1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Brake Issue?

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by Ding King, Oct 24, 2010.

  1. Oct 24, 2010 at 8:11 AM
    #1
    Ding King

    Ding King [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Member:
    #44401
    Messages:
    86
    Gender:
    Male
    Parts Unknown
    Vehicle:
    TRD SPORT 4x4
    5100's all around fronts at .85,rear TSB,trans TSB,20% tint,TRD exhaust, TRD CAI,tailgate mod, bed mat, Extang Solid Fold, EGR in-channel, Nitrofil.
    Drove the Apache Trail in Az. yesterday. (good times). Coming down hills though my brakes or somthing skreeching sorta bad. I have a 09 with 21,xxxx miles on it. Are the brakes shot or did I just get them hot? Thanks for input
     
  2. Oct 24, 2010 at 8:13 AM
    #2
    Janster

    Janster Old & Forgetful

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Member:
    #1138
    Messages:
    14,256
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jandy
    Lancaster, PA
    Vehicle:
    2016 GMC Canyon SLT w/ LineX and....
    Try to drive in reverse and apply the brakes.

    Since you were offroading, you could have a rock/debris stuck in there.
     
  3. Oct 24, 2010 at 8:15 AM
    #3
    Ding King

    Ding King [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Member:
    #44401
    Messages:
    86
    Gender:
    Male
    Parts Unknown
    Vehicle:
    TRD SPORT 4x4
    5100's all around fronts at .85,rear TSB,trans TSB,20% tint,TRD exhaust, TRD CAI,tailgate mod, bed mat, Extang Solid Fold, EGR in-channel, Nitrofil.
    will try. thanks
     
  4. Oct 24, 2010 at 8:15 AM
    #4
    TACOMA TRD

    TACOMA TRD Well-Known Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Member:
    #34897
    Messages:
    2,207
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    PA
    Vehicle:
    2011 MGM SPORT DC 4x4
    Alpine HU, Apline 6.5 3 way Speakers, Access Cover.
    I doubt the brakes are shot...Just dirty.
     
  5. Oct 24, 2010 at 9:15 AM
    #5
    eskamo23

    eskamo23 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 17, 2009
    Member:
    #24463
    Messages:
    389
    Gender:
    Male
    Pasadena, CA
    Vehicle:
    trd sport
    TRD cai with (AFE dry flow filter), de-flapped, tint, weathertech floor liners,coverking neoprene seat covers, rear TSB, Billy 5100's set at 1.75'', Pro Comp 7005's 17x8 BS4.5, any time fogs, tailgate theft mod, led lights in the int., slim cubby HID headlights and fogs, TRD skid plate, bed mat
    i only have 10k on my truck, never have taken it off road and when i apply the brakes when driving real slow they make a humming/screeching noise. ive talked to other people about it and they have the same issue. but nobody has an answer for it.
     
  6. Oct 24, 2010 at 9:40 AM
    #6
    jandrews

    jandrews Carolina Alliance Southwest Region Ambassador

    Joined:
    Jun 7, 2009
    Member:
    #18122
    Messages:
    12,180
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    '09 FourDubDee TRD OR
    A-TRUCK, Fat Kid in the Bed, Custom Pinstriping, Ported and Polished Muffler Bearing, Hi-Performance Bed Mat
    My '09 developed some brake squeal recently. I don't think the factory pads like dust much. Its very minor for me right now (only audible with the windows down when braking from 5mph to 0 slowly), I'm gonna keep an eye on it.

    Seems like this is more common on the newer trucks.
     
  7. Oct 24, 2010 at 9:50 AM
    #7
    aaronk

    aaronk Well-Known Member

    Joined:
    Mar 9, 2008
    Member:
    #5180
    Messages:
    199
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2009 Dbl Cab V6 TRD
    Was it just noise or was there reduced power?

    I have an 09 and I just noticed in the last week that it also makes the slight screeching noise when slowing down from 5-0mph. Only really notice it when going through a drive-thru.
     
  8. Oct 24, 2010 at 9:57 AM
    #8
    jandrews

    jandrews Carolina Alliance Southwest Region Ambassador

    Joined:
    Jun 7, 2009
    Member:
    #18122
    Messages:
    12,180
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    '09 FourDubDee TRD OR
    A-TRUCK, Fat Kid in the Bed, Custom Pinstriping, Ported and Polished Muffler Bearing, Hi-Performance Bed Mat

    Same...but stopping power is fine.
     
  9. Oct 24, 2010 at 12:59 PM
    #9
    Ding King

    Ding King [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Member:
    #44401
    Messages:
    86
    Gender:
    Male
    Parts Unknown
    Vehicle:
    TRD SPORT 4x4
    5100's all around fronts at .85,rear TSB,trans TSB,20% tint,TRD exhaust, TRD CAI,tailgate mod, bed mat, Extang Solid Fold, EGR in-channel, Nitrofil.
    Mine was only noise from what I could tell but it was very loud at times. I also have heard the "faint scraping" sound in a drive thru but this was differant
     
  10. Oct 24, 2010 at 1:00 PM
    #10
    Ding King

    Ding King [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Member:
    #44401
    Messages:
    86
    Gender:
    Male
    Parts Unknown
    Vehicle:
    TRD SPORT 4x4
    5100's all around fronts at .85,rear TSB,trans TSB,20% tint,TRD exhaust, TRD CAI,tailgate mod, bed mat, Extang Solid Fold, EGR in-channel, Nitrofil.
    Where's Chris 4x4 when you need him?
     
To Top