1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Blower Fan Chirp, dealer fix!!

Discussion in '2nd Gen. Tacomas' started by JMan551, Nov 6, 2010.

  1. rmd0311

    rmd0311 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 30, 2007
    Member:
    #3302
    Messages:
    291
    Gender:
    Male
    Dutchess County, NY
    Vehicle:
    2010 Mag Gray TRD Sport
    I have not experienced this on my 2010, but did experience it heavily on my 2008.
     
  2. 98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Staff Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,253
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours

    I think there is already one out there.
     
  3. 98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Staff Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,253
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
  4. DiamondDG

    DiamondDG Well-Known Member

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Member:
    #45836
    Messages:
    80
    Gender:
    Male
    Central Cal
    Vehicle:
    2010 Prerunner DC TRD Sport
    3" Ready lift SST lift, Magna Flow cat back exhaust, Volant cold air intake, Grillcraft MX grill, N-Fab Prerunner light bar w/ 4 Hella 7 series lights
    My 2010 is doing it on 1.
     
  5. nvrenuf

    nvrenuf Well-Known Member

    Joined:
    Oct 19, 2010
    Member:
    #44904
    Messages:
    246
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Jacksonville, FL
    Vehicle:
    10 TRD Sport DCLB
    5100s Front & Rear, Icon 3-leaf add-a-leaf, OME 885s, LR UCAs, K&N CAI, Window Tint, Weather Tech Vent Shades, Weather Tech Floor Liners, De-badged, "Custom" clevece Hitch receiver, Avid Off-Road bolt-ons Future Mods: Avid Off Road light bar, LEDs
    I'm down for a phone campaign. What's the phone number?! Had the crickets in my '06, and I had no idea it was a Tacoma-wide issue... bought my '08 and it does the same thing! Drives me nuts!
     
  6. MJG

    MJG Well-Known Member

    Joined:
    Jul 21, 2010
    Member:
    #40556
    Messages:
    88
    Gender:
    Male
    First Name:
    Michael
    North Bay
    Kenwood Nav system, Sub, etc
    went to dealer to show them that the 2 week old new blower "fix" was at it again...Sure enough it had stopped when he came out to look. #%@#$X only slightly kidnapped him and we went for a drive. Thankfully it started TICKING..louder and louder..Needless to say I'm going on the 3rd one now on a new 2010. Maybe if I keep getting them to put new ones in Toyota will perhaps try a re-design..Who ever heard of such troubles for a fan..Ridiculous
     
  7. ttylerr

    ttylerr Well-Known Member

    Joined:
    Jun 1, 2009
    Member:
    #17913
    Messages:
    838
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tyler
    Fort McMurray, Alberta
    Vehicle:
    09 MGM 4Banger 4x4
    5% tint all around, Alpine IVA-W505, 16x8 Mojave Teflon Rims w/Hercules Terra Trac 265/75, Grillcraft Grill, Slimcubby HIDs, Front 5100's @ 0 w/Eibach 1.6" springs, URD Short Shifter, Extang Trifecta Tonneau Cover, Uniden Pro510XL and K30Mag Mount, Relentless Fab Bumper soon to come
    is this mainly a 2010 issue? my '09 with 43000km doesnt chirp.. at least not that ive noticed?
     
  8. Infinus

    Infinus Well-Known Member

    Joined:
    Sep 17, 2008
    Member:
    #9311
    Messages:
    75
    Indiana
    Vehicle:
    08 Tacoma Double Cab SB TRD Sport
    I ran a rock auto fan for 6 months or so. It never chirped but the whrrrrrrrrrrrrrr sounds of it spinning got louder and louder it seemed. I switched back to my factory fan and I've found ways to control the chirping. It's the cold that seems to make it chirp. Things like running the a/c on a cool day, etc.... If I turn off my a/c when it's below 60 out and I don't need it, it gets quiet. Then again, this fan is so pshycho that might change tomorrow. It's definitely one of the worst design decisions on this truck.
     
  9. krimson

    krimson Nothin

    Joined:
    May 17, 2008
    Member:
    #6714
    Messages:
    3,436
    Vehicle:
    TRD Off Road
    OME 3" lift with 885 coils. OME Shocks with TSB 1.5 AAL. 285/75/16 KM2s. XD Hoss 16" wheels. DDM Tuning 6000K HIDs, H10 6000K Fogs. BHLM. Debaged. 20% tint on front windows.
  10. Hipster

    Hipster Nothing beats a Butter Shave..

    Joined:
    Apr 7, 2010
    Member:
    #34820
    Messages:
    301
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    Tucson
    Vehicle:
    '10 DC trd 4x4
    Billy's @ .85 w/ Eibachs front, TSB w/ 5100's rear + 1.5" AAL & shims, Debadged, Avid Bolt On Sliders, NFab Light Bar w/ (2) Lightforce 170's. Weathertechs, ATO bed bars.
    Exact same problem. Replaced by the dealer 2 months ago and its chirping again. Starts on 1, but if I turn it to full then back to one it quiets down, for now...
     
  11. HMA

    HMA Well-Known Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Member:
    #34908
    Messages:
    62
    Gender:
    Male
    First Name:
    Hal
    Bainbridge, Ga
    Vehicle:
    '10 Tacoma 4x4 Surveying Machine
    My 2010 started doing this a couple of months ago. It's getting worse. Someone mentioned there was a TSB for this, can you show me where to find it? Even if I have to get it worked on more than once, it's their responsibility.
     
  12. fubar718

    fubar718 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 6, 2010
    Member:
    #38458
    Messages:
    181
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jose
    NJ
    Vehicle:
    2010 double cab, TRD offroad
    I just had to dealer replace my blower motor for the same problem, 3 days later its starting to make the same noise again.. Have an appt to have the rear springs changed next week, hopefully they will attempt to repair this problem again.
     
  13. ETaco23

    ETaco23 Marshall offroad Fabrication

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Member:
    #4544
    Messages:
    5,004
    Gender:
    Male
    First Name:
    Evan
    PNW
    Vehicle:
    12' AC TRD Sport 4x4
    AFE drop in filter, Black Badges, Wet Okole seat covers, PIAA xtreme white headlights, Nokya yellow fogs, UWS tool box, OME 885's w/1/4" spacers and OME shocks all around, TC UCA's, Wheelers 3 Leaf AAL, 285 Duratracs on 17" XD Addicts.
    ^^ They probably didnt replace it with the TSB blower.....
     
  14. newtaco2008

    newtaco2008 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 29, 2010
    Member:
    #34196
    Messages:
    90
    Gender:
    Male
    Fort Mill, SC
    Vehicle:
    08 prerunner indigo ink pearl
    I posted something this morning. Just had mine done this morning at the dealership. So far so good, the old motor that they took out was a part number that ended with 40 and the new one ended with 41. I'll keep my fingers crossed. The tsb is 0380-09.
     
  15. Twirlin

    Twirlin Nature just gets the blow-by

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Member:
    #26448
    Messages:
    228
    Gender:
    Male
    WI
    Vehicle:
    '10 TRD Sport Mag Grey
    I have a 2010 and mine started chirping on 1 and now it's up to 2 and barely audible on 3. Will attempt the TSB when I get my 10K service.
     
  16. 2chains

    2chains Well-Known Member

    Joined:
    May 15, 2010
    Member:
    #37210
    Messages:
    352
    Gender:
    Female
    Calgary, Alberta
    Vehicle:
    2010 Tacoma DC LB 3" Revtek lift
    3" Revtek lift, k&n 63-9025 intake, tailgate debadge, OEM Bed mat, decals gone. helo black max 6 bs 4.5 os-12,duratrac 285 70 17,smittybilt light bar, kc slimlites, pioneer pb3300 bt, window tint, weathertech digfits, raider lorider elite tonneau, at2525xl,
    My 2010 just started chirping this am...it's at 22k. It was 0 degrees when I went out to the garage. It seemed to die down when I went from all out heat down to low setting. Hope it doesn't get worse....
     
  17. mholmes137

    mholmes137 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 1, 2010
    Member:
    #34381
    Messages:
    53
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Angora, MN
    Vehicle:
    10 Double Cab TRD Off-Road
    Debadged, Heated Leather Seats, Remote Starter, Pioneer Avic-Z110BT DVD/Nav/XM/Blutooth unlocked with steering wheel controls, 35% Formula One Pinnacle Tint, Black Grill, Flat Black Lower Bumper Vinyl, Black Crystal Headlights, LED Bedlights, Rear Rock/Back-Up Lights
    My 2010 started chirping on 1 at about 3k miles, then progressed to 1 and 2. I've pulled it apart and greased it once, that lasted about a week. Every time I bring it to the dealership I get the "cannot duplicate customer's concern" run around because it's worse when the truck is cold and when it's cold in the morning. Now that winter is hitting in MN hopefully I can get the dealership to hear it and finally maybe take care of it. I enjoy working on my truck, but continually fixing something that should not be an issue on brand new vehicle is another story.

    Thanks for the TSB number, it really helps to have those things when the dealership continues to play dumb (like they did with the rear spring TSB and transmission flash TSB for me).
     
  18. Capita

    Capita Well-Known Member

    Joined:
    Jun 6, 2009
    Member:
    #18096
    Messages:
    2,673
    Gender:
    Male
    Corner Brook, Newfoundland, Canada
    Vehicle:
    09 TRD Sport Double Cab
    My 09 is doing the same thing.
    I shouldn't have to fix this thing just yet. It is a $30,000+ truck and still under warrenty. The dealership will be fixing this and if it comes back I'll be back bitching.
     
To Top