1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

3.4L losses power under heavy load

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by TODEOTA, Dec 3, 2012.

  1. Dec 3, 2012 at 11:37 AM
    #1
    TODEOTA

    TODEOTA [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 13, 2012
    Member:
    #80616
    Messages:
    77
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jake
    Lewiston, ME
    Vehicle:
    2000 SR5 4x4 extra cab
    Horn upgrade, 2.5" Rough Country lift going in soon
    I've got a problem in my 2000 5 speed SR5 3.4L. Normal city driving, there is no issue that I can tell, but but if I try to accelerate a little more aggressively (50% or more throttle), my engine loses acceleration power and if I try to climb a steep hill, I have to downshift to 2nd and my top speed would top out at 20MPH. When I accelerate onto a highway, I can only give it about 30% or so throttle without losing power. If I am in 3rd, and I press the gas too far, it bogs down and stops accelerating. 4th or 5th under full throttle, I start slowing down and the engine sounds labored.

    List of any ideas what could be my issue?

    PS. I have to run with 91 octane to keep it running better. 87 octane it rattles like crazy and there is not enough power for the highway.
     
  2. Dec 3, 2012 at 11:43 AM
    #2
    zbaldo

    zbaldo Well-Known Member

    Joined:
    Feb 10, 2012
    Member:
    #72550
    Messages:
    445
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ozzy
    Torrance, Ca
    Vehicle:
    99 4Runner SR5 4X4
    Stock as Stock can be with duratracs and a roof rack
    Bump for you
    Dirty maf
    Clean your tb
    Old plugs
    The usual stuff already checked?
    What have you done to it so far?
     
  3. Dec 3, 2012 at 11:44 AM
    #3
    jberry813

    jberry813 Professional Fluffer Moderator

    Joined:
    Jan 21, 2011
    Member:
    #49636
    Messages:
    26,281
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jason
    Lake Tahoe
    Vehicle:
    2012 DCSB Sport
    ...too much shit to list.
  4. Dec 3, 2012 at 2:53 PM
    #4
    TODEOTA

    TODEOTA [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 13, 2012
    Member:
    #80616
    Messages:
    77
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jake
    Lewiston, ME
    Vehicle:
    2000 SR5 4x4 extra cab
    Horn upgrade, 2.5" Rough Country lift going in soon
    I cleaned the MAF since I keep getting a code for it, Still do... but it didn't effect much last time
     
  5. Dec 4, 2012 at 12:30 PM
    #5
    luckydogie

    luckydogie Member

    Joined:
    Dec 13, 2011
    Member:
    #68715
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    01 prerunner
    No expert but i would replace fuel filter and then check cat.
     
  6. Dec 4, 2012 at 12:50 PM
    #6
    Sittingbull2

    Sittingbull2 Old N.R.A. Hippy

    Joined:
    Sep 24, 2012
    Member:
    #87633
    Messages:
    124
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mitch
    Southeast texas
    Vehicle:
    2000 Xtra Cab SR5 White
    3" Body lift, ARB Front Bumper w/9000 lb. Warn Winch, Chevy Alum. Rims w/ Kelly 285's M/S
    may need to just get a remanufactured MAF sensor. They can go bad. Pull a plug and make sure you have the right plugs in there. NGK= BKR5EKB-11 and Denso= K16TR11. How long has it been since you put a new fuel filter on it? Wix about $23 OEM I don't even know. If fuel filter has been replaced recently check fuel pressure rent fuel pressure gage or buy one. You can also check if your fuel regulator is working also when checking for fuel pressure. Could also be a coil going bad. Simple things first. before you start throwing $ bills at it. PDF's attached might help you a little
     

    Attached Files:

  7. Dec 4, 2012 at 5:42 PM
    #7
    TODEOTA

    TODEOTA [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 13, 2012
    Member:
    #80616
    Messages:
    77
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jake
    Lewiston, ME
    Vehicle:
    2000 SR5 4x4 extra cab
    Horn upgrade, 2.5" Rough Country lift going in soon
    Thanks.

    I've only had this truck for 5k miles.
     

Products Discussed in

To Top