1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

2014 Tacoma back up camera!

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by McCurry3, Jun 6, 2021.

  1. Jun 6, 2021 at 9:23 AM
    #1
    McCurry3

    McCurry3 [OP] New Member

    Joined:
    Jun 6, 2021
    Member:
    #367799
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matthew
    Vehicle:
    2014 Toyota Tacoma 4 door black
    None yet
    New to the group. I recently bought a 2014 Tacoma base model. It didn’t come with a back up camera. But a friend of mine gave me one off his 2014 before he traded it in. The wiring is in the tailgate. But I plug it in and get nothing. Someone said check the yellow audio/video plug in the back of the factory radio. I did that today and there is not one there. And there is no place for a audio/video plug in the radio. There is a open space for a plug but not the audio/video. Can anyone give me any insight as what I need to do?
     
  2. Jun 6, 2021 at 1:37 PM
    #2
    2ndhandTacoman

    2ndhandTacoman Well-Known Member

    Joined:
    Sep 29, 2020
    Member:
    #342331
    Messages:
    278
    Gender:
    Male
    Maryland
    Vehicle:
    2015 AC 4x4 base model, 4 cylinders of screaming fury!
    back up camera from Amazon, take off tire/wheel package from a 2019 Taco. RTT bed mount bars in the near future.
    My '15 base 4cyl Taco didn't have a camera, but I had success with buying the cheapest one on Amazon, plugged it in and had an image. Any chance the the camera you were given is broken? There is a good write up buried somewhere within this forum that shows how to install one in a Taco that was never wired for one, but it seemed that the general consensus was that all of the "late" 2nd Gen Tacos were prewired.
     
    McCurry3 [OP] and elioregon like this.
  3. Jun 6, 2021 at 4:30 PM
    #3
    Joeyourbro

    Joeyourbro Well-Known Member

    Joined:
    Jul 19, 2020
    Member:
    #334945
    Messages:
    160
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    New Jersey
    Vehicle:
    2015 2.7 5MT
    Yup I did the same thing it was like $50 and plugged right in. I’m assuming if OPs wiring is there up to the tailgate it’s an issue with the camera
     
    McCurry3 [OP] likes this.
  4. Jun 6, 2021 at 4:37 PM
    #4
    Clearwater Bill

    Clearwater Bill Sometimes when I close my eyes, I can't see.

    Joined:
    Oct 11, 2014
    Member:
    #140097
    Messages:
    17,513
    Gender:
    Male
    First Name:
    Billy
    Largo Florida
    Vehicle:
    '13 5 lug base AC w/convenience package
    A few OE parts from fancy trucks
    I'm not sure all headunits are capable of display.

    Hopefully someone will be able to chime in on that
     
    McCurry3 [OP] likes this.
  5. Jun 6, 2021 at 9:11 PM
    #5
    McCurry3

    McCurry3 [OP] New Member

    Joined:
    Jun 6, 2021
    Member:
    #367799
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matthew
    Vehicle:
    2014 Toyota Tacoma 4 door black
    None yet
    Thanks for your guys info. It goes in the morning to have the remote start wired in so I’m gonna have the tech check it out and see what I need to do. The camera may have went bad or something. But everything I’m reading is saying about the yellow audio/video plug and I don’t see it anywhere’s on mine.
     
  6. Jun 6, 2021 at 10:59 PM
    #6
    TacoTuesday831

    TacoTuesday831 Active Member

    Joined:
    May 27, 2021
    Member:
    #366949
    Messages:
    30
    Vehicle:
    2014 Tacoma 2.7
    Do you have a link or the name of the one you got? I’m looking to get one too. Thanks
     
  7. Jun 7, 2021 at 7:38 AM
    #7
    Joeyourbro

    Joeyourbro Well-Known Member

    Joined:
    Jul 19, 2020
    Member:
    #334945
    Messages:
    160
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    New Jersey
    Vehicle:
    2015 2.7 5MT
    TacoTuesday831 likes this.
  8. Jun 7, 2021 at 8:23 AM
    #8
    gkomo

    gkomo Well-Known Member

    Joined:
    Nov 16, 2015
    Member:
    #169821
    Messages:
    1,713
    Gender:
    Male
    San Diego, CA
    Vehicle:
    2014 MGM AC SR5 4x4
    I have a 2014 base model non-JBL non-NAV head unit. I also added a backup camera. I ordered a OEM Toyota camera off eBay. It plugged right in and worked like a charm without any other modifications. I wonder if your camera is busted.
     
  9. Jun 7, 2021 at 9:46 AM
    #9
    TacoTuesday831

    TacoTuesday831 Active Member

    Joined:
    May 27, 2021
    Member:
    #366949
    Messages:
    30
    Vehicle:
    2014 Tacoma 2.7
  10. Jun 7, 2021 at 12:40 PM
    #10
    Joeyourbro

    Joeyourbro Well-Known Member

    Joined:
    Jul 19, 2020
    Member:
    #334945
    Messages:
    160
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    New Jersey
    Vehicle:
    2015 2.7 5MT
    No need to be sorry. The pigtail harness in your tailgate will just plug into this camera once you put it in place IIRC. Throw the truck in reverse before you button it all up to test it there you have it. Good luck
     
    TacoTuesday831 likes this.
  11. Jun 8, 2021 at 2:40 PM
    #11
    snacsnoc

    snacsnoc Member

    Joined:
    Jan 2, 2021
    Member:
    #351513
    Messages:
    22
    Gender:
    Male
    First Name:
    E
    Vehicle:
    2014 Tacoma 2.7L
    Did you check if the plug underneath the rear bumper is plugged into the tailgate? I had the exact same thing, 2014 base Tacoma no back up camera. $20 camera from eBay, plugged it into the tailgate and nothing. Then I realized there was a (factory?) disconnected plug, and voila it worked!
     
  12. Jun 8, 2021 at 7:50 PM
    #12
    Wattapunk

    Wattapunk Stay lifted my friends !

    Joined:
    Jan 26, 2010
    Member:
    #30098
    Messages:
    3,524
    Gender:
    Male
    First Name:
    Uncle K
    TX
    Vehicle:
    2005 DCLB 4WD
    Not all 2014s are prewired. Most are prewired at the tailgate but only some have the full harness running to the radio. I believe that if you can see the 4 wires running from the tailgate to the cab, you are good to go. If there's only one wire, then not prewired. Personally, not worth the costs of sourcing the harness. I prefer just buying a cheap aftermarket 12V camera with rca outputs to an aftermarket radio. There's nothing special about the OEM radio or camera to warrant the insane pricing. OEM even makes it difficult to hook up with aftermarket HU's by equipping Tacomas with a 6V tailgate camera vs. the common 12V.
     
    Clearwater Bill and JGO like this.
  13. Jun 8, 2021 at 10:34 PM
    #13
    Michaelo

    Michaelo Well-Known Member

    Joined:
    Apr 11, 2019
    Member:
    #289843
    Messages:
    181
    Gender:
    Male
    First Name:
    Michael
    San Jose, CA
    Vehicle:
    2014 Regular Cab 4x4 5 Speed
    Mine was like this too. Prewired in the tailgate but not to the head unit. I ended up buying the pop n lock camera and installed that with the lock.
     

Products Discussed in

To Top