1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Banging Noise W/ 885X Coils

Discussion in 'Suspension' started by SNJTacoma11, Jan 24, 2013.

  1. Jan 24, 2013 at 3:43 AM
    #1
    SNJTacoma11

    SNJTacoma11 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 31, 2010
    Member:
    #48510
    Messages:
    153
    Gender:
    Male
    Runnemede New Jersey
    Vehicle:
    2011 Tacoma Crew Cab 4x4 SR5
    Hello
    I just had installed a set of OME 885X coils with billies on my 2011 Tacoma Double cab. But im getting now a nasty banging noise from what appears to be comming from the drivers side area. What could this be? Everythings tight. Any help would be great. Did search and not sure if swaybar or alignment bolts?
    Thanks
    Chris
     
  2. Jan 24, 2013 at 3:54 AM
    #2
    Blackshirts

    Blackshirts Well-Known Member

    Joined:
    Feb 24, 2010
    Member:
    #32057
    Messages:
    3,906
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    TX
    Vehicle:
    09 PreRunner
    Headlight mod, sound system. MB Motor Sport Rims. Black Tails. 5100's, 885, grill craft, Fogs, N-Fab Step Sides. BFG TKO Tires, Wet Oks, LED map lights and dome, LED gauge mod
    Details Details......

    Does it happen when you turn?

    Does it happen when go over a bump or does it just happen?

    If it is when you turn and wheel is full cranked its the sway bar. Did you install sway bar relocation bracket?

    What setting do you have the 5100s at?
     
  3. Jan 24, 2013 at 3:55 AM
    #3
    evanmb31

    evanmb31 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 15, 2012
    Member:
    #70729
    Messages:
    7,269
    Gender:
    Male
    First Name:
    evan
    connecticut
    Vehicle:
    09 trd off road
    Satoshi'd grill. blacked out badges. aftermarket sound system. De-chromed and color matched. OME 885s + Dakars with 3rd leaf removed. LR UCAs. Scs stealth 6 with 285 duratracs. BAMF sliders
    Weird another one. You aren't the only person who has this problem. Start on page 7 here
    http://www.tacomaworld.com/forum/suspension/258245-old-man-emu-questions-answers-pictures-7.html
    This thread talks about it also
    http://www.tacomaworld.com/forum/suspension/119115-need-help-ome-coils-installed-wrong.html

    Make sure that the swaybar is not hitting the coil or spring perch, if it is toytec makes a sway bar relocation bracket. Also double check everything, makes sure all the bolts are tight and that your coil is seated properly on the top plate. If everything checks out then i don't know what to tell you, other people have had this problem and as far as i know no one has figured it out yet. Can you elaborate on when the noise happens?
     
  4. Jan 24, 2013 at 3:58 AM
    #4
    samsung

    samsung Well-Known Member

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Member:
    #48601
    Messages:
    1,003
    Gender:
    Male
    First Name:
    George
    Sugar Land, Texas
    Vehicle:
    2011 PreRunner doublecab TRD Offroad
    undercover lid/Ipod integration kit/Pop n lock/bed rug, fumoto drain valve, full piping Wet Okole covers, Blacked out badges, Lamin-X fog light cover yellow, window tint, ARB deluxe bumper with fog light kit,DSM UCA'S,3 support shrockworks sliders,complete OME lift with 886X coil and dakar leaf spring with 3 degree axle shims and center pin lenghtener,warn VR10000 winch,amsteele blue synthetic rope, daystar winch isolator, daystar delrin rollers, IPF 900xs Extreme Driving H9 Kit 900XSD (900XSD),Horn on fire with shot Penning,
    that's a know problem that nobody can really figure it out. even the people who sell these kits here, like toytec, wheelers, dsm can't chime in.
     
  5. Jan 24, 2013 at 4:21 AM
    #5
    SNJTacoma11

    SNJTacoma11 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 31, 2010
    Member:
    #48510
    Messages:
    153
    Gender:
    Male
    Runnemede New Jersey
    Vehicle:
    2011 Tacoma Crew Cab 4x4 SR5
    ok it only makes the noise when going over a bump. Going down straight road no problem. Hit a bump big bang....Or when turning a left drivers side......bang...
     
  6. Jan 24, 2013 at 4:24 AM
    #6
    evanmb31

    evanmb31 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 15, 2012
    Member:
    #70729
    Messages:
    7,269
    Gender:
    Male
    First Name:
    evan
    connecticut
    Vehicle:
    09 trd off road
    Satoshi'd grill. blacked out badges. aftermarket sound system. De-chromed and color matched. OME 885s + Dakars with 3rd leaf removed. LR UCAs. Scs stealth 6 with 285 duratracs. BAMF sliders
    Try samsung's method to determine if it is the sway bar hitting. Put a piece of tape on the sway bar where it would rub, after it makes the noise a few times look at the tape for any evidence of the sway bar hitting something
     
  7. Jan 24, 2013 at 4:45 AM
    #7
    SNJTacoma11

    SNJTacoma11 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 31, 2010
    Member:
    #48510
    Messages:
    153
    Gender:
    Male
    Runnemede New Jersey
    Vehicle:
    2011 Tacoma Crew Cab 4x4 SR5
    so far from all im reading it seems swaybar....ill do that though. Going to shop today to have it looked at
     
  8. Jan 24, 2013 at 5:02 AM
    #8
    WiR3D

    WiR3D Well-Known Member

    Joined:
    Aug 8, 2012
    Member:
    #84378
    Messages:
    191
    Gender:
    Male
    First Name:
    James
    Clearwater, FL
    Vehicle:
    06 PreRunner SR5 TRD DCSB
    Are you using stock UCAs or do you have aftermarket? I notice when I had my stock UCAs that somehow the spindles were hitting my springs.. I don't know how the hell it happened.. I think it was only during turns but wasn't right at all! When I had my stock UCAs I did notice that my 885s up front banged rather loud over bumps and speed bumps once I changed over my UCAs to the LR UCAs that went away for a smooth ride..
     
  9. Jan 24, 2013 at 5:24 AM
    #9
    SNJTacoma11

    SNJTacoma11 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 31, 2010
    Member:
    #48510
    Messages:
    153
    Gender:
    Male
    Runnemede New Jersey
    Vehicle:
    2011 Tacoma Crew Cab 4x4 SR5
    im still using stock ucas but should that really be an issue? Wouldnt it be more likely swaybar
     
  10. Jan 24, 2013 at 5:25 AM
    #10
    SNJTacoma11

    SNJTacoma11 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 31, 2010
    Member:
    #48510
    Messages:
    153
    Gender:
    Male
    Runnemede New Jersey
    Vehicle:
    2011 Tacoma Crew Cab 4x4 SR5
    or coil inserted wrong?.... anyone have pic
     
  11. Jan 24, 2013 at 7:24 AM
    #11
    OZ-T

    OZ-T All of those moments....will be lost.....in time

    Joined:
    Dec 15, 2009
    Member:
    #27584
    Messages:
    22,147
    Gender:
    Male
    First Name:
    Peter North
    British Columbia
    Vehicle:
    Mag Grey 09 Trd Sport DCLB 4x4
    OME 885x , OME shocks and Dakars , Wheelers SuperBumps front and rear , 275/70/17 Hankook ATm , OEM bed mat , Weathertech digifit floor liners , Weathertech in-channel vents , headache rack , Leer 100RCC commercial canopy , TRD bedside decals removed , Devil Horns by Andres , HomerTaco Satoshi
    I had a crunching noise coming from my driver's side , turned out to be a rock stuck on the coil seat
     
  12. Jan 24, 2013 at 9:53 AM
    #12
    AllMountainToy

    AllMountainToy Well-Known Member

    Joined:
    Aug 23, 2011
    Member:
    #62194
    Messages:
    417
    Gender:
    Male
    Northern California
    Vehicle:
    2011 Tacoma Double Cab 4X4 TRDOR
    2 3/4 OME Suspension Lift with 885, with trim packer, 1/4" top plate spacer, swaybar relo bracket. Dakar leaf pack with 3rd leaf removed. 285/70/17" BFG AT. XD Wheels with 4.5 BS, Best Top Soft Top, Undercover winch mount with Warn 8k winch (with synthetic line), Pioneer touchscreen double din head unit. 4X innovations welded sliders. roof mounted DVD system.ATO dual battery tray with dual yellow tops. Rugged ridge isolator kit.

    I installed the lift a week ago and immediately had to order new UCAs...not because of alignment issues, but because the UCA hits the coil on droop. New UCAs fixed it all and even on complete droop with front lifted on a jack, no rubbing and plenty of space.
     
  13. Jan 24, 2013 at 10:22 AM
    #13
    EmoSlayer

    EmoSlayer METAL!

    Joined:
    Aug 16, 2009
    Member:
    #21271
    Messages:
    168
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    PA
    Vehicle:
    TRD Off-Road
    Bilstein 5100s all 4 corners, front set at 0.85 w/ eibach coils metalcast red, driver's side lean spacer, rear tsb leaf pack with tsb aal from toytec, 265/75/16 goodyear wrangler authority, MT Classic III 16x8 4.5bs, LR UCAs
    I had 885s and ome shocks with lr uca's on a 2009 dc sport, with same loud banging, turned out the upper control arm on drivers side was loose! tightened it up and walah, no problem
     
  14. Jan 24, 2013 at 4:44 PM
    #14
    SNJTacoma11

    SNJTacoma11 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 31, 2010
    Member:
    #48510
    Messages:
    153
    Gender:
    Male
    Runnemede New Jersey
    Vehicle:
    2011 Tacoma Crew Cab 4x4 SR5
    Well found my problem.....Guy who installed coils never reinstalled bushing that goes back on top of coil set. Probably saying it wrong but.....On both sides. Found them in the box. Saw on top of the struts huge space with no spacer underneath it....i was like WTF.....Got them on....Tightened down....No banging ......No noise. Will get swaybar relocate though as its really close but not hitting. Rides awesome now....what a difference.
     
  15. Jan 24, 2013 at 5:23 PM
    #15
    evanmb31

    evanmb31 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 15, 2012
    Member:
    #70729
    Messages:
    7,269
    Gender:
    Male
    First Name:
    evan
    connecticut
    Vehicle:
    09 trd off road
    Satoshi'd grill. blacked out badges. aftermarket sound system. De-chromed and color matched. OME 885s + Dakars with 3rd leaf removed. LR UCAs. Scs stealth 6 with 285 duratracs. BAMF sliders
    Wow....I'm glad i installed my lift myself. I imagine that could have been bad i you didn't catch it.
     
  16. Jan 24, 2013 at 6:21 PM
    #16
    SNJTacoma11

    SNJTacoma11 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 31, 2010
    Member:
    #48510
    Messages:
    153
    Gender:
    Male
    Runnemede New Jersey
    Vehicle:
    2011 Tacoma Crew Cab 4x4 SR5
    yea....When i went into the shop there was like a half inch gap on both sides and botg tops of the struts were just moving up and down cause no bushing on top. I was pissed. Atleast its fixed though....All good no damage to truck....rides perfect....now to alignment. Yea last time i tried workibg on my lift myself truck collapsed on top of me.....spent 3 weeks in hospital....3ribs one side broken...2 other side one actually came out of chest wall...broken clavical....2 fractured vertabrae...wife said no more....knocked me out cold... lol. After this im done.....ill stick to my Shelby...lol
     
  17. Jan 24, 2013 at 6:24 PM
    #17
    JonnyBb

    JonnyBb I have to return some videotapes

    Joined:
    Mar 26, 2011
    Member:
    #53778
    Messages:
    2,764
    Gender:
    Male
    Arkansas
    Vehicle:
    2010 TRD Sport DC LB 4x4
    Work in progress, but installed so far; 265/70/17 Duratracs, Spidertrax, OME885X coils with OME lean spacer, OME N140S and N182 shocks, Wheeler's 1.5" 3 Leaf Progressive AAL (kept the overload), LR UCAs. TP14 spacers
    Glad to hear you got it figured out man.
     
  18. Jan 24, 2013 at 6:53 PM
    #18
    WiR3D

    WiR3D Well-Known Member

    Joined:
    Aug 8, 2012
    Member:
    #84378
    Messages:
    191
    Gender:
    Male
    First Name:
    James
    Clearwater, FL
    Vehicle:
    06 PreRunner SR5 TRD DCSB
    Good find man! I do recommend getting some new UCAs for your lift! just to keep things from hitting your springs..
     
  19. Jan 24, 2013 at 7:13 PM
    #19
    evanmb31

    evanmb31 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 15, 2012
    Member:
    #70729
    Messages:
    7,269
    Gender:
    Male
    First Name:
    evan
    connecticut
    Vehicle:
    09 trd off road
    Satoshi'd grill. blacked out badges. aftermarket sound system. De-chromed and color matched. OME 885s + Dakars with 3rd leaf removed. LR UCAs. Scs stealth 6 with 285 duratracs. BAMF sliders
    Holy shit...:eek:
     
  20. Jan 24, 2013 at 7:29 PM
    #20
    samsung

    samsung Well-Known Member

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Member:
    #48601
    Messages:
    1,003
    Gender:
    Male
    First Name:
    George
    Sugar Land, Texas
    Vehicle:
    2011 PreRunner doublecab TRD Offroad
    undercover lid/Ipod integration kit/Pop n lock/bed rug, fumoto drain valve, full piping Wet Okole covers, Blacked out badges, Lamin-X fog light cover yellow, window tint, ARB deluxe bumper with fog light kit,DSM UCA'S,3 support shrockworks sliders,complete OME lift with 886X coil and dakar leaf spring with 3 degree axle shims and center pin lenghtener,warn VR10000 winch,amsteele blue synthetic rope, daystar winch isolator, daystar delrin rollers, IPF 900xs Extreme Driving H9 Kit 900XSD (900XSD),Horn on fire with shot Penning,
    are you talking about that black flat rubber looking piece?


    [​IMG]
     
To Top