1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Bad Vibration at 5MPH

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by Sportsphreek, Feb 28, 2011.

  1. Feb 28, 2011 at 11:46 AM
    #1
    Sportsphreek

    Sportsphreek [OP] Active Member

    Joined:
    Dec 22, 2010
    Member:
    #48095
    Messages:
    33
    Gender:
    Male
    Virginia
    Vehicle:
    Double Cab TRD Off Road
    I have fought with Toyota and opened a case, but they still maintain this behavior is normal (It isn't).

    http://www.tacomaworld.com/forum/2nd-gen-tacomas/132447-vibration-24-29-mph.html

    http://www.tacomaworld.com/forum/2nd-gen-tacomas/136672-fixed-more-vibes-free.html

    I plan on realigning the carrier bearing and potentially dropping it 1/4"-1/2" (Seems a bit much for just the Rear Leaf TSB) but I did have a question.

    I do experience the take off shudder (Probably most likely ~5MPH) and the vibrations ~25, but at 5MPH the whole truck is practically bouncing up and down (Just coasting at 5MPH). ONLY at 5MPH (+/- 1MPH). The frequency is lower than the other vibrations - could this still be the carrier bearing and drive angle?

    Additionally, as a general question, why would the vibrations only appear at certain speeds? Simple harmonics blending into the rest of the car or something?

    Thanks,
    -SP
     
  2. Feb 28, 2011 at 12:43 PM
    #2
    CrazyCooter

    CrazyCooter Hold My Beer!

    Joined:
    Sep 25, 2010
    Member:
    #43798
    Messages:
    777
    Gender:
    Male
    First Name:
    Johnathan
    Germany
    Vehicle:
    2006 DCSB TRD Sport 4x4
    De badged tailgate,LED dome light,removed mud flaps,tail gate anti-theft mod,Maglite seat mount,rear diff breather,blacked out Tacoma emblems, blacked out Toyota emblem,foglight anytime,plastidiped stock rims,BHLM, behind grill light bar w/2 Hella 500FF lights, shortened 18" stock antenna, weathertec floor liners, Hi-lift, 3'' Toytec Ultimate with AAL, AVS Rainguards, Wet Okole seat covers, lowprofile tool box, pro comp 7089 w/33'' KM2s, flowmaster 40 series muffler, hidden CB mod w/firestick antenna.
    i have some similar problems after adding my lift but i went and lowered my CB and i still feel the vibes at low speed and then again at 60 on the HWY but i really dont know what it could be. I have looked into everything.
     
To Top