1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Aftermarket Radio Question

Discussion in 'Audio & Video' started by InaKoma08, Jun 26, 2008.

  1. Jun 26, 2008 at 4:26 PM
    #1
    InaKoma08

    InaKoma08 [OP] INAKOMA08

    Joined:
    Jun 26, 2008
    Member:
    #7592
    Messages:
    141
    Gender:
    Male
    Nokesville, VA
    Vehicle:
    2008 TRD Access Cab
    FABTECH 6" Lift, 17x9 Moto Metal MO951, 35x12.50x17 Mickey Thompson Baja ATZ, Line Of Fire, Jardine Catback,
    So I've searched and searched and have'nt found my answer so I'm throwing my frist post out to the Tacoma Forums hoping for a Guru and some help. I installed an Alpine headunit to replace the stock 6 disc changer in my 2008 Tacoma Access Cab. I wired up the amp and subwoofer. Night time came around and I realized I had no gauge lights. Checked all the fuses and they were all fine. I ended up taking the truck to Toyota and come to find out a blew the "REO stat" and had to pay $360.00. A buddy of mine told me after the fact NOT to connect the orange "dimmer" wires and that I wouldnt have this problem again. I mean I bought the dash kit, sub, amp, and stereo already and i just want to have a decent sounding system that I can be iPod accessible with. Some good advice appreciated. Thanks.

    - Matt
     
  2. Jun 26, 2008 at 5:06 PM
    #2
    Ridingontrd

    Ridingontrd Well-Known Member

    Joined:
    May 7, 2008
    Member:
    #6459
    Messages:
    7,955
    Gender:
    Male
    First Name:
    Richard
    Laughlin,N.V
    Vehicle:
    trd sport 4x4 w/towpkg
    aFe prodry,Dynomax ultra flo ss,Scangauge2,Demello front bumper,BudBuilt skids,sliders(local)AllPro rear bumper,Wet O's cobalt blu,w/halfpiping,TRD logo in gold,R/L hood struts,5150's@10"aal 3 pack,T/C uca,Light racing c/o,1"diff.drop,de-badged,
    360!! ouch.It's all good now?
     
  3. Jun 26, 2008 at 5:10 PM
    #3
    InaKoma08

    InaKoma08 [OP] INAKOMA08

    Joined:
    Jun 26, 2008
    Member:
    #7592
    Messages:
    141
    Gender:
    Male
    Nokesville, VA
    Vehicle:
    2008 TRD Access Cab
    FABTECH 6" Lift, 17x9 Moto Metal MO951, 35x12.50x17 Mickey Thompson Baja ATZ, Line Of Fire, Jardine Catback,
    Yes.. it back in full effect.. stock tho. Im really anxious for some input so I can install my alpine headunit, amp and sub though :)
     
  4. Jun 26, 2008 at 5:15 PM
    #4
    Ridingontrd

    Ridingontrd Well-Known Member

    Joined:
    May 7, 2008
    Member:
    #6459
    Messages:
    7,955
    Gender:
    Male
    First Name:
    Richard
    Laughlin,N.V
    Vehicle:
    trd sport 4x4 w/towpkg
    aFe prodry,Dynomax ultra flo ss,Scangauge2,Demello front bumper,BudBuilt skids,sliders(local)AllPro rear bumper,Wet O's cobalt blu,w/halfpiping,TRD logo in gold,R/L hood struts,5150's@10"aal 3 pack,T/C uca,Light racing c/o,1"diff.drop,de-badged,
    oh ok,Sorry i can't help ya.Not my thing.
     
  5. Jun 26, 2008 at 5:23 PM
    #5
    itsmyturn

    itsmyturn Well-Known Member

    Joined:
    Mar 24, 2008
    Member:
    #5502
    Messages:
    414
    Gender:
    Male
    Victorville, CA
    Vehicle:
    08 dbl cab TRD sport
    afe Pro-Dry S dropin, Readylift leveling kit, TRD skid plate, Alpine CDA-9887, 6K D2S HID
    I believe that the aftermarket harness has 2 different illumination wires, 1positive 1negative. Only 1needs to be connected, I thinking negative which iirc is orange/white. Connecting the wrong one might send voltage where it doesn't belong. That sucks paying 360. I would disconnect both of them and ensure neither one grounds out on metal.
     
  6. Jun 26, 2008 at 5:31 PM
    #6
    InaKoma08

    InaKoma08 [OP] INAKOMA08

    Joined:
    Jun 26, 2008
    Member:
    #7592
    Messages:
    141
    Gender:
    Male
    Nokesville, VA
    Vehicle:
    2008 TRD Access Cab
    FABTECH 6" Lift, 17x9 Moto Metal MO951, 35x12.50x17 Mickey Thompson Baja ATZ, Line Of Fire, Jardine Catback,

    Yes, all of the wires I have connected match color. Except the 3 orange wires I have sitting here. One comes from the actual aftermarket headunit and it is PLAIN ORANGE, the second one comes from the bigger harness and that is ORANGE WITH A WHITE STRIPE, and the third one comes from the smaller harness that is ORANGE WITH A BLACK STRIPE.

    http://www.starmanage.com/installation/tacomadash/IMG_3939.html
    Looking at this picture here the orange wires are connected but the wire coming off of the the bigger harness doesnt have the white stripe like mine does.

    AND

    http://www.golinuxshop.com/catalog/product_info.php?products_id=7319
    Looking at the harness here everything is identical to the one i have EXCEPT coming out of the smaller harness that has the purple and green wires i have the one orange with a black stripe wire.. And like I said before.. my buddy that works at at Best Buy as Mobile Installer told me not to connect ANY of the ORANGE wires.. im so torn on what to do. Im not looking forward to spending $360 on something like that again... GRRRR!
     
  7. Jun 26, 2008 at 6:55 PM
    #7
    itsmyturn

    itsmyturn Well-Known Member

    Joined:
    Mar 24, 2008
    Member:
    #5502
    Messages:
    414
    Gender:
    Male
    Victorville, CA
    Vehicle:
    08 dbl cab TRD sport
    afe Pro-Dry S dropin, Readylift leveling kit, TRD skid plate, Alpine CDA-9887, 6K D2S HID
    i would check the12volt.com forums for answers. ive always had good luck finding diagrams and connections. iirc you connect the headunit orange wire to the orange wire on the larger harness, then cap off the other orange wire on the smaller harness. but check the12volt.com first, i could be wrong.:cool:
     
  8. Jun 27, 2008 at 3:08 PM
    #8
    InaKoma08

    InaKoma08 [OP] INAKOMA08

    Joined:
    Jun 26, 2008
    Member:
    #7592
    Messages:
    141
    Gender:
    Male
    Nokesville, VA
    Vehicle:
    2008 TRD Access Cab
    FABTECH 6" Lift, 17x9 Moto Metal MO951, 35x12.50x17 Mickey Thompson Baja ATZ, Line Of Fire, Jardine Catback,
    Hey, thanks alot. Im going to try it again tonight .. its going to be like a hair trigger for me this time around though... $360.00 aint cheap!

    UPDATE:
    Just finished installing and it went perfect! Thanks for everyone's help.
    (By the way I didnt connect any of the orange wires) :)
     
  9. Nov 12, 2009 at 10:33 PM
    #9
    car15

    car15 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 31, 2009
    Member:
    #20435
    Messages:
    80
    Gender:
    Male
    AZ
    Vehicle:
    09 X-Runner
    2009 X-Runner

    I have a question regarding the illumination wiring on this nav unit. The installation instruction calls out for an orange/white wire to be hooked up to the head light switch (illumination (+)). On the HU unit itself there is a sticker that says orange/white to illumination (dimmer).

    On the Metra wiring harness with the large connector there is an orange/white wire labeled (dimmer) and on the small connector there is an orange/black wire but on the Metra instructions it is labeled orange (illumination).

    Can anyone help with this installation? This is my last wire to be hooked up and it is holding up my installation

    Thanks.....
     
  10. Nov 13, 2009 at 2:15 PM
    #10
    NuovoTech

    NuovoTech Well-Known Member

    Joined:
    Aug 2, 2009
    Member:
    #20531
    Messages:
    107
    Gender:
    Male
    Upper Left Corner
    Vehicle:
    09 Tacoma 4x2
    The OJ/Blk stripe wire may well be a ground wire(test with a VOMeter to know for sure) & I would suggest not using it. IE do not hook the OJ/Blk wire from HU to the OJ/Wht(or OJ) wire on your truck's harness, this could cause a short!!!

    Hooking the OJ/Wht(or OJ) wire from the HU to the OJ/Wht(or OJ) on your Metra harness should do the trick. Both OJ & OJ/Wht wires are +12VDC illumination/dimmer wires. As you can see from the below EIA chart, wires with a small white stripe & a main color are generally positive. Wires with a small black stripe & a main color are generally negative. ;)

    ToyotaCode.jpg
     
  11. Nov 13, 2009 at 5:15 PM
    #11
    car15

    car15 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 31, 2009
    Member:
    #20435
    Messages:
    80
    Gender:
    Male
    AZ
    Vehicle:
    09 X-Runner
    Orange/white is the right one! Metra told me that the orange/black is negative and the orange/white is positive. Eclipse told me to use a positive illumination (orange/white.

    Thanks....
     
  12. Nov 15, 2009 at 3:21 AM
    #12
    NuovoTech

    NuovoTech Well-Known Member

    Joined:
    Aug 2, 2009
    Member:
    #20531
    Messages:
    107
    Gender:
    Male
    Upper Left Corner
    Vehicle:
    09 Tacoma 4x2
    Matt - Had 2 questions for you: When you first hooked up your new HU did you use that OJ/black wire in any way?

    After installing your new HU the 2nd time not using any of the OJ illumination wires, did you notice anything different visually about the HU driving at night?
     
  13. Nov 16, 2009 at 4:47 AM
    #13
    NuovoTech

    NuovoTech Well-Known Member

    Joined:
    Aug 2, 2009
    Member:
    #20531
    Messages:
    107
    Gender:
    Male
    Upper Left Corner
    Vehicle:
    09 Tacoma 4x2
To Top