1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

5VZ-FE 3.4L V6 reliability problem Please HELP

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by Barlie_pop, Mar 11, 2019.

  1. Mar 11, 2019 at 6:41 PM
    #1
    Barlie_pop

    Barlie_pop [OP] Member

    Joined:
    Mar 11, 2019
    Member:
    #286254
    Messages:
    11
    New here guys and gals and I know I'm not the first to have this problem but search as I may, I can't find the answer and any help is appreciated.
    SPECS:
    2004 Tacoma 4x4 extra cab manual trans 5VZ-FE 3.4L V6.
    63 y.o. guy probably posted to the wrong thread

    Problem is hard to explain.
    I can run around town like back and forth to work less than 5 miles and she all good.
    Make multiple trips around town in an hour or so and she starts to stumble.
    Fires stumbles and dies like no fuel or not enough.
    I can get on the freeway (cold) and run her until I need gas and she runs real strong, lots of power. Get off the freeway and she may be dead by the time I hit the stop sign at the end of the off ramp.
    I've found when this happens and I can get her started again, if I can keep the RPM's above say 1500 shes all good but that's hard to do in stop and go traffic as you might imagine (clutch foot working the brake while in neutral).
    Replaced the throttle body thinking it was the throttle position sensor (TPS).The throttle body I have 62020 the TPS is not replaceable so 700 bones later here I am. This trucks been a rock since I got her in 2010 mileage is around 220,000, shes middle aged.
    P.S never had a Check Engine light come on either.
     
    Last edited: Mar 11, 2019
    Crodell6 likes this.
  2. Mar 11, 2019 at 7:22 PM
    #2
    austinsdad99

    austinsdad99 Well-Known Member

    Joined:
    May 30, 2017
    Member:
    #220261
    Messages:
    495
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    1999 prerunner 3.4
    Fuel pump? Fuel filter? Has either ever been changed?
     
  3. Mar 11, 2019 at 7:29 PM
    #3
    eon_blue

    eon_blue Unknown Member

    Joined:
    Mar 4, 2016
    Member:
    #180213
    Messages:
    48,137
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryan
    Monrovia, CA
    Vehicle:
    Supercharged 2004 3.4l TRD 4x4 Tacoma XtraCab w/5 speed
    Normal cold starts but struggling warm starts generally points to leaky injectors...when the truck has been running the leaky injectors prevent it from starting up or make it run rough...if it's been sitting long enough to cool down the fuel from the leaky injectors has time to evaporate and the truck starts normally.

    Just a thought, I haven't experienced this myself but have seen some threads on here about it. I think @ThunderOne had to get his injectors replaced? Or maybe I'm thinking of someone else
     
  4. Mar 11, 2019 at 7:47 PM
    #4
    Barlie_pop

    Barlie_pop [OP] Member

    Joined:
    Mar 11, 2019
    Member:
    #286254
    Messages:
    11
    Not in our time together, that was my second thought after the throttle body, but why she run so good on the highway then, she getting plenty of fuel at higher speeds and RPM's.
     
  5. Mar 11, 2019 at 7:52 PM
    #5
    Barlie_pop

    Barlie_pop [OP] Member

    Joined:
    Mar 11, 2019
    Member:
    #286254
    Messages:
    11
    Thanks eon_blue hadn't thought of that will check that out. Guess a fuel pressure check is in order.
    Do you remember if he had to replace the injectors or just the O rings
     
    Last edited: Mar 11, 2019
  6. Mar 12, 2019 at 6:25 AM
    #6
    MikeWH

    MikeWH Well-Known Member

    Joined:
    Jan 30, 2017
    Member:
    #209164
    Messages:
    636
    First Name:
    Mike
    Colfax, CA
    Vehicle:
    1999 TRD 4x4 (x2)
    You would have to do the injectors themselves as well as the new o-rings. Injectors arent cheap, if you can live with some downtime there are companies that will clean and test for you.
     
  7. Mar 12, 2019 at 11:37 AM
    #7
    thenodnarb

    thenodnarb Well-Known Member

    Joined:
    Jan 23, 2019
    Member:
    #280389
    Messages:
    236
    Gender:
    Male
    California
    Vehicle:
    2001 TRD 4x4 331k and counting
    i would have battery tested.
     
  8. Mar 12, 2019 at 12:50 PM
    #8
    BlackSportD

    BlackSportD Well-Known Member

    Joined:
    Aug 4, 2007
    Member:
    #2299
    Messages:
    1,208
    Gender:
    Male
    Los Angeles
    Icon/TC Mid travel, TRD S/C, PNP Greddy EMU, 625cc injectors, 2.2 pulley, Hayden tranny cooler, AEM wideband, TRD boost gauge.
    Your title is blasphemy!!

    With no CEL I'm thinking electrical like @thenodnarb. Another thing is get it obd2 scanned anyhow cause maybe there is a two-trip logic code in there that never gets to the second trip event within the critiria window. Or heck the bulb is out (check if it lights up when u start the truck). With having tuned a few piggybacks I've found that the 5vz can run really smooth even at extreme air fuels be it rich or lean, so idle quality is not a good indicator sometimes.
     
    Last edited: Mar 12, 2019
    MacGyvR and Crodell6 like this.
  9. Mar 12, 2019 at 2:24 PM
    #9
    Barlie_pop

    Barlie_pop [OP] Member

    Joined:
    Mar 11, 2019
    Member:
    #286254
    Messages:
    11
    That's what I was afraid of but prices are all over the place for them. Found these on ebay but go back to the thought "if it sounds to good to be true..."
    Thanks for your help
     
  10. Mar 12, 2019 at 2:58 PM
    #10
    Barlie_pop

    Barlie_pop [OP] Member

    Joined:
    Mar 11, 2019
    Member:
    #286254
    Messages:
    11
    Thanks thenodnarb
    just put a new one in 10 months ago but it could be a lemon
     
  11. Mar 12, 2019 at 3:51 PM
    #11
    Barlie_pop

    Barlie_pop [OP] Member

    Joined:
    Mar 11, 2019
    Member:
    #286254
    Messages:
    11
    LOL... your are right BlackSportD probably should have chosen the title more carefully so as not to offend. CEL works fine when I turn the key on.
    Will get a scan and battery check (good thoughts)
    It's not an Idle problem I'm dealing with, the truck dies. When it happens after a bit longer cranking than normal she fires but never gets above 500 RPM sputtering and then dies again maybe 2 or 3 seconds later. Then it's like ground hog day, happens over and over until it fires above 500 and a half mile of traffic behind me. Then I have to keep the RPM's up above 1000 to limp home.
    Got new plugs, wires and fuel filter will try those next it's time anyway and report back to the thread.
    Thanks for the input
     
  12. Mar 12, 2019 at 6:33 PM
    #12
    weenerdog

    weenerdog Member

    Joined:
    Jan 22, 2017
    Member:
    #208283
    Messages:
    21
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2000 White TRD
    Avoid the "new" ebay injectors with the mfg name ground off. Complete waste of money :(
     
  13. Mar 12, 2019 at 7:45 PM
    #13
    MikeWH

    MikeWH Well-Known Member

    Joined:
    Jan 30, 2017
    Member:
    #209164
    Messages:
    636
    First Name:
    Mike
    Colfax, CA
    Vehicle:
    1999 TRD 4x4 (x2)
    Second that! No way those are new OEM, there are a ton of Chinese knockoffs on eBay, google it, lots of problems there!
     
  14. Mar 12, 2019 at 7:46 PM
    #14
    eon_blue

    eon_blue Unknown Member

    Joined:
    Mar 4, 2016
    Member:
    #180213
    Messages:
    48,137
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryan
    Monrovia, CA
    Vehicle:
    Supercharged 2004 3.4l TRD 4x4 Tacoma XtraCab w/5 speed
    Same with MAF and O2 sensors...lots of fake "Denso" sensors on ebay and Amazon. Best to get stuff like that from the dealer or local auto parts stores
     
  15. Mar 12, 2019 at 7:47 PM
    #15
    MikeWH

    MikeWH Well-Known Member

    Joined:
    Jan 30, 2017
    Member:
    #209164
    Messages:
    636
    First Name:
    Mike
    Colfax, CA
    Vehicle:
    1999 TRD 4x4 (x2)
    Shoot has it spread to Amazon now? Used to be relatively safe there! The Internet needs a Denso factory direct outlet!
     
    eon_blue likes this.
  16. Mar 12, 2019 at 7:48 PM
    #16
    eon_blue

    eon_blue Unknown Member

    Joined:
    Mar 4, 2016
    Member:
    #180213
    Messages:
    48,137
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryan
    Monrovia, CA
    Vehicle:
    Supercharged 2004 3.4l TRD 4x4 Tacoma XtraCab w/5 speed
    I've heard horror stories yeah, probably not Prime related items but non Prime or 3rd party can be suspect
     
  17. Mar 12, 2019 at 7:50 PM
    #17
    MikeWH

    MikeWH Well-Known Member

    Joined:
    Jan 30, 2017
    Member:
    #209164
    Messages:
    636
    First Name:
    Mike
    Colfax, CA
    Vehicle:
    1999 TRD 4x4 (x2)
    Yeah some of them are obvious knockoffs but I have had good luck with the Prime stuff direct from Amazon (not a marketplace seller)...
     
    eon_blue likes this.
  18. Mar 12, 2019 at 7:54 PM
    #18
    DriverSound

    DriverSound Señor Member

    Joined:
    Mar 29, 2009
    Member:
    #15329
    Messages:
    5,777
    Gender:
    Male
    SoCaca
    Vehicle:
    2015 DCSB OR 4x4
    Too few to list.
    I know 03-04 (4 prong) had issues with the tps sensors. Also worth checking that out.
     
  19. Mar 12, 2019 at 10:41 PM
    #19
    Glamisman

    Glamisman Well-Known Member

    Joined:
    Oct 22, 2016
    Member:
    #200436
    Messages:
    3,103
    Gender:
    Male
    A stab in the dark... get a can of Mass Air Sensor cleaner and try that and look at the air filter.
     
  20. Mar 13, 2019 at 10:24 AM
    #20
    BlackSportD

    BlackSportD Well-Known Member

    Joined:
    Aug 4, 2007
    Member:
    #2299
    Messages:
    1,208
    Gender:
    Male
    Los Angeles
    Icon/TC Mid travel, TRD S/C, PNP Greddy EMU, 625cc injectors, 2.2 pulley, Hayden tranny cooler, AEM wideband, TRD boost gauge.
    Amazon is compromised, even on things like quality computer brand parts being fake.
     
    jammer likes this.

Products Discussed in

To Top