1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Airbag Light on......

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by samsterman99, Jan 30, 2010.

  1. Jan 30, 2010 at 4:31 PM
    #1
    samsterman99

    samsterman99 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 10, 2009
    Member:
    #19536
    Messages:
    49
    Gender:
    Male
    Socal
    Vehicle:
    06 access cab
    lots to list, i will get back to this one..
    Allright so the airbag light came on in my 2006 tacoma. I checked some stuff out that i heard were common problems. No loose connectors under the seat, and my horn/cruise control still work. I think its something with the passenger side because it always says the passenger side airbag is off, and the seatbelt light over there is not working either......
    Any ideas?
     
  2. Jan 30, 2010 at 4:33 PM
    #2
    Asgard

    Asgard Well-Known Member

    Joined:
    Apr 19, 2008
    Member:
    #6078
    Messages:
    1,093
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    Vehicle:
    06 PreRunner DC SR5 w/LSD
    Could be the sensor in the seat that's bad.
     
  3. Jan 30, 2010 at 4:44 PM
    #3
    foxracinfor20

    foxracinfor20 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 20, 2009
    Member:
    #12788
    Messages:
    174
    Gender:
    Male
    First Name:
    doug
    easton md
    Vehicle:
    05 prerunner lifted
    sway away 2.5 coilovers sway away race runner rear shocks pioneer avic d3 2 7 in monitors in headrest dvd memphis 10" sub memphis amp trd intake urd catback with magnaflow procomp wheels 33/12.50/17 angel eye projector halo headlights altezza tailights with led bulbs big blue balls hanging total chaos ucas cover king neoprene seat covers 7 led projector foglight
    its probally the clock spring thats whats wrong with mine it mean the air bag will not deploy if its on i think its like a 500 buck fix
     
  4. Jan 30, 2010 at 9:12 PM
    #4
    samsterman99

    samsterman99 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 10, 2009
    Member:
    #19536
    Messages:
    49
    Gender:
    Male
    Socal
    Vehicle:
    06 access cab
    lots to list, i will get back to this one..
    I checked the cruise and all that so I dont know if its the clock spring... I tried to check most connectors under the seats, and this just happened randomly during a drive. I really am thinking its the weight sensor in the passenger seat. I just wish there was a way to isolate and prove it is the problem.
     
  5. Jan 30, 2010 at 9:15 PM
    #5
    Fortech

    Fortech Well-Known Member

    Joined:
    Mar 31, 2008
    Member:
    #5636
    Messages:
    878
    Gender:
    Male
    CANADA
    Vehicle:
    2005 Toyota Tacoma TRD OR
    Bilstein 5100's, rear TSB, Firestone bags
    There is. Take it to a shop and have the code scanned. Doesn't have to be the dealer, any independent shop with a scanner will do.

    If you want to try it yourself, get access to the Toyota Factory Service Manual for your truck. Jumping two connectors on the OBD will cause the light to blink in sequence communicating the code number. Look up the code number in the chart and you are done.
     
  6. Jan 30, 2010 at 10:46 PM
    #6
    drjohnson36

    drjohnson36 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 5, 2009
    Member:
    #19319
    Messages:
    263
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    09 Pre-Runner SR5 DC
    Did you buy the truck used or new?
     
  7. Jan 31, 2010 at 6:17 AM
    #7
    Asgard

    Asgard Well-Known Member

    Joined:
    Apr 19, 2008
    Member:
    #6078
    Messages:
    1,093
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    Vehicle:
    06 PreRunner DC SR5 w/LSD

    X2
    Easiest way to pinpoint the problem
     
  8. Jan 31, 2010 at 5:56 PM
    #8
    samsterman99

    samsterman99 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 10, 2009
    Member:
    #19536
    Messages:
    49
    Gender:
    Male
    Socal
    Vehicle:
    06 access cab
    lots to list, i will get back to this one..
    I have a Scan gauge, no codes were present..... I can try to get a fancier reader from autozone or a place like that. ANy ideas on why the scangauge is not picking up the code?
     
  9. Jan 31, 2010 at 6:01 PM
    #9
    rmb_crew

    rmb_crew My other ride has 18,400HP!!!!!!

    Joined:
    Jan 21, 2009
    Member:
    #12837
    Messages:
    6,076
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryan
    Jacksonville, FL 30.243103, -81.591007‎
    Vehicle:
    2010 F150 XLT SuperCrew 4X4
    Access larado tonneau, magnaflow exhaust
    Scangauge will only pull up engine codes. That is an airbag code....
     
  10. Jan 31, 2010 at 6:03 PM
    #10
    samsterman99

    samsterman99 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 10, 2009
    Member:
    #19536
    Messages:
    49
    Gender:
    Male
    Socal
    Vehicle:
    06 access cab
    lots to list, i will get back to this one..
    Ah ok, well then off to autozone i go. Thanks for the help, I will let you know what the code is.
     
  11. Jan 31, 2010 at 6:10 PM
    #11
    brians05taco

    brians05taco Well-Known Member

    Joined:
    Jan 27, 2010
    Member:
    #30128
    Messages:
    425
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    Lafayette,La.
    Vehicle:
    05 prerunner white debadged 4.0
    lifted, bedcover,BHLM, grill, etc...
    mine has the same light on with horn working and cruise still in good shape toyota checked it and it was the clock spring just haven't fixed it yet what a rip off to fix
     
  12. Jan 31, 2010 at 6:12 PM
    #12
    rmb_crew

    rmb_crew My other ride has 18,400HP!!!!!!

    Joined:
    Jan 21, 2009
    Member:
    #12837
    Messages:
    6,076
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryan
    Jacksonville, FL 30.243103, -81.591007‎
    Vehicle:
    2010 F150 XLT SuperCrew 4X4
    Access larado tonneau, magnaflow exhaust
    autozone might not have that scanner either. I went to advance and they didnt have it for my ABS light. Had to go to the dealer to have them pull it.
     
  13. Jan 31, 2010 at 6:14 PM
    #13
    drjohnson36

    drjohnson36 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 5, 2009
    Member:
    #19319
    Messages:
    263
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    09 Pre-Runner SR5 DC
    You don't use a scanner to pull the code. You have to connect two terminals (I forgot which ones) of the OBD socket with a wire
     
  14. Jan 31, 2010 at 6:37 PM
    #14
    Fortech

    Fortech Well-Known Member

    Joined:
    Mar 31, 2008
    Member:
    #5636
    Messages:
    878
    Gender:
    Male
    CANADA
    Vehicle:
    2005 Toyota Tacoma TRD OR
    Bilstein 5100's, rear TSB, Firestone bags
To Top