1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

2.7 is running bad

Discussion in '1st Gen. Tacomas' started by Nicest96, May 16, 2012.

  1. May 16, 2012 at 8:34 AM
    #1
    Nicest96

    Nicest96 [OP] Member

    Joined:
    May 16, 2012
    Member:
    #78948
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    New hampshire
    Vehicle:
    96 tacoma 4x4 2.7l
    6" fabtech suspention lift, 4.56 gears, bushwacker fender flairs,
    I have a 2.7l and wen it hits about 2500 rpms it seems to fall on its face almost like a cylinder isnt firing or something. Has anyone else had this problem?
     
  2. May 16, 2012 at 8:38 AM
    #2
    SnowroxKT

    SnowroxKT AK SnowroxKT

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Member:
    #68604
    Messages:
    3,136
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kyle
    Anchorage Alaska
    Vehicle:
    Roxy '95 Manual 4x4
    Airlocker, Fox coilovers, Eibach Springs, OME rear suspension, XRC Comp 9500 winch, offroad lights, Brute Force sliders, AFE Pro Dry S filter, sway bar delete, deck plate, blinker relocate, rear dif breather extension, no carpet.
    Any check engine lights?
    I would try cleaning the maf and throttle body.

    Welcome to Tacomaworld!

    EDIT: also how many miles? I suppose timing could be off a tooth... but that is over my head :eek:
     
  3. May 16, 2012 at 11:30 AM
    #3
    SpazzyB

    SpazzyB Master of the Prius...

    Joined:
    Apr 29, 2010
    Member:
    #36242
    Messages:
    1,642
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryen
    neuf un six
    Vehicle:
    '04.5 vw stance machine
    when's the last time you changed your spark plugs? could be fouled and producing a strong spark.

    when it's dark, with the truck running(if it's runningat all) with a squirt bottle(mist setting not stream) spray water around the plug wires(coil packs) and look for an electric afro.

    when's the last time the fuel filter was changed?
     
  4. May 16, 2012 at 7:02 PM
    #4
    dentaco76247

    dentaco76247 Registered Mud Abuser

    Joined:
    Mar 23, 2012
    Member:
    #75467
    Messages:
    108
    Gender:
    Male
    First Name:
    Greg
    Justin, TX
    Vehicle:
    97 Tacoma xtra cab 4x4
    4Runner bucket seats, Upgraded headlights Blistein 5100s Blacked out Grille
    in fuel tank and intake vacuum line. Then drive it like you stole it
     
  5. May 18, 2012 at 5:56 AM
    #5
    Nicest96

    Nicest96 [OP] Member

    Joined:
    May 16, 2012
    Member:
    #78948
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    New hampshire
    Vehicle:
    96 tacoma 4x4 2.7l
    6" fabtech suspention lift, 4.56 gears, bushwacker fender flairs,
    Thanks everybody for the welcome. And i tried seafoaming in the vacuum line. It worked for a little but then started do it again
     
  6. May 18, 2012 at 2:52 PM
    #6
    Stew

    Stew Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2012
    Member:
    #72149
    Messages:
    111
    Gender:
    Male
    First Name:
    Stew
    Greenville, NC
    Vehicle:
    White 04 Single Cab 2.7 4x4
    2.5in ^, debadged, fog light mod, deck plate, line-x, tool box
    Change your fuel filter.
     
  7. May 18, 2012 at 3:44 PM
    #7
    dentaco76247

    dentaco76247 Registered Mud Abuser

    Joined:
    Mar 23, 2012
    Member:
    #75467
    Messages:
    108
    Gender:
    Male
    First Name:
    Greg
    Justin, TX
    Vehicle:
    97 Tacoma xtra cab 4x4
    4Runner bucket seats, Upgraded headlights Blistein 5100s Blacked out Grille
  8. May 18, 2012 at 3:49 PM
    #8
    Faryota

    Faryota Well-Known Member

    Joined:
    Jan 29, 2010
    Member:
    #30291
    Messages:
    560
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mic
    Ridgefield, WA.
    Vehicle:
    13, 4x4, long bed, Sport, Debad
    6" BDS lift in front, warn winch, AFE cold air intake & exhaust, Body Armor Rear bumper, Tuffy in bed storage box, DZ bed mat, ARB front bumper & Warn winch w/light kit, Husky floor mats, dash mat,
    Welcome!
     
  9. May 18, 2012 at 4:02 PM
    #9
    dentaco76247

    dentaco76247 Registered Mud Abuser

    Joined:
    Mar 23, 2012
    Member:
    #75467
    Messages:
    108
    Gender:
    Male
    First Name:
    Greg
    Justin, TX
    Vehicle:
    97 Tacoma xtra cab 4x4
    4Runner bucket seats, Upgraded headlights Blistein 5100s Blacked out Grille
    post pics of your rig when you can
     
  10. May 25, 2012 at 6:28 AM
    #10
    Nicest96

    Nicest96 [OP] Member

    Joined:
    May 16, 2012
    Member:
    #78948
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    New hampshire
    Vehicle:
    96 tacoma 4x4 2.7l
    6" fabtech suspention lift, 4.56 gears, bushwacker fender flairs,
    Yesterday i changed te fuel filter and cleaned the entire intake with intake cleaner and break clean and a ton of black gunk came out of it and now it seem to be running mint again. Would it be a good idea to seafoam it again? And i will try to put pictures up once i get access to a computer.
     
  11. May 25, 2012 at 12:44 PM
    #11
    n0ms

    n0ms Well-Known Member

    Joined:
    Oct 8, 2011
    Member:
    #64844
    Messages:
    673
    Gender:
    Male
    First Name:
    Angel
    San Diego
    Vehicle:
    1st gen i4 single cab 4x4
    Celica seats, Icon in rear and front with icon ucas, omd leaf springs, deckplate mod, lce header, Tundra brake swap.
    If you want to foam it again I say wait till your next oil change.
    Seafoam a couple days before you change the oil.
     
To Top