1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Blower Fan Chirp, dealer fix!!

Discussion in '2nd Gen. Tacomas' started by JMan551, Nov 6, 2010.

  1. JMan551

    JMan551 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Member:
    #34483
    Messages:
    66
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeremy
    Ferndale, WA
    Vehicle:
    '10 Access Cab TRD Sport
    TRD Skid Plate, Toyota Hood Protector, Magnaflow Exhaust, AFE Intake, Badgless
    or not! I had my dealer check out my heater chirp. I couldn't use the fan on setting 1 or 2, and 3 is starting to go. I was told there was a new unit on order along with an anti rattle kit. Later I'm told my truck has the updated fan and they found an anti rattle kit.

    Anti rattle kit did absolutely NOTHING to solve the issue. I was basically told to not bother calling back cause there was nothing they could do. Maybe I should call Toyota Service to ask about a solution. I was told to do this by my service adviser, but 'not at his instruction.'

    So am I f'ed? Dealer says they won't do anything more, and I'm sure I'll get nothing from Toyota. I'm going to call and make them install a new blower fan anyway. Service guy said he's already installed two new ones in one truck in less than a year.

    So far, I'm not extremely satisfied with my entire Toyota experience...I'd say 80% dealer and 20% product!

    JER
     
  2. MJG

    MJG Well-Known Member

    Joined:
    Jul 21, 2010
    Member:
    #40556
    Messages:
    88
    Gender:
    Male
    First Name:
    Michael
    North Bay
    Kenwood Nav system, Sub, etc
    Ya I just got mine replaced 2 weeks ago via the tsb. The new one is already beginning to chirp again. It's very annoying. Hope they wont give me grief when I take it back..
     
  3. CopDoctor

    CopDoctor Well-Known Member

    Joined:
    Feb 1, 2010
    Member:
    #30474
    Messages:
    1,874
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Colorado Springs, CO
    Vehicle:
    08 335i
    BMS Intake, JB4 chip, Plastidip everywhere
    dude there's no sense in worrying about it. learn how to fix it yourself, cause it comes back every other month
     
  4. L.V.T.

    L.V.T. jackalope killer

    Joined:
    Apr 16, 2010
    Member:
    #35443
    Messages:
    65
    Gender:
    Male
    Las Vegas
    Vehicle:
    '10 TRD D-Cab
    Tint, Shaved Mud Flaps ;), Train Horns, 2.5" Fat Bob's front lift, Rear TSB spring lift, DuraTrac's
    I have the same issue. It's intermittent and only on low speed. I was gonna have Toyota look at it because my truck only has 4500 miles on it, but I found a write up on Toyotanation.com on how to fix this. There are apparently 1 or 2 adjustment screws on the fan motor it's self. Check out the write up, there's good instructions on how to do it. And it seems pretty easy.
     
  5. got_titan

    got_titan Well-Known Member

    Joined:
    Jan 6, 2010
    Member:
    #28898
    Messages:
    216
    Gender:
    Male
    sevierville, tn
    Vehicle:
    2010 trd sport dc 4x4
    i have the same rattle, dealer installed an isulation kit that actually helped a great deal....
     
  6. JMan551

    JMan551 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Member:
    #34483
    Messages:
    66
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeremy
    Ferndale, WA
    Vehicle:
    '10 Access Cab TRD Sport
    TRD Skid Plate, Toyota Hood Protector, Magnaflow Exhaust, AFE Intake, Badgless
    Ya, I've seen the screw adjustment DIY as well as the bearing grease DIY. I think it's extremely ridiculous that I have to do this fix myself (as fun as it is to tinker with things!!) on a brand new truck. I'm just still bitter about the whole experience with the dealership as well as the crappy part! I do like my truck, it goes places my GTI just couldn't!!!!

    JER
     
  7. it's in coma

    it's in coma Well-Known Member

    Joined:
    Apr 18, 2008
    Member:
    #6047
    Messages:
    621
    in the desert
    Vehicle:
    06 trd off road
    intake and exhaust
    someone pos diy link for the fix please...i got same problem. In the meantime i will search for the solution...
     
  8. HarryTaco

    HarryTaco Well-Known Member

    Joined:
    May 29, 2010
    Member:
    #38030
    Messages:
    211
    Gender:
    Male
    Pacific NW
    Vehicle:
    DCSB TRD Sport 4x4
    BHLM, OEM roof rack, Tinted Tails, Toytec Ultimate Lift, Ivan Stewart TRD Powdercoated black, LR UCA,
    I got the same problem. Tearing it apart and greasing it is a temporary fix. After the third time, I just gave up. I'm fully convinced that this is a rampant problem. It's hard to believe that they've ignored the issue for five years.
     
  9. JMan551

    JMan551 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Member:
    #34483
    Messages:
    66
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeremy
    Ferndale, WA
    Vehicle:
    '10 Access Cab TRD Sport
    TRD Skid Plate, Toyota Hood Protector, Magnaflow Exhaust, AFE Intake, Badgless
    Sounds like it is time for a phone campaign? How many of you have called Toyota about this? I've never started any sort of campaign...I can give this a shot. I guess this could be practice for going into politics? lol

    JER
     
  10. ETaco23

    ETaco23 Marshall offroad Fabrication

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Member:
    #4544
    Messages:
    5,000
    Gender:
    Male
    First Name:
    Evan
    PNW
    Vehicle:
    12' AC TRD Sport 4x4
    AFE drop in filter, Black Badges, Wet Okole seat covers, PIAA xtreme white headlights, Nokya yellow fogs, UWS tool box, OME 885's w/1/4" spacers and OME shocks all around, TC UCA's, Wheelers 3 Leaf AAL, 285 Duratracs on 17" XD Addicts.
    I had the same issue, drived me nuts! I talked to toyota and they told me my truck is out of warrenty on this part, bc im at 62k miles.....
    So I just gave up and order the aftermarket one on RockAuto.com for 50 bucks shipped, and it hasnt started chearping. (its only been 2 days) hehehe......
     
  11. JMan551

    JMan551 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Member:
    #34483
    Messages:
    66
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeremy
    Ferndale, WA
    Vehicle:
    '10 Access Cab TRD Sport
    TRD Skid Plate, Toyota Hood Protector, Magnaflow Exhaust, AFE Intake, Badgless
    Good to know I have that alternative, I hope it doesn't come to me having to order an aftermarket interior fan!

    Brush Prairie...lol!

    JER
     
  12. Khaos

    Khaos Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2008
    Member:
    #4570
    Messages:
    6,514
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryant
    Tallahassee FL
    Vehicle:
    2005 Prerunner TRD Off Road
    265/75/16 BFG A/T, 18" Magnaflow, K&N Intake Filter, Ultra-Gauge, Kobalt Toolbox, Metal Tail Light Guards, Cobra 19 and 4ft fiberglass antenna, Plasti dipped Badges/lower valance/rear bumper/grill/bullbar/ac controls, black DIN kit, JVC KD-X40, Wet Suit Seat Covers
    I used the volume control on my stereo to fix that issue. :D
     
  13. JMan551

    JMan551 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Member:
    #34483
    Messages:
    66
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeremy
    Ferndale, WA
    Vehicle:
    '10 Access Cab TRD Sport
    TRD Skid Plate, Toyota Hood Protector, Magnaflow Exhaust, AFE Intake, Badgless
    Just wait...honest to goodness that will not work after awhile!! Whether it gets so bad you can still hear it or it makes your ears bleed in between songs. I used to just drown it out with volume, but mine has become pretty bad. Maybe worse than most? Maybe I waited longer to get it fixed than most?

    JER
     
  14. Khaos

    Khaos Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2008
    Member:
    #4570
    Messages:
    6,514
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryant
    Tallahassee FL
    Vehicle:
    2005 Prerunner TRD Off Road
    265/75/16 BFG A/T, 18" Magnaflow, K&N Intake Filter, Ultra-Gauge, Kobalt Toolbox, Metal Tail Light Guards, Cobra 19 and 4ft fiberglass antenna, Plasti dipped Badges/lower valance/rear bumper/grill/bullbar/ac controls, black DIN kit, JVC KD-X40, Wet Suit Seat Covers
    Mines been doing it for about a year now. It's annoying as hell, but I almost always have a way to drown it out. I haven't bothered doing the DIY fix yet. I still need to fix the damn overhead console.
     
  15. Tckwarrior

    Tckwarrior Well-Known Member

    Joined:
    Aug 21, 2010
    Member:
    #42015
    Messages:
    78
    Gender:
    Male
    First Name:
    Aaron
    Damascus OR
    Vehicle:
    08 RegCab Superwhite
    3 inch revtek lift,American Eagle 197 Black Wheels 17x9 Boltpattern 6x5.5 , 285/70/17's with BFG km2s U-haul class 3 tow hitch, Better built toolbox. Trail-gear 58 inch Rock-sliders
    :)
     
  16. ETaco23

    ETaco23 Marshall offroad Fabrication

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Member:
    #4544
    Messages:
    5,000
    Gender:
    Male
    First Name:
    Evan
    PNW
    Vehicle:
    12' AC TRD Sport 4x4
    AFE drop in filter, Black Badges, Wet Okole seat covers, PIAA xtreme white headlights, Nokya yellow fogs, UWS tool box, OME 885's w/1/4" spacers and OME shocks all around, TC UCA's, Wheelers 3 Leaf AAL, 285 Duratracs on 17" XD Addicts.
    lol.... What? Brush Prairie is a funny name...:D
     
  17. ETaco23

    ETaco23 Marshall offroad Fabrication

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Member:
    #4544
    Messages:
    5,000
    Gender:
    Male
    First Name:
    Evan
    PNW
    Vehicle:
    12' AC TRD Sport 4x4
    AFE drop in filter, Black Badges, Wet Okole seat covers, PIAA xtreme white headlights, Nokya yellow fogs, UWS tool box, OME 885's w/1/4" spacers and OME shocks all around, TC UCA's, Wheelers 3 Leaf AAL, 285 Duratracs on 17" XD Addicts.
    And I have had the new blower for a week now, and its still silent. Yippy! I hope it stays that way...
     
  18. 98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Staff Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,253
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    My 05 Tundra just started doing this. I thought it was the cup hold rattling. Figures, it's almost winter too.
     
  19. jnoley07

    jnoley07 TRIBE 10

    Joined:
    Sep 25, 2007
    Member:
    #2796
    Messages:
    1,039
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jay
    Tipton County Tennessee
    Vehicle:
    I had a 07 Impulse Red 4X4 TRD Off Road
    This is what I had done to it: Front/Rear Bilistein 5100's; Fronts set at 0.85 w/ Eibach/Toytec Coilovers". Rear Leaf TSB, 20 % tint on front door windows, 5% tint sunstrip on windshield. Dick Cepek DC1's (polished), 265/75/16 Hankook Dynapro ATM, TRD Exhaust. Illuminated 4x4 switch by rcbs204, BHLM, iPod connection to changer connect at head unit. NWTF Front fitted seat covers, Console gear shift area painted black, Theft deterrent tailgate mod, Front mudflaps removed.
    This thing SUCKS! I had mine replaced under warranty and guess what, it worked for about 2 weeks and then the same ol chirping song started again! This thing drives me nuts! Im ready for a phone campaign! This thing is ridiculous!
    I may just buy the aftermarket one, somebody please give me the part #.
     
  20. krimson

    krimson Nothin

    Joined:
    May 17, 2008
    Member:
    #6714
    Messages:
    3,436
    Vehicle:
    TRD Off Road
    OME 3" lift with 885 coils. OME Shocks with TSB 1.5 AAL. 285/75/16 KM2s. XD Hoss 16" wheels. DDM Tuning 6000K HIDs, H10 6000K Fogs. BHLM. Debaged. 20% tint on front windows.
    IMO Chris4x4 should do a DYI thread about this issue.
     
To Top