Mike "Wuzzy121". Rest in peace, brother

Go Back   Tacoma World Forums > Tacoma Garage > Audio & Video

Notices

Wiring the aux input into an aftermarket head unit

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-23-2010, 07:32 PM   #1
comatosed [OP] comatosed is offline
Senior Member
comatosed is a jewel in the roughcomatosed is a jewel in the roughcomatosed is a jewel in the roughcomatosed is a jewel in the rough
Joined: Dec 2009, #27749
Location: Central Florida
Gender: Male
Posts: 172
comatosed's Tacoma Gallery
Wiring the aux input into an aftermarket head unit

I installed an Eclipse avn726e and integrated the steering wheel functions however I'd like to make the auxilliary port by the ciggarette lighter and 12v power supply plug useful.
I hate having broken/dummy features. Anyone know how to do this? Should I try to find a way to convert it to rca cables for the ipod connection?

Help would be appreciated.
  Reply With Quote
Old 01-24-2010, 08:49 AM   #2
Senior Member
NuovoTech is on a distinguished road
 
NuovoTech's Avatar
Joined: Aug 2009, #20531
Location: Upper Left Corner
Gender: Male
Posts: 107
NuovoTech's Tacoma Gallery
Quote:
Anyone know how to do this? Should I try to find a way to convert it to rca cables for the ipod connection?
Check out this rather long thread for ideas...

http://www.tacomaworld.com/forum/aud...2009-taco.html
  Reply With Quote
Old 01-24-2010, 03:19 PM   #3
Member
ubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shed
Joined: Jul 2009, #19276
Location: Northern NJ
Gender: Male
Posts: 37
ubugarrity's Tacoma Gallery
Getting the part with the Aux port out is the hardest part. Then you can remove a small circuit board. Buy a stereo female stereo jack at Radio Shack and put it in the AUX panel. I then bought a cable to connect the the audio input (VTR) on the AVN726e and cut and soldered the other end to the jack mentioned above. Now I can plug in an MP3 player and select VTR as the source. Works fine.

While your at it, buy a USB extension cable and install it into the dummy blank next to the AUX jack. You can then plug in a USB drive with music on it. You can see a picture of it here:

http://www.tacomaworld.com/forum/aud...tml#post814082

Have you had any problems entering addresses for the Navigation? Try to enter an address such as: highway 46, US 206, CR 517, RT 10 etc. You can't do it. You can't enter anything but named streets according to tech support. Eclipse has acknowledged the problem but no fix.

When it gets a little warmer I'm going to connect the factory reverse camera to the AVN. I'll post when I ever get it done. Good luck.
  Reply With Quote
Old 01-25-2010, 07:09 PM   #4
comatosed [OP] comatosed is offline
Senior Member
comatosed is a jewel in the roughcomatosed is a jewel in the roughcomatosed is a jewel in the roughcomatosed is a jewel in the rough
Joined: Dec 2009, #27749
Location: Central Florida
Gender: Male
Posts: 172
comatosed's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by ubugarrity View Post
Getting the part with the Aux port out is the hardest part. Then you can remove a small circuit board. Buy a stereo female stereo jack at Radio Shack and put it in the AUX panel. I then bought a cable to connect the the audio input (VTR) on the AVN726e and cut and soldered the other end to the jack mentioned above. Now I can plug in an MP3 player and select VTR as the source. Works fine.

While your at it, buy a USB extension cable and install it into the dummy blank next to the AUX jack. You can then plug in a USB drive with music on it. You can see a picture of it here:

http://www.tacomaworld.com/forum/aud...tml#post814082

Have you had any problems entering addresses for the Navigation? Try to enter an address such as: highway 46, US 206, CR 517, RT 10 etc. You can't do it. You can't enter anything but named streets according to tech support. Eclipse has acknowledged the problem but no fix.

When it gets a little warmer I'm going to connect the factory reverse camera to the AVN. I'll post when I ever get it done. Good luck.
Thanks for the heads up on the aux port. I took the time to install the usb that came with the avn726e in the blank black piece next to the aux port. It was meant to be i placed it centered vertically and believe it or not when using that usb cord you can just hollow the inside of the supports out for the black piece and it will fit so snugly that no glue/adhesive is needed to hold it in place, I was like whoa how f'n sweet. Im going to try hooking up my portable harddrive, you think this will work?

I haven't had any problems with entering addresses yet, but haven't tried a highway address.
  Reply With Quote
Old 02-01-2010, 02:37 PM   #5
Member
ubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shedubugarrity is one of the sharper tools in the shed
Joined: Jul 2009, #19276
Location: Northern NJ
Gender: Male
Posts: 37
ubugarrity's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by comatosed View Post
Thanks for the heads up on the aux port. I took the time to install the usb that came with the avn726e in the blank black piece next to the aux port. It was meant to be i placed it centered vertically and believe it or not when using that usb cord you can just hollow the inside of the supports out for the black piece and it will fit so snugly that no glue/adhesive is needed to hold it in place, I was like whoa how f'n sweet. Im going to try hooking up my portable harddrive, you think this will work?

I haven't had any problems with entering addresses yet, but haven't tried a highway address.

I never thought of the hard drive. That would be wild if it worked. Let us know.
  Reply With Quote
Old 02-01-2010, 03:31 PM   #6
Senior Member
NuovoTech is on a distinguished road
 
NuovoTech's Avatar
Joined: Aug 2009, #20531
Location: Upper Left Corner
Gender: Male
Posts: 107
NuovoTech's Tacoma Gallery
Quote:
Im going to try hooking up my portable harddrive, you think this will work?
Generally, any ext HDD larger than a 1/8"(iPod size) requires more current than the .5A output allowed by the USB port. I can use about any size USB flash drive with my HU's USB port, I have a 1/8" 80GB ext HDD that works fine also. I tried a 60GB 2.5" ext HDD(laptop size), that would only work if I also tapped power off of an USB adapter in my 12VDC outlet.
  Reply With Quote
Old 02-01-2010, 06:00 PM   #7
comatosed [OP] comatosed is offline
Senior Member
comatosed is a jewel in the roughcomatosed is a jewel in the roughcomatosed is a jewel in the roughcomatosed is a jewel in the rough
Joined: Dec 2009, #27749
Location: Central Florida
Gender: Male
Posts: 172
comatosed's Tacoma Gallery
My hard drive will fit perfectly in the compartment right under the headunit. For Power I have a 12v 100w converter that gives you a 120v plug, no problem as the power is right next to the compartment.
  Reply With Quote
Old 02-01-2010, 07:14 PM   #8
Sounds Gooooood
ItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shed
 
ItalynStylion's Avatar
Name: Steven
Joined: Jun 2009, #18467
Location: DFW, Tx.
Gender: Male
Posts: 4,396
ItalynStylion's Tacoma Gallery
I have the AVN726 as well...just tried my SeaGate 300GB; no dice. And yes it's fat32 formatted.
  Reply With Quote
Old 02-02-2010, 05:41 PM   #9
comatosed [OP] comatosed is offline
Senior Member
comatosed is a jewel in the roughcomatosed is a jewel in the roughcomatosed is a jewel in the roughcomatosed is a jewel in the rough
Joined: Dec 2009, #27749
Location: Central Florida
Gender: Male
Posts: 172
comatosed's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by ItalynStylion View Post
I have the AVN726 as well...just tried my SeaGate 300GB; no dice. And yes it's fat32 formatted.

What happened? hmmm. What makes the ipod recognized? What if we installed itunes on the hd? Think that would make a difference? I'm going to try mine on Friday(play day) and if I can't get it to work I'm going to call Eclipse and see if they have any ideas, would be hella cool.
  Reply With Quote
Old 02-02-2010, 05:44 PM   #10
comatosed [OP] comatosed is offline
Senior Member
comatosed is a jewel in the roughcomatosed is a jewel in the roughcomatosed is a jewel in the roughcomatosed is a jewel in the rough
Joined: Dec 2009, #27749
Location: Central Florida
Gender: Male
Posts: 172
comatosed's Tacoma Gallery
Quote:
Originally Posted by comatosed View Post
What happened? hmmm. What makes the ipod recognized? What if we installed itunes on the hd? Think that would make a difference? I'm going to try mine on Friday(play day) and if I can't get it to work I'm going to call Eclipse and see if they have any ideas, would be hella cool.

^My Eclipse unit does not like mp3 cds, however it plays normal burned discs just fine, ARGGG! I hope I can figure something out because I got well over 30gig of music making the $250 ipod classic required if the HD doesn't work.
  Reply With Quote
Old 02-02-2010, 06:29 PM   #11
Sounds Gooooood
ItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shedItalynStylion is one of the sharper tools in the shed
 
ItalynStylion's Avatar
Name: Steven
Joined: Jun 2009, #18467
Location: DFW, Tx.
Gender: Male
Posts: 4,396
ItalynStylion's Tacoma Gallery
It should play MP3 CD's just fine. Are you sure they are MP3 or M4A or AAC?

Installing the iTunes program on the HDD wont help since the headunit wont open it. The HDD working or not has more to do with power requirements than anything else. The iPod works because it takes the task of grouping, ordering, and serving up the music.
  Reply With Quote
Old 02-06-2010, 06:09 PM   #12
comatosed [OP] comatosed is offline
Senior Member
comatosed is a jewel in the roughcomatosed is a jewel in the roughcomatosed is a jewel in the roughcomatosed is a jewel in the rough
Joined: Dec 2009, #27749
Location: Central Florida
Gender: Male
Posts: 172
comatosed's Tacoma Gallery
I didn't have a usb to usb adapter for the hard drive, only firewire, bah! I went out and got a 64gb ipod touch. The bluetooth is awesome but using the usb cord gives more info and browsing of your tunes. Never had an ipod before, this is a cool device.
  Reply With Quote
Old 03-09-2012, 09:30 PM   #13
Junior Member
hogfan5 is on a distinguished road
Joined: Mar 2012, #74439
Gender: Male
Posts: 4
hogfan5's Tacoma Gallery
using amp inputs for a aux jack

will that work - someone had installed rca jacks to the back of radio.. could i just get a adapter to covert to aux jack/? or will that not work..
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HOW TO: Tundra USB/Stereo input on Tacoma aftermarket head unit epa4wd Audio & Video 80 12-05-2014 11:40 PM
Cheap Mod: DIY AUX Input in a 2005-2008 Factory Head Unit fbconvert Audio & Video 355 11-22-2014 07:07 PM
Factory aux port used with an aftermarket head unit chaos316 Audio & Video 2 10-19-2011 02:33 AM
FS: Stock Head Unit 6-disc mp3 non-jbl w/aux input from '09 Amos Buy / Sell / Trade 6 06-22-2011 09:20 AM
Stock Head unit Direct Aux Input??? kyle39 1st Gen. Tacomas 3 10-01-2010 05:05 PM


Copyright © 2014 Tacoma Forum. Tacoma World is not owned by, or affiliated with Toyota Motor Corporation.