1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

2007 blowing smoke at start up?

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by JDB, May 27, 2008.

  1. May 27, 2008 at 10:09 AM
    #1
    JDB

    JDB [OP] Member

    Joined:
    Jan 9, 2008
    Member:
    #4169
    Messages:
    21
    Vehicle:
    07 4x4 off road
    2.5" daystar lift , 18" motometal wheels, custom graphics, custom headlight cover, magnaflow exhaust, kn filter, venture shield clear rocker panels, custom wrap on grill.
    I started my truck this morning and bluish/black smoke came out the exhaust! I thought that I had noticed some a few days ago, but wasn't rally sure. It was only an initial burst, and then no more came out, and none comes out while driving. Does any one have any idea what the hells happening? The truck had sat 3 days over the weekend while I was out of town, before I started it this morning.
    I will take it to my dealer but truth be known, I can't stand the one closest to my house. So it will take a few days for me to get it to another one.
    I have a drop in K&N, and a throttle body spacer is all. I doubt that either one of these would affect anything, but I could be wrong. I have 21,000 miles on it. Also the truck is running better than ever, I'm even getting the best mileage I have gotten since day one.
    How worried should I be?
     
  2. May 27, 2008 at 10:40 AM
    #2
    Roland

    Roland My other ride has sails

    Joined:
    Jan 8, 2008
    Member:
    #4149
    Messages:
    2,401
    Gender:
    Male
    Rhode Island
    Vehicle:
    06 Impulse Red I4 2WD Access Cab
    UnderCover Tonneau, Bed mat, Bug Deflector, aFe Pro Dry S, Secondary Air Filter removed, Synthetic 5W-30 oil, Scanguage II with blendmount, WeatherTech floorliners, Toyota seat covers, Installed OEM intermittent wipers, TacomaWorld sticker, Defrost without AC mod, Hidden Hitch
    If you recently had an oil change check to see if the engine was over filled with oil. A few of us have had it happen.
     
  3. May 27, 2008 at 10:46 AM
    #3
    Ridgerunner

    Ridgerunner Well-Known Member

    Joined:
    Mar 14, 2008
    Member:
    #5269
    Messages:
    3,621
    Gender:
    Male
    First Name:
    Frank
    San Francisco
    Vehicle:
    2001 prerunner doublecab limited
    2001 with; cat-back twin exhaust,elbow mod, Westin bullbar with Hella550's, Snugtop XTR camper shell, TRD off-road 2x4-black beauty.
    +1 Roland-also, on an engine that new-it is usually indicative of oil seeping into a cylinder maybe past a spark plug thru a spark plug hole--maybe they spilled oil in that area OR one of your valve cover gaskets might be leaking down into one. Since you say it only does it on startup that tells me oil (blue smoke) has to collect-but it's something you really have to have the dealer look at:)
     
  4. May 27, 2008 at 11:57 AM
    #4
    JDB

    JDB [OP] Member

    Joined:
    Jan 9, 2008
    Member:
    #4169
    Messages:
    21
    Vehicle:
    07 4x4 off road
    2.5" daystar lift , 18" motometal wheels, custom graphics, custom headlight cover, magnaflow exhaust, kn filter, venture shield clear rocker panels, custom wrap on grill.
    I have not had my oil changed recently, I guess its a trip to the dealer. I hate going to the dealer.
     
  5. May 27, 2008 at 12:54 PM
    #5
    RedruM29

    RedruM29 Blinking Car Mod...

    Joined:
    Feb 5, 2008
    Member:
    #4594
    Messages:
    607
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kyle
    Nor☆Cal
    Vehicle:
    08 trd sport 4x4
    Just enough, and never enough
    its the oil. been there.
     
  6. May 27, 2008 at 1:30 PM
    #6
    TacoinSC

    TacoinSC I'd rather be in Jamaica...

    Joined:
    May 16, 2008
    Member:
    #6688
    Messages:
    57
    Gender:
    Male
    Greenville, SC
    Vehicle:
    2011 A.C. 4x4 TRD Off Road
    Undercover
    I know in older cars this used to mean worn valve guides, but in an 07 with 21k...???
     
  7. May 27, 2008 at 1:47 PM
    #7
    joedirt

    joedirt Hallow

    Joined:
    Jan 21, 2008
    Member:
    #4365
    Messages:
    1,415
    Gender:
    Male
    Ploeśti
    Vehicle:
    2005 Tacoma
    I noticed mine doing it the other day when I first started it. I had been parked on a hill for a few days, so I assumed that had something to do with it.
     
  8. May 27, 2008 at 5:48 PM
    #8
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,195
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Very strange, indeed. Im courious as to what the dealer says the problem may be. How is your oil level? It could be your PCV also. :confused:
     
  9. May 28, 2008 at 4:30 PM
    #9
    JDB

    JDB [OP] Member

    Joined:
    Jan 9, 2008
    Member:
    #4169
    Messages:
    21
    Vehicle:
    07 4x4 off road
    2.5" daystar lift , 18" motometal wheels, custom graphics, custom headlight cover, magnaflow exhaust, kn filter, venture shield clear rocker panels, custom wrap on grill.
    On the phone the dealer said it was condensation and not to worry about it, unless it continues to do it?

    Joe-
    mine was also on a slight hill (my driveway)?
     
  10. May 28, 2008 at 4:32 PM
    #10
    Ridgerunner

    Ridgerunner Well-Known Member

    Joined:
    Mar 14, 2008
    Member:
    #5269
    Messages:
    3,621
    Gender:
    Male
    First Name:
    Frank
    San Francisco
    Vehicle:
    2001 prerunner doublecab limited
    2001 with; cat-back twin exhaust,elbow mod, Westin bullbar with Hella550's, Snugtop XTR camper shell, TRD off-road 2x4-black beauty.
    BLUE AND BLACK smoke aint condensation-SHOOT another do-nuthin friggin dealer:mad:
     
  11. May 28, 2008 at 4:41 PM
    #11
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,195
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    No kidding. Its not "condensation", its oil. If you have condensation, it will look just like a little steam comming from you pipe. Call another dealer. ALso, call the 800# in your owners manual and tell them that the dealer you spoke with that said its condensation should have all the tools and service idiots removed from the dealer ship.
     
  12. May 28, 2008 at 7:31 PM
    #12
    nc1100c

    nc1100c Active Member

    Joined:
    Jan 4, 2008
    Member:
    #4103
    Messages:
    42
    I noticed my 2008 with only 1600 miles is doing the same thing. It is a dark blue/black smoke only at start up after it has sat for several days. I dont really want to take it to the dealer seems they will tell you anything. Since it is dark blue/black Im wondering if it is excessive fuel where the computer makes the engine rev so high at start up?
     
  13. May 28, 2008 at 7:38 PM
    #13
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,195
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Blue/black smoke, I thought, is oil. No?
     
  14. May 28, 2008 at 7:58 PM
    #14
    luk8272

    luk8272 Poodoo

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Member:
    #4929
    Messages:
    5,879
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lucas
    Kaplan, Louisiana
    Vehicle:
    07 Silver4dr. 4x4, V6 Shortbed
    5% Tint, Bug flector, vent Visors, Removed secondary air filter, Rear Spring TSB w/ Wheeler's Add A Leaf HD Pack, Icon 2.0 rear shocks, Toytec 3" lift up front with Total Chaos UCA's, Debadged, Billet Grille,TRD Offroad rims/17x9 Pro comp 6001 rims, Duratracs 265/75/16 or 285/70/17, Fog light anytime mod, Tailgate hose clamp mod, Pro-dry AFE filter. Extended Differential Breather, ABS on/off, 6000k LEDs from CSJumper, heads/fogs, ScanguageII, Devil horns, Devil horns on third brake light, Mounted 60" Highlift, Mounted Tool Box, Wet Okole Front/Rear Seat Covers, TW sticker, Midland Handheld CB,Painted engine cover, Revenge Fab Sliders, ARE Topper, Weather tech Floorliners.
    I am interested in finding out what this turns out to be. please keep us posted.
     
  15. May 28, 2008 at 7:59 PM
    #15
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,195
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Ok....Black smoke is Fuel. Blue smoke is oil. Which is it that people are seeing? :confused:
     
  16. May 28, 2008 at 10:10 PM
    #16
    paul gallardo

    paul gallardo rc racer

    Joined:
    Sep 12, 2007
    Member:
    #2686
    Messages:
    39
    Gender:
    Male
    northridge, ca
    Vehicle:
    5lug taco access cab
    fog lights,light bar, sport pedals, tire size swap(from 215/70/15 to 235/75/15to31/10.5/15). Crager 15x8 blackies 2.5 inch lift.Dynomax super turbo, AFE intake system.
    I had a few experiences with toyota motors. They're great but once in a while you'll run into one that has a valve seal leak. What happens is that when the motor sits, some of the oil will seep through the seal and down into the "combustion chamber". Now, when you start the engine up, the oil ignite and burn and out through the exhaust, thus bluish/black smoke. My wife's Camry had it at 42k miles. It's a well maintained car. Dealer should be able to fix it in a jiffy.
     
  17. May 29, 2008 at 10:33 AM
    #17
    dirthawker1313

    dirthawker1313 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 30, 2007
    Member:
    #2253
    Messages:
    294
    Gender:
    Male
    BLUE SMOKE=OIL !! if the smoke is blue your burning oil !! if its white smoke its water ie: coolant or condensation..if its black its fuel not burning.. take it to the dealer..
     
  18. May 29, 2008 at 2:13 PM
    #18
    JDB

    JDB [OP] Member

    Joined:
    Jan 9, 2008
    Member:
    #4169
    Messages:
    21
    Vehicle:
    07 4x4 off road
    2.5" daystar lift , 18" motometal wheels, custom graphics, custom headlight cover, magnaflow exhaust, kn filter, venture shield clear rocker panels, custom wrap on grill.
    I am in the midst of waiting for my new tailgate to come in to the dealer, I will have them look things over as far as the smoke goes. I'll post what they tell me. To be honest, I have little faith in them, but who knows?
     
  19. Jun 9, 2008 at 7:15 AM
    #19
    Anthony

    Anthony San Antonio Detailer :)

    Joined:
    May 7, 2008
    Member:
    #6464
    Messages:
    860
    Gender:
    Male
    Houston - Spring/Tomball area
    Vehicle:
    06 prerunner access cab 2.7L M5
    Nfabs Afe Pro Dry UWS linex'd toolbox
    i just noticed my 08 did this this morning. the truck had sat all day yesterday and it let out a big puff of blue smoke when it first fired up. once the cloud went away it was fine... my driveway is slightly at a angle, otherwise when the truck is driven everyday its never done this.
    and i only have 800 miles on mine.
     
  20. Jun 9, 2008 at 7:38 AM
    #20
    Ridgerunner

    Ridgerunner Well-Known Member

    Joined:
    Mar 14, 2008
    Member:
    #5269
    Messages:
    3,621
    Gender:
    Male
    First Name:
    Frank
    San Francisco
    Vehicle:
    2001 prerunner doublecab limited
    2001 with; cat-back twin exhaust,elbow mod, Westin bullbar with Hella550's, Snugtop XTR camper shell, TRD off-road 2x4-black beauty.
    OK you guys NEED to jump on these dealers and find out what the deal is. The ONLY 'smoke' ever to come out of the pipes on my '01 is condensation. Not even a puff of black carbon. You guys have newer trucks here and deserve to have a NON OIL BURNING ENGINE. I dont care HOW the oil is getting into the cylinders-it just is. NOT GOOD. PLEASE keep us posted-I'm dying to hear the excuses coming out of these knuckleheads.
     
To Top