1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

95 tacoma turns over but doesn't start

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by manic1ed, Oct 29, 2009.

  1. Oct 29, 2009 at 11:57 AM
    #1
    manic1ed

    manic1ed [OP] Member

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Member:
    #25107
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    First Name:
    ed
    cal
    Vehicle:
    95 tacoma
    have a 95 tacoma that turns over and does not start, fuel pump doesn't turn on and seems to have no spark , check fuses and relays still nothing ,check coil said its good. whats next
     
  2. Oct 29, 2009 at 11:58 AM
    #2
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,741
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    WHat engine?
     
  3. Oct 29, 2009 at 12:01 PM
    #3
    manic1ed

    manic1ed [OP] Member

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Member:
    #25107
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    First Name:
    ed
    cal
    Vehicle:
    95 tacoma
    sorry 2.4
     
  4. Oct 29, 2009 at 12:03 PM
    #4
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,741
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Are you certain the fuel pump is working?

    And there is no spark?
     
  5. Oct 29, 2009 at 12:04 PM
    #5
    manic1ed

    manic1ed [OP] Member

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Member:
    #25107
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    First Name:
    ed
    cal
    Vehicle:
    95 tacoma
    parked the truck and next day wouldn't start has a 4cylinder engine 2.4 no warning nothing
     
  6. Oct 29, 2009 at 12:06 PM
    #6
    manic1ed

    manic1ed [OP] Member

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Member:
    #25107
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    First Name:
    ed
    cal
    Vehicle:
    95 tacoma
    fuel pump works when i jump it but not getting power to it ,not to certain on spark tried to see spark off wire but no luck when grounding it
     
  7. Oct 29, 2009 at 12:06 PM
    #7
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,148
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    You checked the fuses under the hood?
     
  8. Oct 29, 2009 at 12:08 PM
    #8
    manic1ed

    manic1ed [OP] Member

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Member:
    #25107
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    First Name:
    ed
    cal
    Vehicle:
    95 tacoma
    check fuse under hood and in cab and also check the open circuit relay
     
  9. Oct 29, 2009 at 12:09 PM
    #9
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,741
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Interesting, it is unusual for all of that to just stop working. It almost sounds as though the battery is dying or has a bad cell.
     
  10. Oct 29, 2009 at 12:10 PM
    #10
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,148
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Yes, but even if the battery is at a below normal voltage, the pump should still try to prime the system....
     
  11. Oct 29, 2009 at 12:14 PM
    #11
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,741
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Very true, it would be hard cranking too.
     
  12. Oct 29, 2009 at 12:15 PM
    #12
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,741
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    It could be a number of things. It is just odd that it quit over night.
     
  13. Oct 29, 2009 at 12:16 PM
    #13
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,148
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Im kinda thinking a bad/loose connection. When hot, it could have been making just enough contact to work, but then when shut down, and cooled, that was it. :confused:
     
  14. Oct 29, 2009 at 12:18 PM
    #14
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,741
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Very possible. Or maybe even corroded battery terminal.
     
  15. Oct 29, 2009 at 12:20 PM
    #15
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,148
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Yeah, but the battery terminal would affect the turnin over first, as more amps are required......
     
  16. Oct 29, 2009 at 12:25 PM
    #16
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,741
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    That's what is confusing. Nothing points to a single cause.
     
  17. Oct 29, 2009 at 12:26 PM
    #17
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,148
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    I still think the fuses need to be double checked.

    OP....Did you pull out all the fuses and look at them in the light? Sometimes they can be a little hard to see if broken.
     
  18. Oct 29, 2009 at 12:32 PM
    #18
    manic1ed

    manic1ed [OP] Member

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Member:
    #25107
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    First Name:
    ed
    cal
    Vehicle:
    95 tacoma
    i'll double check the fuses but i what would cut the fuel pump and the ignition at the same time
     
  19. Oct 29, 2009 at 1:09 PM
    #19
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,741
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    There isn't anything that effects them both that I can find besides the IGN switch itself.
     
  20. Oct 29, 2009 at 1:11 PM
    #20
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,741
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Wait, I see the IGN fuse fires the EFI relay. And if the EFI relay doesn't fire the pump doesnt run. Look there.
     
To Top