1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

05 6speed tranny gone?

Discussion in 'Technical Chat' started by cjmcguire90, Jun 17, 2009.

  1. Jun 17, 2009 at 6:49 PM
    #1
    cjmcguire90

    cjmcguire90 [OP] Member

    Joined:
    Jun 17, 2009
    Member:
    #18584
    Messages:
    10
    Gender:
    Male
    Pitt
    Vehicle:
    05 Ext Cab 4wd 6speed
    URD short throw
    Hey everyone,

    In april bought my 05 ext cab taco. V6. 105k miles. Pretty sure its on second clutch, but not positive (very firm, no slipping however). The other day I put it in first pull out easy, go for 2nd and it was like pulling a knife through warm butter..

    Fell right back and somehow was in 4th. And then when it should have been in 2nd it slid left and right like from 2 all the way over to where 6th is.

    I did have a URD short throw kit installed when I had some maintenance done and everything is fine with that.

    However,
    It will not come out of second gear now. Very sloppy, can push shifter all around where 2-6th should be. Can not get it into any gears either..

    Any suggestions/clarification needed please let me know!
     
  2. Jun 17, 2009 at 6:51 PM
    #2
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,794
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Sounds like the shifter may have come lose/out .
     
  3. Jun 17, 2009 at 7:01 PM
    #3
    cjmcguire90

    cjmcguire90 [OP] Member

    Joined:
    Jun 17, 2009
    Member:
    #18584
    Messages:
    10
    Gender:
    Male
    Pitt
    Vehicle:
    05 Ext Cab 4wd 6speed
    URD short throw

    Thanks for the quick reply. A friend took apart the center console to look and see if the shifter came out of the assembly or what not and everything looked to be in place? Any other ideas? Like the circle piece at the bottom of the shifter was in place where it should be..

    Ah!
     
  4. Jul 5, 2009 at 1:27 AM
    #4
    Jesse05Taco

    Jesse05Taco Member

    Joined:
    Jul 5, 2009
    Member:
    #19287
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Portland, Oregon
    Vehicle:
    2005 Tacoma v6 6 speed TRD 4x4
    KN cai, headers, full cat back 2.5" to dual in Flowmaster single out 3" tail, URD short shifter, 3" suspension, bully bar, grill, full Sylvania silverstar running lights, 33" Wrangler MTRs
    05 6 speed here also, today it did the same thing. nothing seemed to be wrong...got off the free way had it in 6th went to shift...nothing solid as a rock. stuck in 6th gear. Luckily I was only a block from home but now its sitting there. Did you ever figure out what was wrong?
     
  5. Jul 5, 2009 at 9:35 AM
    #5
    kevhogaz

    kevhogaz Low Speed, High Drag

    Joined:
    Sep 6, 2008
    Member:
    #9055
    Messages:
    323
    Gender:
    Male
    Queen Creek, Arizona
    Vehicle:
    SR5 PreRunner
    3" lift front & rear, Air Raid Intake System
    Did you guys pull the shift lever out, and make sure that nothing is going on with the shifter, or inside the shifter housing?

    Unless you were pulling a huge load, or beatin' the crap out of your truck, those 6 speeds should last quite a while.
     
  6. Jul 5, 2009 at 10:26 AM
    #6
    Jesse05Taco

    Jesse05Taco Member

    Joined:
    Jul 5, 2009
    Member:
    #19287
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Portland, Oregon
    Vehicle:
    2005 Tacoma v6 6 speed TRD 4x4
    KN cai, headers, full cat back 2.5" to dual in Flowmaster single out 3" tail, URD short shifter, 3" suspension, bully bar, grill, full Sylvania silverstar running lights, 33" Wrangler MTRs
    The truck has 67k on it and I pull stuff every now and then, but I was literally just getting off the freeway. I havent hauled or pulled anything in a couple months. And yes I pulled it all apart. The shifter is fine, the shift shaft inside is stuck. Wont budge. I have a fear its the trans.
     
  7. Jul 5, 2009 at 10:31 AM
    #7
    kevhogaz

    kevhogaz Low Speed, High Drag

    Joined:
    Sep 6, 2008
    Member:
    #9055
    Messages:
    323
    Gender:
    Male
    Queen Creek, Arizona
    Vehicle:
    SR5 PreRunner
    3" lift front & rear, Air Raid Intake System
    That's really weird. I'll ask around at work tomorrow, and see if anybody's got a heads up on that tranny, and any problems with the shifting.
     
  8. Jul 5, 2009 at 10:35 AM
    #8
    XBrown

    XBrown Spartacus!

    Joined:
    Jun 11, 2009
    Member:
    #18334
    Messages:
    58
    Gender:
    Male
    First Name:
    Xavier
    Phoenix, AZ
    Vehicle:
    04 Tacoma SR5
    If it refuses to come out of gear, one of the shift rails (where the shift forks ride) may have gotten bound up, or you may have a bent shift fork. Just my guess. . .
     
  9. Jul 6, 2009 at 3:00 PM
    #9
    cjmcguire90

    cjmcguire90 [OP] Member

    Joined:
    Jun 17, 2009
    Member:
    #18584
    Messages:
    10
    Gender:
    Male
    Pitt
    Vehicle:
    05 Ext Cab 4wd 6speed
    URD short throw
    I had it fixed. They had to pull the transmission. Idk what exactly it was, but a bolt under the main shifter rod stripped itself from wear and tear. So all that needed replaced was one bolt. Whew! It was however inside the trans though.
     
To Top