1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

06 Tacoma wont start or turn over

Discussion in 'Technical Chat' started by RZG77, Jul 24, 2011.

  1. Jul 24, 2011 at 5:10 PM
    #1
    RZG77

    RZG77 [OP] Active Member

    Joined:
    Jul 17, 2011
    Member:
    #60046
    Messages:
    29
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryan
    Perrysburg, OH
    Vehicle:
    06 trd off road 4x4
    I drove the truck earlier today and everything was fine. Jump in it tonight and it wont turn over, windows won't go down, tried jump starting and still nothing. I left the trucks connected for about 15 min and no change. Any ideas???? I have only had the truck 3 weeks, its all stock.

    Thanks for the help, Ryan

    p.s. what an introduction to the forum! !!
     
  2. Jul 24, 2011 at 5:12 PM
    #2
    NelsonTacoma

    NelsonTacoma This is my derpawayinator!!!!!

    Joined:
    Mar 25, 2010
    Member:
    #33969
    Messages:
    2,080
    Gender:
    Male
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    06 PreRunner TRD Sport 03 4Runner Limited 4wd
    Bilstein 5100's , 6000k HID Hi/Low Kit, Magnaflow Muffler, 1.5 inch AP Wheel Spacers, Mudflap Delete
    My guess is battery. I've read on here many times that the truck can't be jump started and it ended up being the battery.


    Oh and welcome to TW!!!!!
     
  3. Jul 24, 2011 at 5:53 PM
    #3
    UndefinedTaco

    UndefinedTaco I'll eat all your food.

    Joined:
    Jul 4, 2011
    Member:
    #59313
    Messages:
    2,026
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Tracy, CA
    Vehicle:
    Toyota
    It's an 89 Toyota Pickup. I got some stuff done to it.. FJ axles going under it soon.
    Check your IGN fuses and EFI fuses.

    Check battery too..
     
  4. Jul 24, 2011 at 6:35 PM
    #4
    RZG77

    RZG77 [OP] Active Member

    Joined:
    Jul 17, 2011
    Member:
    #60046
    Messages:
    29
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryan
    Perrysburg, OH
    Vehicle:
    06 trd off road 4x4
    All fuses check good, swapped relays and no change. It seems fast for the battery to die, think the alt could have went out then killed the battery? I did drive about 250 miles yesterday, could I of ran off the battery towards the end? This morning it started fine, drove about 2 miles then restarted and drove home.

    Ryan
     
  5. Jul 24, 2011 at 6:43 PM
    #5
    UndefinedTaco

    UndefinedTaco I'll eat all your food.

    Joined:
    Jul 4, 2011
    Member:
    #59313
    Messages:
    2,026
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Tracy, CA
    Vehicle:
    Toyota
    It's an 89 Toyota Pickup. I got some stuff done to it.. FJ axles going under it soon.
    You check every fuse or just those 3?

    Check your ALT fuse..and doubt alternator went bad but it coulda seized up.
    Shit happens.
     
  6. Jul 24, 2011 at 7:05 PM
    #6
    RZG77

    RZG77 [OP] Active Member

    Joined:
    Jul 17, 2011
    Member:
    #60046
    Messages:
    29
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryan
    Perrysburg, OH
    Vehicle:
    06 trd off road 4x4
    Checked all fuses, just in case of shorts. I'm going to get a battery in the morning.
     
  7. Jul 24, 2011 at 7:08 PM
    #7
    BlueTaco07

    BlueTaco07 Super Mod!

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Member:
    #48598
    Messages:
    2,417
    Gender:
    Male
    First Name:
    Cody
    Panama city, Florida
    Vehicle:
    Looking
    when you turn the key over does it click?
     
  8. Jul 24, 2011 at 7:10 PM
    #8
    NelsonTacoma

    NelsonTacoma This is my derpawayinator!!!!!

    Joined:
    Mar 25, 2010
    Member:
    #33969
    Messages:
    2,080
    Gender:
    Male
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    06 PreRunner TRD Sport 03 4Runner Limited 4wd
    Bilstein 5100's , 6000k HID Hi/Low Kit, Magnaflow Muffler, 1.5 inch AP Wheel Spacers, Mudflap Delete
    Let us know if it works. :D

    You might also think of taking your old one with for testing. Just in case:).
     
  9. Jul 24, 2011 at 7:23 PM
    #9
    RZG77

    RZG77 [OP] Active Member

    Joined:
    Jul 17, 2011
    Member:
    #60046
    Messages:
    29
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryan
    Perrysburg, OH
    Vehicle:
    06 trd off road 4x4
    When I turn the key over it doesn't click, bit you can see the dash lights flicker. Tried turning on the head lights and could thought I could barly see a light for a sec. Radio still works, inside lights are bright. I will take the old one in to have it tested first.

    Thanks again for the input,

    Ryan
     
  10. Jul 24, 2011 at 7:24 PM
    #10
    JayARRGHH

    JayARRGHH Well-Known Member

    Joined:
    Oct 19, 2010
    Member:
    #44954
    Messages:
    382
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jay
    Bellingham, MA
    Vehicle:
    03 Tacoma SR5 TRD
    285/75/R16 Eldarado MTZ, Alpine CDE-102 Deck, DIY Snorkel, 2" Spacer Lift, Uniden Bearcat 880 CB, Custom over head console w/ map lights, CB Mount, and external CB speaker, 2 12" Kenwood Subwoofers, 300 Watt Alpine Amp, Alpine 3" lift 500# capacity
    If all the stuff is working, it might be your starter, try hitting it with a hammer when your turning the key.
     
  11. Jul 24, 2011 at 7:25 PM
    #11
    nvdeserted

    nvdeserted Well-Known Member

    Joined:
    Nov 27, 2008
    Member:
    #11062
    Messages:
    1,305
    Gender:
    Male
    Reno, NV
    Vehicle:
    2009 Tacoma TRD OR Access Cab
    Electric Dynolock tailgate, TrailGear Slides, , 285/75-16 Yoko Geolanders on Wheelers Type B, SAW 2.0 front and back, Camburg b/j UCA, 1.5" AAL, Ubolt flip, ARB bump.
    Make sure your dead truck has the key in the 'ON' position when you're charging for a jump. Lights, stereo, dome light all off too.
     
  12. Jul 24, 2011 at 7:28 PM
    #12
    RZG77

    RZG77 [OP] Active Member

    Joined:
    Jul 17, 2011
    Member:
    #60046
    Messages:
    29
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryan
    Perrysburg, OH
    Vehicle:
    06 trd off road 4x4
    Thought of that but the windows won't work, so I figured a electrical prob. Ill try it anyway though
     
  13. Jul 24, 2011 at 7:29 PM
    #13
    JayARRGHH

    JayARRGHH Well-Known Member

    Joined:
    Oct 19, 2010
    Member:
    #44954
    Messages:
    382
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jay
    Bellingham, MA
    Vehicle:
    03 Tacoma SR5 TRD
    285/75/R16 Eldarado MTZ, Alpine CDE-102 Deck, DIY Snorkel, 2" Spacer Lift, Uniden Bearcat 880 CB, Custom over head console w/ map lights, CB Mount, and external CB speaker, 2 12" Kenwood Subwoofers, 300 Watt Alpine Amp, Alpine 3" lift 500# capacity
    oh thats weird, maybe not then.
     
  14. Jul 24, 2011 at 7:44 PM
    #14
    UndefinedTaco

    UndefinedTaco I'll eat all your food.

    Joined:
    Jul 4, 2011
    Member:
    #59313
    Messages:
    2,026
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Tracy, CA
    Vehicle:
    Toyota
    It's an 89 Toyota Pickup. I got some stuff done to it.. FJ axles going under it soon.
    If you hit it with a hammer, please just gently tap it..don't whack it with a BFH.

    A screwdriver usually works..but your starter isn't your problem because your not getting the famous Taco 'click'


    Sounds like a battery problem..either that or a direct short between battery and IGN switch..but you'd blow a fuse if you had a direct short..so I'd predict your battery just took a shit
     
  15. Jul 25, 2011 at 8:17 AM
    #15
    RZG77

    RZG77 [OP] Active Member

    Joined:
    Jul 17, 2011
    Member:
    #60046
    Messages:
    29
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryan
    Perrysburg, OH
    Vehicle:
    06 trd off road 4x4
    Checked the old battery and was bad, swapped in a new one and everything works. I did disconnect the battery to make sure the alt was working too. Hopefully that's all that was wrong ......

    Thanks for the help, Ryan
     
  16. Jul 25, 2011 at 5:10 PM
    #16
    JayARRGHH

    JayARRGHH Well-Known Member

    Joined:
    Oct 19, 2010
    Member:
    #44954
    Messages:
    382
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jay
    Bellingham, MA
    Vehicle:
    03 Tacoma SR5 TRD
    285/75/R16 Eldarado MTZ, Alpine CDE-102 Deck, DIY Snorkel, 2" Spacer Lift, Uniden Bearcat 880 CB, Custom over head console w/ map lights, CB Mount, and external CB speaker, 2 12" Kenwood Subwoofers, 300 Watt Alpine Amp, Alpine 3" lift 500# capacity
    Oh nice, glad you figured it out.
     
  17. Jul 25, 2011 at 6:09 PM
    #17
    NelsonTacoma

    NelsonTacoma This is my derpawayinator!!!!!

    Joined:
    Mar 25, 2010
    Member:
    #33969
    Messages:
    2,080
    Gender:
    Male
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    06 PreRunner TRD Sport 03 4Runner Limited 4wd
    Bilstein 5100's , 6000k HID Hi/Low Kit, Magnaflow Muffler, 1.5 inch AP Wheel Spacers, Mudflap Delete

    Be careful giving out this advice. I got negative rep for suggesting this method in another thread. I as a mechanic know that it works, obviously some other assholes don't. :)
     
  18. Jul 26, 2011 at 3:14 AM
    #18
    JayARRGHH

    JayARRGHH Well-Known Member

    Joined:
    Oct 19, 2010
    Member:
    #44954
    Messages:
    382
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jay
    Bellingham, MA
    Vehicle:
    03 Tacoma SR5 TRD
    285/75/R16 Eldarado MTZ, Alpine CDE-102 Deck, DIY Snorkel, 2" Spacer Lift, Uniden Bearcat 880 CB, Custom over head console w/ map lights, CB Mount, and external CB speaker, 2 12" Kenwood Subwoofers, 300 Watt Alpine Amp, Alpine 3" lift 500# capacity
    haha alright thanks man, im the uncertified DIY mechanic.
     
  19. Jul 26, 2011 at 11:28 AM
    #19
    UndefinedTaco

    UndefinedTaco I'll eat all your food.

    Joined:
    Jul 4, 2011
    Member:
    #59313
    Messages:
    2,026
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Tracy, CA
    Vehicle:
    Toyota
    It's an 89 Toyota Pickup. I got some stuff done to it.. FJ axles going under it soon.
    Me too...me too.



    Wrenching on cars for a living doesn't pay sh1t in California, so for all you asswipes kiss my ass. :cool:
     
  20. Jul 26, 2011 at 2:44 PM
    #20
    JayARRGHH

    JayARRGHH Well-Known Member

    Joined:
    Oct 19, 2010
    Member:
    #44954
    Messages:
    382
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jay
    Bellingham, MA
    Vehicle:
    03 Tacoma SR5 TRD
    285/75/R16 Eldarado MTZ, Alpine CDE-102 Deck, DIY Snorkel, 2" Spacer Lift, Uniden Bearcat 880 CB, Custom over head console w/ map lights, CB Mount, and external CB speaker, 2 12" Kenwood Subwoofers, 300 Watt Alpine Amp, Alpine 3" lift 500# capacity
    haha even though cars are always broken, I don't know that it does anywhere lol.
     
To Top