1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Big problems from starter and Taco.

Discussion in '1st Gen. Tacomas' started by taco terror, May 14, 2012.

  1. taco terror

    taco terror [OP] got 5VZFE?

    Joined:
    May 14, 2012
    Member:
    #78817
    Messages:
    5,893
    Gender:
    Male
    First Name:
    Austen
    East Carolina!
    Vehicle:
    1996 4WD, best year evar!
    K&N intake, Flowmaster dual exhaust, Pioneer radio, American Racing wheels, fully aftermarket lights, Bilstein 5100 shocks, Wheelers 5 leaf pack, Line-X bed liner
    First here are the specs: 3.4 V6, xtracab, 4WD, 1996, automatic, only 81,000 miles!

    Problem: It began a couple months ago, the starter would sometimes click once and not crank over. You would have to turn back and forth until it cranked. Well today it cranked, but wouldn't stop cranking, even with the key out it still cranked. Then it starts getting even more weird. Pulling out from school I had it floored, but hardly any power. I was in a rush to get home and get the battery cables disconnected. The engine felt like it was putting out hardly any power, it was an effort to get up to 45 at first. While the starter was cranking the emergency brake light stayed on dimly.
    I live 10 miles away and after about 4 to 5 minutes of cranking, the starter quit. It seemed normal after it quit but the engine seemed to still be acting a little odd, nothing like it was though.

    I need to know what is wrong, I was worried that i was going to lose it at only 81,000 miles.
    [​IMG] The loss if power from the engine, and the fact I might have tore up something are what worry me. The truck is sitting in the garage with the battery unhooked, I haven't tried to start it since. I know I am going to need a new starter now.
     
  2. taco terror

    taco terror [OP] got 5VZFE?

    Joined:
    May 14, 2012
    Member:
    #78817
    Messages:
    5,893
    Gender:
    Male
    First Name:
    Austen
    East Carolina!
    Vehicle:
    1996 4WD, best year evar!
    K&N intake, Flowmaster dual exhaust, Pioneer radio, American Racing wheels, fully aftermarket lights, Bilstein 5100 shocks, Wheelers 5 leaf pack, Line-X bed liner
    I realize that I need a new starer, but what is with having no power? Is it something to do with too much drain on the battery? I need some help here please.
     
  3. n0ms

    n0ms Well-Known Member

    Joined:
    Oct 8, 2011
    Member:
    #64844
    Messages:
    649
    Gender:
    Male
    First Name:
    Angel
    San Diego
    Vehicle:
    1st gen i4 single cab 4x4
    Celica seats, Icon in rear and front with icon ucas, omd leaf springs, deckplate mod, lce header, Tundra brake swap.
    Might be electric or a sensor is dead/stuck.
    Start with getting a new/rebuilding your starter.
     
  4. Rmesa1

    Rmesa1 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Member:
    #72515
    Messages:
    111
    Gender:
    Male
    Power loss is due to the drag of the starter staying engaged with the engine running. Thats why it got better when the starter quit turning. Put in a new starter and you should be fine
     
  5. taco terror

    taco terror [OP] got 5VZFE?

    Joined:
    May 14, 2012
    Member:
    #78817
    Messages:
    5,893
    Gender:
    Male
    First Name:
    Austen
    East Carolina!
    Vehicle:
    1996 4WD, best year evar!
    K&N intake, Flowmaster dual exhaust, Pioneer radio, American Racing wheels, fully aftermarket lights, Bilstein 5100 shocks, Wheelers 5 leaf pack, Line-X bed liner
    I will definitely have a new starter put in. I would also understand a minor loss in power, but it was pretty major for a little while. I had to really get down hard on the gas for some minor acceleration at first, worried me quite a bit, but I'll replace the starter and go from there.

    In addition to the engine acting weird and the major loss in power, as long as the starter was running, the E-brake light stayed lit dimly. The light went off as soon as the stater quit cranking. Any clues for that one?

    Thanks for the info!
     
  6. TacomaJPP

    TacomaJPP To secure peace, is to prepare for war

    Joined:
    Dec 5, 2010
    Member:
    #47218
    Messages:
    567
    Gender:
    Male
    East TN
    Vehicle:
    03 4WD TRD XTD Cab
    Snugtop Camper Brushguard
    I've always heard to just clean the contacts, ie sand and clean them up, then coat them liberally in di-electric. It's been my experience that starters in Toyotas rarely go bad.

    However, after your starter-drag-race-of-death...it may be time for a new one.
     
  7. TrdSurgie

    TrdSurgie revised

    Joined:
    Feb 19, 2012
    Member:
    #73132
    Messages:
    3,059
    Gender:
    Male
    SoCal
    Rear leaf spring tsb 5000 miles, w ac fan 26k miles, windshield creaking 28k miles- not warranty. Bad upper idler pulleys 32k miles- not warranty, Toyota Quality!
    Replace the starter and we'll go from there. Don't worry to much, we got your back.
     
  8. taco terror

    taco terror [OP] got 5VZFE?

    Joined:
    May 14, 2012
    Member:
    #78817
    Messages:
    5,893
    Gender:
    Male
    First Name:
    Austen
    East Carolina!
    Vehicle:
    1996 4WD, best year evar!
    K&N intake, Flowmaster dual exhaust, Pioneer radio, American Racing wheels, fully aftermarket lights, Bilstein 5100 shocks, Wheelers 5 leaf pack, Line-X bed liner
    LOL.

    Thanks everyone!
     
To Top