light wasn't on. Take your truck to autozone and they can hook it up through the OBDII port and see if it throws any codes. The downside is that autozone machine doesn't know what the code is for. Other forum members have recommended an ODII scanner that will tell you what the code it and says which part is faulty. I'd invest in one and hopefully it can tell you what the problem is.
     
  7. May 25, 2014 at 10:25 AM
    #7
    moondeath

    moondeath Plenty of slaves for my robot colony?

    Joined:
    Jan 8, 2011
    Member:
    #48948
    Messages:
    3,535
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    Pa, Carlisle
    Vehicle:
    6th Gen 2013 TRD Sport DCLB 4x4
    Grill Thin Lip (Custom Car Grills Mod), Wheels & Tires, Bilstein 5100 1.75" in Front and 1" in Rear, Access Tonneau Cover, Pop & Lock Tailgate Electronic Lock PL8521
    Are the 1st gens coil on plug also?
     
  8. May 25, 2014 at 12:35 PM
    #8
    duggravs

    duggravs [OP] Active Member

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Member:
    #128350
    Messages:
    42
    Gender:
    Male
    First Name:
    ricky
    torrance, ca
    Vehicle:
    stock 2004 prerunner
    airbox mod
    Yeah I'm possative they're in the right order. Theirs only one way they can go. Length wise
    Plus when I changed the plugs. I do one plus at a time. So I won't mix them up on accident
     
  9. May 25, 2014 at 12:37 PM
    #9
    duggravs

    duggravs [OP] Active Member

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Member:
    #128350
    Messages:
    42
    Gender:
    Male
    First Name:
    ricky
    torrance, ca
    Vehicle:
    stock 2004 prerunner
    airbox mod
    Yeah it does have a maf. And I cleaned it. And plugged it back in. i double and tripled checked everything. Everything is plugged in.
     
  10. May 25, 2014 at 12:40 PM
    #10
    duggravs

    duggravs [OP] Active Member

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Member:
    #128350
    Messages:
    42
    Gender:
    Male
    First Name:
    ricky
    torrance, ca
    Vehicle:
    stock 2004 prerunner
    airbox mod
    No the check engine light isn't on. Which sucks. Cuz this is the only time I wish it was on.
    And I did get it checked by a friends obd and nothing cAme up.
     
  11. May 25, 2014 at 12:41 PM
    #11
    duggravs

    duggravs [OP] Active Member

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Member:
    #128350
    Messages:
    42
    Gender:
    Male
    First Name:
    ricky
    torrance, ca
    Vehicle:
    stock 2004 prerunner
    airbox mod
    Yeah it's a coil pack plug. So there isn't any wires to change
     
  12. May 25, 2014 at 12:43 PM
    #12
    Mainmoe02

    Mainmoe02 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 28, 2013
    Member:
    #103047
    Messages:
    2,019
    Gender:
    Male
    First Name:
    Moe
    Austin, Texas
    Vehicle:
    01 Gold tacoma SR5 TRD
    3" lift EIBACH coils w/ 5100's front, OME/ Dakar leaf springs w/ toytec adjustable shackles at 1.5" and 5125's out back. 33x10.5x15 KM2's Relentless DIY steel bumper.
    Have you tried the throttle position sensor (TPS)?
    Also look for the firing order online and compare just to make sure.

    I believe the firing order is:
    1,4,2,3

    Does the 2.7 have coils on each plug? So no wires?


    Edit: never mind the last 2 questions... I read you post above
     
  13. May 25, 2014 at 12:47 PM
    #13
    Mainmoe02

    Mainmoe02 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 28, 2013
    Member:
    #103047
    Messages:
    2,019
    Gender:
    Male
    First Name:
    Moe
    Austin, Texas
    Vehicle:
    01 Gold tacoma SR5 TRD
    3" lift EIBACH coils w/ 5100's front, OME/ Dakar leaf springs w/ toytec adjustable shackles at 1.5" and 5125's out back. 33x10.5x15 KM2's Relentless DIY steel bumper.
    Were you easy on tightening the plugs? It's easy to over tighten and crack a plug/ insulator. Or leaving a plug too loose?
     
  14. May 25, 2014 at 12:49 PM
    #14
    duggravs

    duggravs [OP] Active Member

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Member:
    #128350
    Messages:
    42
    Gender:
    Male
    First Name:
    ricky
    torrance, ca
    Vehicle:
    stock 2004 prerunner
    airbox mod
    What am I suppose to do with the tps?
     
  15. May 25, 2014 at 2:32 PM
    #15
    Mainmoe02

    Mainmoe02 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 28, 2013
    Member:
    #103047
    Messages:
    2,019
    Gender:
    Male
    First Name:
    Moe
    Austin, Texas
    Vehicle:
    01 Gold tacoma SR5 TRD
    3" lift EIBACH coils w/ 5100's front, OME/ Dakar leaf springs w/ toytec adjustable shackles at 1.5" and 5125's out back. 33x10.5x15 KM2's Relentless DIY steel bumper.
    Maybe have it tested it or Replace it, I don't think there's a way to clean it.
     
  16. May 25, 2014 at 2:51 PM
    #16
    duggravs

    duggravs [OP] Active Member

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Member:
    #128350
    Messages:
    42
    Gender:
    Male
    First Name:
    ricky
    torrance, ca
    Vehicle:
    stock 2004 prerunner
    airbox mod
    How can I get it tested?
     
  17. May 25, 2014 at 5:06 PM
    #17
    Mainmoe02

    Mainmoe02 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 28, 2013
    Member:
    #103047
    Messages:
    2,019
    Gender:
    Male
    First Name:
    Moe
    Austin, Texas
    Vehicle:
    01 Gold tacoma SR5 TRD
    3" lift EIBACH coils w/ 5100's front, OME/ Dakar leaf springs w/ toytec adjustable shackles at 1.5" and 5125's out back. 33x10.5x15 KM2's Relentless DIY steel bumper.

    Hmmm that I don't know, or if it's possible. Just said it incase you could before buying a new one. I may have my old one that I replaced because I was able to get a new one for $10 after shipping. I'm sure it's still in great shape since my truck was running fine when I replaced it. $10 and it's yours. It's an OEM Toyota TPS.

    I'm just suggesting the TPS as a possibility to your truck symptoms. Not sure if it's gonna solve it but wouldn't hurt to try
     
  18. May 25, 2014 at 6:09 PM
    #18
    duggravs

    duggravs [OP] Active Member

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Member:
    #128350
    Messages:
    42
    Gender:
    Male
    First Name:
    ricky
    torrance, ca
    Vehicle:
    stock 2004 prerunner
    airbox mod
    I looked on youtube. And there is a what to check it. I just have to do it now.
    But what's weird. The truck is turning on perfectly now. But iv noticed when it sits for couple hours. It won't start unless I give it gas.
     
  19. May 25, 2014 at 6:11 PM
    #19
    Mainmoe02

    Mainmoe02 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 28, 2013
    Member:
    #103047
    Messages:
    2,019
    Gender:
    Male
    First Name:
    Moe
    Austin, Texas
    Vehicle:
    01 Gold tacoma SR5 TRD
    3" lift EIBACH coils w/ 5100's front, OME/ Dakar leaf springs w/ toytec adjustable shackles at 1.5" and 5125's out back. 33x10.5x15 KM2's Relentless DIY steel bumper.
    Have you changed the fuel pump?
     
  20. May 25, 2014 at 6:37 PM
    #20
    duggravs

    duggravs [OP] Active Member

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Member:
    #128350
    Messages:
    42
    Gender:
    Male
    First Name:
    ricky
    torrance, ca
    Vehicle:
    stock 2004 prerunner
    airbox mod
    No I haven't. But I don't think that would be the problem. Since it stays on after it get warmed up.
    If it was the fuel pump. The car wouldn't start at all. Or run fine after it stays on.
     
To Top