1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Z110BT illumination wire

Discussion in 'Audio & Video' started by surfrat, Mar 23, 2010.

  1. Mar 23, 2010 at 5:35 PM
    #1
    surfrat

    surfrat [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 18, 2010
    Member:
    #31635
    Messages:
    399
    Gender:
    Male
    LI, NY
    icon coilover, total chaos UCA, allpr expo, icon 2.0 rear,wet okole
    I just installed a Z110BT in my 2010. This unit is sick! Only problem im having is the the radio does not dim when i put the headlights on.. Does anyone know which wire i need to connect the Illumination wire from the radio to?
     
  2. Mar 23, 2010 at 6:20 PM
    #2
    pokeng

    pokeng Married With Children

    Joined:
    Jul 17, 2009
    Member:
    #19814
    Messages:
    174
    Gender:
    Male
    North of Austin/West of Nashville
    Vehicle:
    2009 DC TRD Off Road 4x4
    Foldacover G4 Elite, Deflapped, TRD exhaust, Webasto Hollandia sunroof, Katzkin leather seats, Dynolock, Sockmonkey decals, oem bed extender, all-weather mats and bed mat
    Hmmm. Did ya use a wiring harness adapter? I remember balking at connecting the orange illumination wire from the z to the harness adapter due to problems others had with other units. I finally manned up and just did it. If I recall correctly, the wiring harness wire for illumination was orange too (different shade tho) on the Scosche adapter I used. It was even labeled for good measure.
     
  3. Mar 23, 2010 at 6:37 PM
    #3
    surfrat

    surfrat [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 18, 2010
    Member:
    #31635
    Messages:
    399
    Gender:
    Male
    LI, NY
    icon coilover, total chaos UCA, allpr expo, icon 2.0 rear,wet okole
    damn.. i dont even remember now.. I used the scoshe wiring kit.. Ive always just left it disconnected on a single DIN. I dont recall if the scoshe kit had a orange wire.ill have to check tomorrow and connect them.
     
  4. Mar 23, 2010 at 6:44 PM
    #4
    joshua32

    joshua32 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 21, 2007
    Member:
    #949
    Messages:
    137
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joshua
    Tyler, TX
    Vehicle:
    06 Prerunner SR5
    I connected mine as well to the orange on the adapter, works perfectly.
     
  5. Mar 23, 2010 at 6:46 PM
    #5
    surfrat

    surfrat [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 18, 2010
    Member:
    #31635
    Messages:
    399
    Gender:
    Male
    LI, NY
    icon coilover, total chaos UCA, allpr expo, icon 2.0 rear,wet okole
    awesome! thanks man ill fix it when the sun comes out
     
  6. Mar 24, 2010 at 12:17 PM
    #6
    surfrat

    surfrat [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 18, 2010
    Member:
    #31635
    Messages:
    399
    Gender:
    Male
    LI, NY
    icon coilover, total chaos UCA, allpr expo, icon 2.0 rear,wet okole
    worked perfectly..thanks guys
     
  7. Mar 24, 2010 at 4:00 PM
    #7
    billas333

    billas333 They Still Love To Hate Me! - T.O.

    Joined:
    Nov 12, 2008
    Member:
    #10698
    Messages:
    928
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joel
    NorCal
    Vehicle:
    2008 4x4 Tacoma Sport
    Mods so far: Tube steps from toyota, Bed extender from toyota, Spare Tire lock, Sound System Makeover, Tacoma All-Weather heavy duty rubber floor mats. Rear TSB, Icon Coilovers w/ TC UCA's and 3inch rear block with rear 5100 bilstein shocks, Black Headlights, Grillcraft black grill, Devil Horns from Andres, Black Headlights, Chrome Liquid Metal Gatlins Wheels, 285/70R17 Nitto Tera Grapplers, Wet Okole Seat Covers! Seat Belt Chime Mod, Flowmaster 50 series dual exhaust, Debadged tailgate, TRD Decals, HID hi/low + fogs.
    Hey guys quick ?'s

    Where did you mount the GPS antenna?

    Did you hook up the VSS?

    Do you have to connect the parking brake wire?

    I am not going to be using a rear camera at this time.
     
  8. Mar 24, 2010 at 4:09 PM
    #8
    Daudio

    Daudio Well-Known Member

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Member:
    #32940
    Messages:
    400
    Gender:
    Male
    North Jersey
    Vehicle:
    '02 SR5
    avic-d1 sirius tuner Ipod adapter

    GPS antenna should be mounted inside, somewhere close to where the dash and windshield meet is good.

    The VSS isn't a "must" on those units but it helps a lot and will also give you, MPH, Voltage etc.

    There is a bypass for that unit, I'm pretty sure you move the mute wire up a pin and then ground your parking brake. If you dont bypass then yes, you have to hook it up or else you won't be able to input nav destinations etc.

    Hope that helps!
     
  9. Mar 24, 2010 at 4:15 PM
    #9
    Northcountry

    Northcountry Member

    Joined:
    Feb 19, 2010
    Member:
    #31700
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    First Name:
    Larr
    Kelowna, bc
    Vehicle:
    Trd
    Check out avic411.com for info and pics on the bypass for this unit. Good luck!
     
  10. Mar 24, 2010 at 4:17 PM
    #10
    billas333

    billas333 They Still Love To Hate Me! - T.O.

    Joined:
    Nov 12, 2008
    Member:
    #10698
    Messages:
    928
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joel
    NorCal
    Vehicle:
    2008 4x4 Tacoma Sport
    Mods so far: Tube steps from toyota, Bed extender from toyota, Spare Tire lock, Sound System Makeover, Tacoma All-Weather heavy duty rubber floor mats. Rear TSB, Icon Coilovers w/ TC UCA's and 3inch rear block with rear 5100 bilstein shocks, Black Headlights, Grillcraft black grill, Devil Horns from Andres, Black Headlights, Chrome Liquid Metal Gatlins Wheels, 285/70R17 Nitto Tera Grapplers, Wet Okole Seat Covers! Seat Belt Chime Mod, Flowmaster 50 series dual exhaust, Debadged tailgate, TRD Decals, HID hi/low + fogs.
    Sweet thanks for the clarification.
     
  11. Mar 24, 2010 at 5:13 PM
    #11
    surfrat

    surfrat [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 18, 2010
    Member:
    #31635
    Messages:
    399
    Gender:
    Male
    LI, NY
    icon coilover, total chaos UCA, allpr expo, icon 2.0 rear,wet okole
    i stuck the magentic pad right on top of the deck and put the antenna right on it..no issues with signal, i also did hook up the VSS
     
  12. Mar 24, 2010 at 5:42 PM
    #12
    billas333

    billas333 They Still Love To Hate Me! - T.O.

    Joined:
    Nov 12, 2008
    Member:
    #10698
    Messages:
    928
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joel
    NorCal
    Vehicle:
    2008 4x4 Tacoma Sport
    Mods so far: Tube steps from toyota, Bed extender from toyota, Spare Tire lock, Sound System Makeover, Tacoma All-Weather heavy duty rubber floor mats. Rear TSB, Icon Coilovers w/ TC UCA's and 3inch rear block with rear 5100 bilstein shocks, Black Headlights, Grillcraft black grill, Devil Horns from Andres, Black Headlights, Chrome Liquid Metal Gatlins Wheels, 285/70R17 Nitto Tera Grapplers, Wet Okole Seat Covers! Seat Belt Chime Mod, Flowmaster 50 series dual exhaust, Debadged tailgate, TRD Decals, HID hi/low + fogs.
    You put the magnet on top of the unit?!? Wow I dunno about that one but luckily its not interfering with anything.

    What year truck do you have. I have an 2008 and from what I have found the VSS wire is in the second connector from the bottom and its the top right wire when plugged in. Does that sound correct to you?

    I figure I will do the by pass as well since is so damn simple
     
  13. Mar 24, 2010 at 5:51 PM
    #13
    pokeng

    pokeng Married With Children

    Joined:
    Jul 17, 2009
    Member:
    #19814
    Messages:
    174
    Gender:
    Male
    North of Austin/West of Nashville
    Vehicle:
    2009 DC TRD Off Road 4x4
    Foldacover G4 Elite, Deflapped, TRD exhaust, Webasto Hollandia sunroof, Katzkin leather seats, Dynolock, Sockmonkey decals, oem bed extender, all-weather mats and bed mat
    I mounted my gps to the top of the plastic vent duct behind the glove box. Nice easy access. Also attached the vss wire. Does the z have mph display?? Mine doesn't display anything. Maybe I haven't the display option yet. As far as I know, the vss is only used to update your position between gps signals and to calculate eta. The parking brake wire gets grounded during the bypass process.
     
  14. Mar 24, 2010 at 6:10 PM
    #14
    billas333

    billas333 They Still Love To Hate Me! - T.O.

    Joined:
    Nov 12, 2008
    Member:
    #10698
    Messages:
    928
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joel
    NorCal
    Vehicle:
    2008 4x4 Tacoma Sport
    Mods so far: Tube steps from toyota, Bed extender from toyota, Spare Tire lock, Sound System Makeover, Tacoma All-Weather heavy duty rubber floor mats. Rear TSB, Icon Coilovers w/ TC UCA's and 3inch rear block with rear 5100 bilstein shocks, Black Headlights, Grillcraft black grill, Devil Horns from Andres, Black Headlights, Chrome Liquid Metal Gatlins Wheels, 285/70R17 Nitto Tera Grapplers, Wet Okole Seat Covers! Seat Belt Chime Mod, Flowmaster 50 series dual exhaust, Debadged tailgate, TRD Decals, HID hi/low + fogs.
    I have no clue I have not received the unit yet. I know that is does have a fuel consumption application in it though.
     
  15. Mar 25, 2010 at 9:27 AM
    #15
    Daudio

    Daudio Well-Known Member

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Member:
    #32940
    Messages:
    400
    Gender:
    Male
    North Jersey
    Vehicle:
    '02 SR5
    avic-d1 sirius tuner Ipod adapter

    I'm assuming it does, I haven't installed one yet but I have the avic-D1, which is the first double din the pioneer came out with and mine has it so I guess a much nicer unit like the Z has to as well.
     
  16. Mar 25, 2010 at 3:54 PM
    #16
    surfrat

    surfrat [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 18, 2010
    Member:
    #31635
    Messages:
    399
    Gender:
    Male
    LI, NY
    icon coilover, total chaos UCA, allpr expo, icon 2.0 rear,wet okole
    I was skeptical at first also.. But tons of other people have done it as well.. there is a pad under it, maybe it helps who knows.
     
  17. Mar 26, 2010 at 8:10 AM
    #17
    azTRD

    azTRD Well-Known Member

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Member:
    #22486
    Messages:
    224
    Gender:
    Male
    The Z110BT does not have a mph display. You are correct about the vss, it's only used to update your position with the gps. It's my understanding that if you go through a tunnel and lose your satellite signal, the gps will still update based on the vss.
     
  18. Mar 26, 2010 at 10:17 AM
    #18
    Northcountry

    Northcountry Member

    Joined:
    Feb 19, 2010
    Member:
    #31700
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    First Name:
    Larr
    Kelowna, bc
    Vehicle:
    Trd
    I hooked up the vss wire on my Avic 910 and there is no way you can tell if its hooked up properly, I know a lot of people just leave it unhooked with no issue. I mounted my GPS antenna on top of the dash in the corner of the driver side. I don’t notice it at all. Mounting the gps antenna under the dash works but you do lose a little signal. I recommend against mounting the GPS on the outside of the truck because overtime you will get some corrosion and eventual lose signal then you have to replace the whole cable. (pita). Just my experience with these, hope it helps.
     
  19. Mar 26, 2010 at 10:35 AM
    #19
    harvick29

    harvick29 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 17, 2010
    Member:
    #31562
    Messages:
    64
    Gender:
    Male
    any one have pics of there mounts
     
To Top