1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

any two stroke experts

Discussion in 'Garage / Workshop' started by coffeesnob, Apr 3, 2010.

  1. Apr 3, 2010 at 2:04 PM
    #1
    coffeesnob

    coffeesnob [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Member:
    #30892
    Messages:
    6,094
    Gender:
    Male
    VA
    Vehicle:
    2010 access 4 cyl 2 wd
    I have a mantis garden tiller that is about 10 years old has always started fine and runs like a champ. I am having trouble starting it now it acts like the kill switch is on when I pull the cord. it may take several more pulls or it may not fire at all. Once it starts it runs great. How can i tell what it is..thanks
     
  2. Apr 3, 2010 at 2:09 PM
    #2
    steve o 77

    steve o 77 braaap

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26726
    Messages:
    19,903
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steven
    In a corn field, OH
    Vehicle:
    2001 4x4 5Spd Xtra Cab V6
    205k+ miles, 265/75/16 BFG A/T's, OME 881's, Wheelers 5 leaf pack, 5100's, Home Made Sliders
    you could try changing the plug. all a 2 stroke needs to run is compression, fuel and spark. They are very simple. Also try cleaning the carb. It most likely has a lot of varnish in it causing the problems.
     
  3. Apr 3, 2010 at 2:16 PM
    #3
    Jason'sLawnCare

    Jason'sLawnCare Prepared for Bambi

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Member:
    #15878
    Messages:
    12,375
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jason
    Jacksonville Florida
    Vehicle:
    08 4x4 Double Cab TRD Rugged Trail
    CBI Moab 2.0, CBI Trail Rider 2.0, CBI sliders w/kickout, Superwinch EPi9.0S, OME sport shocks w/886 coils, OME n182, 1.5" aal, JasonBuilt 3/16th full belly skid, BuiltRight uca, Body Mount Chop, 285/75/16 km2's, Rear cat delete, exhaust crossover rerouted, Fog light anytime, Locker mod, Rear leaf tsb, Debadged, Uws Tool Box, Electric Exhaust Cutout, AFE Pro Dry S, Kiwi Wifi, Diff Breather Relocated, Grom Ipod Adapter, Dual Diehard platinum batteries isolated by BlueSea marine switch
    Is the fuel from last season?
     
  4. Apr 3, 2010 at 2:21 PM
    #4
    gouge44

    gouge44 $DO WORK$

    Joined:
    Jan 30, 2009
    Member:
    #13104
    Messages:
    610
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    FloRiDa
    Vehicle:
    08 prerunner TRDsport DoubleCab
    Tinted windows, toytec ultimate 3inch lift- front c/o rear aal, 18" black rockstar rims, 275/70/18 toyo opencountry mt's, BLUE dome light, 6000k H4 HID bixenon, kenwood kvt-514 headunit,black badges, satoshi grill :] sold it and now have a wrangler....
    the fuel with the ethanol.... it f*cks ur carb. u have to pull it apart
     
  5. Apr 3, 2010 at 2:22 PM
    #5
    Jason'sLawnCare

    Jason'sLawnCare Prepared for Bambi

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Member:
    #15878
    Messages:
    12,375
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jason
    Jacksonville Florida
    Vehicle:
    08 4x4 Double Cab TRD Rugged Trail
    CBI Moab 2.0, CBI Trail Rider 2.0, CBI sliders w/kickout, Superwinch EPi9.0S, OME sport shocks w/886 coils, OME n182, 1.5" aal, JasonBuilt 3/16th full belly skid, BuiltRight uca, Body Mount Chop, 285/75/16 km2's, Rear cat delete, exhaust crossover rerouted, Fog light anytime, Locker mod, Rear leaf tsb, Debadged, Uws Tool Box, Electric Exhaust Cutout, AFE Pro Dry S, Kiwi Wifi, Diff Breather Relocated, Grom Ipod Adapter, Dual Diehard platinum batteries isolated by BlueSea marine switch
    It can do a lot more than just that.
     
  6. Apr 3, 2010 at 2:23 PM
    #6
    steve o 77

    steve o 77 braaap

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26726
    Messages:
    19,903
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steven
    In a corn field, OH
    Vehicle:
    2001 4x4 5Spd Xtra Cab V6
    205k+ miles, 265/75/16 BFG A/T's, OME 881's, Wheelers 5 leaf pack, 5100's, Home Made Sliders
    It also causes the oil to not mix properly which is never good. Get premium for any 2T fuel.
     
  7. Apr 3, 2010 at 3:20 PM
    #7
    coffeesnob

    coffeesnob [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Member:
    #30892
    Messages:
    6,094
    Gender:
    Male
    VA
    Vehicle:
    2010 access 4 cyl 2 wd
    no the fuel is new, i ran the engine last year until it ran out of fuel i always use stabil in the gas anyways
     
  8. Apr 3, 2010 at 3:30 PM
    #8
    Jason'sLawnCare

    Jason'sLawnCare Prepared for Bambi

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Member:
    #15878
    Messages:
    12,375
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jason
    Jacksonville Florida
    Vehicle:
    08 4x4 Double Cab TRD Rugged Trail
    CBI Moab 2.0, CBI Trail Rider 2.0, CBI sliders w/kickout, Superwinch EPi9.0S, OME sport shocks w/886 coils, OME n182, 1.5" aal, JasonBuilt 3/16th full belly skid, BuiltRight uca, Body Mount Chop, 285/75/16 km2's, Rear cat delete, exhaust crossover rerouted, Fog light anytime, Locker mod, Rear leaf tsb, Debadged, Uws Tool Box, Electric Exhaust Cutout, AFE Pro Dry S, Kiwi Wifi, Diff Breather Relocated, Grom Ipod Adapter, Dual Diehard platinum batteries isolated by BlueSea marine switch
    That's good. Will it ever cut out as if you hit the off switch but you're not?
     
  9. Apr 3, 2010 at 4:01 PM
    #9
    Taco John

    Taco John Well-Known Member

    Joined:
    May 17, 2009
    Member:
    #17305
    Messages:
    172
    Gender:
    Male
    Illinois
    Vehicle:
    4X4
    Pull the plug wire and check for spark. Also, pull the plug and make sure it isn't wet and there is a gap. If you have been trying to start it for a while, it should actually be wet with fuel and you will need to wipe it off with a paper towel and reinstall. If there is no fuel or no spark, there is where your problem lies.

    EthOH is not as bad as indicated unless you have a particularly high blend or you leave it sit long enough the gas starts to evaporate out of it.
     
  10. Apr 3, 2010 at 6:04 PM
    #10
    coffeesnob

    coffeesnob [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Member:
    #30892
    Messages:
    6,094
    Gender:
    Male
    VA
    Vehicle:
    2010 access 4 cyl 2 wd
    nope when it's running it runs like new
     
  11. Apr 3, 2010 at 6:48 PM
    #11
    Jason'sLawnCare

    Jason'sLawnCare Prepared for Bambi

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Member:
    #15878
    Messages:
    12,375
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jason
    Jacksonville Florida
    Vehicle:
    08 4x4 Double Cab TRD Rugged Trail
    CBI Moab 2.0, CBI Trail Rider 2.0, CBI sliders w/kickout, Superwinch EPi9.0S, OME sport shocks w/886 coils, OME n182, 1.5" aal, JasonBuilt 3/16th full belly skid, BuiltRight uca, Body Mount Chop, 285/75/16 km2's, Rear cat delete, exhaust crossover rerouted, Fog light anytime, Locker mod, Rear leaf tsb, Debadged, Uws Tool Box, Electric Exhaust Cutout, AFE Pro Dry S, Kiwi Wifi, Diff Breather Relocated, Grom Ipod Adapter, Dual Diehard platinum batteries isolated by BlueSea marine switch
    Ok. Then it's not what I was thinking. If you haven't done this recently then I would buy a new plug and new filters(fuel and air) and see if it still gives you a hard time then.
     
  12. Apr 3, 2010 at 6:58 PM
    #12
    Fed Taco

    Fed Taco Well-Known Member

    Joined:
    Dec 26, 2009
    Member:
    #28175
    Messages:
    223
    Gender:
    Male
    First Name:
    Cale
    Vehicle:
    2011 TRD Off Road
    Wheels & Tires, weathertech floor liners, Areo Turbine Exhaust
    I had a mantis and it was doing that, it turned out the motor was cracked and needed to be replaced.
     
  13. Apr 4, 2010 at 11:14 AM
    #13
    coffeesnob

    coffeesnob [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Member:
    #30892
    Messages:
    6,094
    Gender:
    Male
    VA
    Vehicle:
    2010 access 4 cyl 2 wd
    Man that is not what I need to hear,that little thing busts up dirt and turns it into a fine consistency. This morning it nearly fired up once then afterthat dead again. The sparkplug was wet
     
  14. Apr 4, 2010 at 11:20 AM
    #14
    steve o 77

    steve o 77 braaap

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26726
    Messages:
    19,903
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steven
    In a corn field, OH
    Vehicle:
    2001 4x4 5Spd Xtra Cab V6
    205k+ miles, 265/75/16 BFG A/T's, OME 881's, Wheelers 5 leaf pack, 5100's, Home Made Sliders
    Well one way to check this is a compression test, but I would still get a new plug for it and see if that fixes it. If when you take the old plug out it is not wet, you most likely have a fuel problem. Im betting on a partially fouled plug though.
     
  15. Apr 4, 2010 at 11:25 AM
    #15
    Cars0n`

    Cars0n` Well-Known Member

    Joined:
    Sep 8, 2008
    Member:
    #9091
    Messages:
    1,426
    Gender:
    Male
    First Name:
    Carson
    Edmonton AB
    Vehicle:
    07 2wd access cab base.
    Kenwood DDX-512 Deck, Boston Acoustics G5 Sub in Ported Bassworx Box, Kenwood eXcelon KAC-X10D Amp, Sirius Satellite Radio, Magellan GPS, DDM 55w bi-xenon headlights, 2 HID Hella 500ff's mounted behind grill, 4 pc ebay Billet grill, Fog Lights (my truck didnt have them stock), Pioneer Speakers 6x9's(front) 6.5's(rear) AFE Cold Air Intake, Hose Clamp Mod, Tailgate Strengthen Mod, Removed Gay Mud Flaps, De-Badged, BHLM, 245/45/20 on velocity wheels. VW865a, Extra D Rings In Box, OEM Cruise Added Optima Red Top Battery
    yeah if its getting fuel and air in a good mixture id replace the plug. 2 strokes (at least dirt bikes) foul plugs very commonly.

    if thats not your prob i would do a compression test. the rings could be going, though it should still run fine, just not have the power that it usually does it its the rings. or coiuld be a crack in the cylinder or somthing like that
     
  16. Apr 6, 2010 at 4:57 AM
    #16
    cjh

    cjh Well-Known Member

    Joined:
    Feb 5, 2010
    Member:
    #30772
    Messages:
    59
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    10 doublecab
    Does it have a primer bulb? If it dooes, does that make a difference in starting? Have you tried spraying gas directly into the carb? If it starts up right after spraying gas into the carb, something is plugged on the low speed/starting circuit in the carb. It may look clean, but those carbs are so small a speck of dirt can clog the fuel passage and make starting impossible. A new carb is probably cheaper than a service visit to a dealer. I bought a new carb for my generator for less than $50. I just looked on mantistillerparts.com and saw a new carb is $49.95.
     
  17. Apr 6, 2010 at 5:00 AM
    #17
    Trigger

    Trigger Well-Known Member

    Joined:
    Jan 25, 2010
    Member:
    #30025
    Messages:
    378
    Gender:
    Male
    Throw a new plug in it.
     
  18. Apr 6, 2010 at 5:11 AM
    #18
    SManZ

    SManZ el tráfico más lento se queda derecha

    Joined:
    Sep 15, 2009
    Member:
    #22817
    Messages:
    1,339
    Gender:
    Male
    Centreville, VA
    Vehicle:
    '10 Supercharged 4x4 Sport 6-spd
    TRD Supercharger, King 2.5" extended travel remote-resi coilovers, OME Dakar leaf packs, King 2.5" extended travel rear shocks, Total Chaos UCAs, MBRP turndown exhaust, TRD intake, TRD Quickshifter, Goodridge SS brake lines, EBC Sport Rotors, Hawk HPS pads, TRD FJ Cruiser Special Edition 16" Anthracite Rims, Spidertrax wheel spacers, 265/75R16 A/T, Autometer oil pressure, oil temp gauges, TRD boost gauge, PLX DM-100 OBD II scanner, flexpod mounts, A-pillar gauge pods
    SeaFoam works wonders in powersports motors. Might want to run some through your tiller when you get it fired up. Shooting a bit of starting fluid under the filter might just give it enough to get going, just don't go crazy with it.
     
  19. Apr 6, 2010 at 5:18 PM
    #19
    Fed Taco

    Fed Taco Well-Known Member

    Joined:
    Dec 26, 2009
    Member:
    #28175
    Messages:
    223
    Gender:
    Male
    First Name:
    Cale
    Vehicle:
    2011 TRD Off Road
    Wheels & Tires, weathertech floor liners, Areo Turbine Exhaust
    We called mantis when the engine cracked they said a new motor is like $99 and easy to put back on.
     
  20. Apr 6, 2010 at 9:40 PM
    #20
    Marc M

    Marc M Dirty White Boy

    Joined:
    Jun 20, 2008
    Member:
    #7441
    Messages:
    1,061
    Gender:
    Male
    First Name:
    Marc
    Washington, Pennsylvania
    Vehicle:
    '06 TRD O/R Dbl-Cab
    TRD Cat-Back, TRD CAI, 3" Lift, ATX Chambers, Color matched Grille and Door Handles, Scooped Hood, GrillCraft upper and lower, DTRL, Foglight Mod, Redline Hood Struts, 20% Tint all around, SGII, Blacked out dash, Extang Full-Tilt, etc, etc, etc.
    I have one of the first model Mantis tillers with the SV2AE engine. I was having the same issues you are having.

    Install a new plug and make sure you clean and re-oil the air filter or just replace it alltogether.

    Once I did this, that sucker woke right up and ran like a champ.

    Marc M
     
To Top