1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

4WD problem

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by GotLift37, May 13, 2008.

  1. May 13, 2008 at 8:13 PM
    #1
    GotLift37

    GotLift37 [OP] Bangers Runner

    Joined:
    Apr 25, 2008
    Member:
    #6185
    Messages:
    1,774
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    down south
    Vehicle:
    07 4Runner 4WD
    2.5" front lift (leeper coilover) 1" body 16" Dick Cepek DC1 Black/polished 295/75/16 General Grabber AT2 Tinted Taillights 5% tint OEM Acura TSX HID Retrofit White LED dash light conversion
    07 Tacoma 4wd sport package

    Ok So today I tried to put my taco in 4wd. I did everything your supposed to do. Ok so I flipped it into 4hi, I heard it click and clock and switch. The green 4wd light never stopped flashing. I thought it was strange. So I go to take it out of 4wd, nothing the light is still flashing and its still in 4wd, put it in reverse to see if that helps still nothing. Ok now im confused. I went ahead and put it back to 4hi, the light still flashing. So I put it in N and tried to put it in 4low. not even the yellow light came on, so I leave it in 4low and put it in D, the buzzer sounds. Ok put it back in N. Take it out of 4low. put it in gear, move to 2wd and the green is still flashing and its still in 4hi. the only way I could get it out of 4wd was to put the truck in park and turn it off and start it back up. So what could be the problem? 4hi works but the green still flashes. 4low doesnt work. and it wont come out of 4wd unless i turn the truck off then on again while in park.
     
  2. May 13, 2008 at 10:33 PM
    #2
    RelentlessFab

    RelentlessFab Tacoma offroad armor fabricating beast Vendor

    Joined:
    Feb 17, 2008
    Member:
    #4772
    Messages:
    14,181
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Eastern side of the Sierras: Sparks, NV
    Vehicle:
    07 SR5 4x4> 03 SR5 4x4 total> 14 Crewmax TRD
    Had tons on the old Taco's.... new Tundra is pretty stock
    hmmm. interesting.:rolleyes: mine clicks in like that, flashes for a few seconds until the drivetrain doesnt have any load on it, then clicks again and the light goes steady. 4 low will only work if the light is steady, and then you put it in Neutral(auto) or push the clutch all the way in.
    I'd try hittin the brakes pretty hard when going about 10mph while the lights flashing and see if it clicks in the rest of the way. or try to let up on the throttle, give it some, then let back off again. these might take away the bind and let it go into 4wd. otherwise its time to go to the dealer:eek:

    Hope this helps.......:cool:
     
  3. May 14, 2008 at 7:21 AM
    #3
    GotLift37

    GotLift37 [OP] Bangers Runner

    Joined:
    Apr 25, 2008
    Member:
    #6185
    Messages:
    1,774
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    down south
    Vehicle:
    07 4Runner 4WD
    2.5" front lift (leeper coilover) 1" body 16" Dick Cepek DC1 Black/polished 295/75/16 General Grabber AT2 Tinted Taillights 5% tint OEM Acura TSX HID Retrofit White LED dash light conversion
    Thanks for the information. Im going to try it in my flat driveway now. Ill see what happens. Ill keep you informed.
     
  4. May 14, 2008 at 9:01 AM
    #4
    Finsterino

    Finsterino Active Member

    Joined:
    May 1, 2008
    Member:
    #6343
    Messages:
    39
    Florida
    Vehicle:
    07 TRD
    I am a touch disappointed in these controls. 1) you can't always get to 4lo when your wheels are stopped (like when you are stuck in deep mud) 2) similar story with the locker - sometimes it engages fast, sometimes I have to move 10-20 feet.

    And disengaging is also an iffy proposition - as you are seeing!
     
  5. May 14, 2008 at 12:22 PM
    #5
    4x4x4trd

    4x4x4trd My other ride weighs 200 tons

    Joined:
    Jan 15, 2008
    Member:
    #4267
    Messages:
    1,192
    North Texas
    Vehicle:
    08 White Access Cab TRD OR, Debadged
    AFE oil free drop in, Secondary removed, tint, front D-rings, Toyota bed mat, Undercover tonneau, TRD seat covers and floor mats, Pioneer speakers, Westin Platinum bars, Fumoto oil valve, short antena, Nifty Xtreme's, TSB leaf springs, Bilstein 5100's set at .85" in the front
    Have you turned your wheels or left them straight this particular time?
     
  6. May 14, 2008 at 1:09 PM
    #6
    GotLift37

    GotLift37 [OP] Bangers Runner

    Joined:
    Apr 25, 2008
    Member:
    #6185
    Messages:
    1,774
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    down south
    Vehicle:
    07 4Runner 4WD
    2.5" front lift (leeper coilover) 1" body 16" Dick Cepek DC1 Black/polished 295/75/16 General Grabber AT2 Tinted Taillights 5% tint OEM Acura TSX HID Retrofit White LED dash light conversion
    Works fine in the driveway. Maybe lastnight I was just in a hurry and the wheels could have been turned. Not sure. But in this case thread closed...
     
To Top