1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Auxiliary Power Outlet Replacement

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by Ben Benson, Jul 10, 2021.

  1. Jul 10, 2021 at 5:56 PM
    #1
    Ben Benson

    Ben Benson [OP] Member

    Joined:
    Sep 19, 2020
    Member:
    #341322
    Messages:
    21
    Gender:
    Male
    USA
    Vehicle:
    2001 Gold Tacoma, double cab.
    Underglow, Running Boards, hoodstruts.
    Hello everyone,

    My auxiliary power outlets do not work (with exception to the bottom right outlet). I checked the fuses, which are all fine and I've even cleaned the outlets with a q tip with no results. I was wanting to know how I can replace them as I have found no videos on the subject. Thank y'all for reading and responding.

    214139450_357994065923745_1030358114515177820_n.jpg
     
  2. Jul 10, 2021 at 5:58 PM
    #2
    hogeyphenogey

    hogeyphenogey Back in a Tacoma

    Joined:
    Jan 18, 2008
    Member:
    #4318
    Messages:
    1,879
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Chicopee, MA
    Vehicle:
    2003 Lunar Mist TRD-OR manual 3.4L
    Lifted, aftermarket stereo, ditch and rear bumper LED pods, USB ports, 2016 Tacoma rims, clutch spring delete, LEDs everywhere
    I turned mine into USB ports.
    Simple to do but you need to make sure you’ve got power coming through

    70AD3014-7B6C-4A3D-A08C-0676314CA668.jpg
     
    Ben Benson [OP] likes this.
  3. Jul 10, 2021 at 6:01 PM
    #3
    Ben Benson

    Ben Benson [OP] Member

    Joined:
    Sep 19, 2020
    Member:
    #341322
    Messages:
    21
    Gender:
    Male
    USA
    Vehicle:
    2001 Gold Tacoma, double cab.
    Underglow, Running Boards, hoodstruts.
    Thanks for the suggestion, mind telling me how I can change them into USB ports?
     
  4. Jul 10, 2021 at 6:04 PM
    #4
    hogeyphenogey

    hogeyphenogey Back in a Tacoma

    Joined:
    Jan 18, 2008
    Member:
    #4318
    Messages:
    1,879
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Chicopee, MA
    Vehicle:
    2003 Lunar Mist TRD-OR manual 3.4L
    Lifted, aftermarket stereo, ditch and rear bumper LED pods, USB ports, 2016 Tacoma rims, clutch spring delete, LEDs everywhere
    [2 Pack] 12V USB Outlet, Quick Charge 3.0 Dual USB Power Outlet with Touch Switch, Waterproof 12V/24V Fast Charge USB Charger Socket DIY Kit for Car Boat Marine Bus Truck Golf Cart RV Motorcycle, etc. https://www.amazon.com/dp/B089SNPYFL


    I got these. Take the lower center console off and remove the aux ports. Take a dremel and widen the holes- you’ll have to shave a little off the back of the console to fit the round plastic nuts that screw on the back of the new USB ports. The connectors on the backs of the aux ports are gray, 90 degrees with female spade connectors- gold and silver. The back of the USB ports have gold and silver make spades. You have to remove the gray plastic connectors from the OEM wiring. Then plug them in. No cutting, splicing or running wire. Takes maybe 1/2 an hour. Very simple and useful mod.
     
    chrslefty and Ben Benson [OP] like this.
  5. Jul 10, 2021 at 6:07 PM
    #5
    0xDEADBEEF

    0xDEADBEEF Well-Known Member

    Joined:
    Mar 2, 2019
    Member:
    #285037
    Messages:
    10,681
    Kansas City
    Vehicle:
    2000 4WD MT Single Cab
    Rust, dents, miles, extra metal.
    Which fuses did you check? THere are two.

    Does your clock work?
     
    Ben Benson [OP] likes this.
  6. Jul 10, 2021 at 6:07 PM
    #6
    Ben Benson

    Ben Benson [OP] Member

    Joined:
    Sep 19, 2020
    Member:
    #341322
    Messages:
    21
    Gender:
    Male
    USA
    Vehicle:
    2001 Gold Tacoma, double cab.
    Underglow, Running Boards, hoodstruts.
    Thank you for the info.
     
  7. Jul 10, 2021 at 6:19 PM
    #7
    Ben Benson

    Ben Benson [OP] Member

    Joined:
    Sep 19, 2020
    Member:
    #341322
    Messages:
    21
    Gender:
    Male
    USA
    Vehicle:
    2001 Gold Tacoma, double cab.
    Underglow, Running Boards, hoodstruts.
    I checked both fuses, and my clock works. I think that the problem is with the ports themselves as they were filthy when I cleaned them.
     
  8. Jul 10, 2021 at 6:23 PM
    #8
    0xDEADBEEF

    0xDEADBEEF Well-Known Member

    Joined:
    Mar 2, 2019
    Member:
    #285037
    Messages:
    10,681
    Kansas City
    Vehicle:
    2000 4WD MT Single Cab
    Rust, dents, miles, extra metal.
    Ah ok. Easy enough to check the backside of them with a test light or a meter.

    The other possibility is that the relay for them isn't working.
     
    Ben Benson [OP] likes this.
  9. Jul 10, 2021 at 7:01 PM
    #9
    Ben Benson

    Ben Benson [OP] Member

    Joined:
    Sep 19, 2020
    Member:
    #341322
    Messages:
    21
    Gender:
    Male
    USA
    Vehicle:
    2001 Gold Tacoma, double cab.
    Underglow, Running Boards, hoodstruts.
    Thanks for the info, it will be a few days before I can check but I'll update the thread when I find out.
     
  10. Jul 10, 2021 at 7:57 PM
    #10
    nzbrock

    nzbrock Well-Known Member

    Joined:
    Jan 6, 2013
    Member:
    #94572
    Messages:
    2,598
    Gender:
    Male
    First Name:
    Noah
    San Marcos, TX
    Vehicle:
    99 TRD Prerunner 3RZ
    SAW 2.0 Coilovers Wheeler's 5 Leaf + 3 AAL Bilstein 5100s LCE long tube header Flowmaster Delta 50 Muffler FJ Trail Team Wheels 255/85/16 Cooper ST Maxx 4Runner overhead sunglass console 4Runner leather seats All LED lights Red/Clear Tail Light Tundra Brakes HID Projector Retrofits 4Runner Auto Up/Down Windows Bullet Liner Cargo tie down system E-locker axle swap w/4.56 Gears ARE MX Cap Prinsu Toprac Custom heated turn signal/puddle light mirrors Volant Intake Tube
    The ports also have a fusable link on the backside where the wires connect. These can get burned up if someone sticks something in there that they shouldn't. It's just like a fuse, but you can't really replace it when it melts.
     
    Ben Benson [OP] and 0xDEADBEEF like this.
  11. Jul 11, 2021 at 8:42 AM
    #11
    Ben Benson

    Ben Benson [OP] Member

    Joined:
    Sep 19, 2020
    Member:
    #341322
    Messages:
    21
    Gender:
    Male
    USA
    Vehicle:
    2001 Gold Tacoma, double cab.
    Underglow, Running Boards, hoodstruts.
    Thanks for the info, I assume that it couldn’t be fixed if it were burned up? I’m not yet able to check but I was curious in the event that this is the culprit. Thanks for the info.
     
  12. Jul 11, 2021 at 10:29 AM
    #12
    v5ensx

    v5ensx CARB legal is not CALI legal

    Joined:
    Sep 19, 2014
    Member:
    #138656
    Messages:
    1,065
    You sure it's just not unplug from the rear?
     
  13. Jul 11, 2021 at 2:35 PM
    #13
    Ben Benson

    Ben Benson [OP] Member

    Joined:
    Sep 19, 2020
    Member:
    #341322
    Messages:
    21
    Gender:
    Male
    USA
    Vehicle:
    2001 Gold Tacoma, double cab.
    Underglow, Running Boards, hoodstruts.
    I loosened the center console to see behind and there was some dirt. The cigarette lighter outlet was in bad shape too. I bought a voltage tester so I could check if there was any connection and there was nothing coming from the plug that connects to the outlet. I'm going to check on it more tonight since Texas heat is a bitch rn. I apologize for seeming ignorant but I'm not very good with wiring.

    215113040_139933111502628_5151908659740760714_n.jpg
    214331373_809284203113779_1695034650912535722_n.jpg
    213351673_497143594852664_1495482687289126980_n.jpg
     
  14. Jul 11, 2021 at 3:08 PM
    #14
    v5ensx

    v5ensx CARB legal is not CALI legal

    Joined:
    Sep 19, 2014
    Member:
    #138656
    Messages:
    1,065
    Dumb question, but you are checking the plug with igniting on correct? There's no power if key is out.
     
    Ben Benson [OP] likes this.
  15. Jul 11, 2021 at 5:34 PM
    #15
    Ben Benson

    Ben Benson [OP] Member

    Joined:
    Sep 19, 2020
    Member:
    #341322
    Messages:
    21
    Gender:
    Male
    USA
    Vehicle:
    2001 Gold Tacoma, double cab.
    Underglow, Running Boards, hoodstruts.
    Yes, I have the ignition on when I check, and it’s not a dumb question.
     
    nzbrock likes this.
  16. Jul 12, 2021 at 9:53 AM
    #16
    Ben Benson

    Ben Benson [OP] Member

    Joined:
    Sep 19, 2020
    Member:
    #341322
    Messages:
    21
    Gender:
    Male
    USA
    Vehicle:
    2001 Gold Tacoma, double cab.
    Underglow, Running Boards, hoodstruts.
    I checked some more and found that the bottom left socket isn’t plugged into anything and there is also a wire that has been cut. The wire was dead according to my voltage tester but I’m hoping that there’s still a fix. Thank y’all for helping me through so far.

    939DC792-472D-47FF-BA56-72B7D2477534.jpg
     

Products Discussed in

To Top