1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Brake issues when coming to a complete stop

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by JoshM, Mar 17, 2012.

  1. Mar 17, 2012 at 12:50 PM
    #1
    JoshM

    JoshM [OP] Active Member

    Joined:
    Feb 2, 2012
    Member:
    #71986
    Messages:
    27
    Gender:
    Male
    Franklin, TN
    Vehicle:
    1998 RCSB 4x4
    I searched but couldn't find anything that was quite like my issue. I first noticed it happening this morning. I did a little creek crossing yesterday, but it was only about 12" deep, and no weird symptoms yesterday afterwards.

    When braking, all is good until I'm coming to a complete stop. It seems to skip or something. Other times the brakes squeal really bad. I can be going 30mph and slam on the brakes until I reach 10mph or so, and nothing happens. It ONLY happens when coming to a complete stop, whether I be going 2mph or 70mph prior.


    Actually, the creek I crossed is in my sig. We just had a large rain yesterday morning and the day before so the water was up a little bit.
     
  2. Mar 17, 2012 at 1:44 PM
    #2
    tacoma04

    tacoma04 Laissez les bons temps rouler

    Joined:
    Mar 9, 2011
    Member:
    #52717
    Messages:
    499
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bruce
    Northern Louisiana
    Vehicle:
    2007 DCSB SR5 4X4
    Does it happen as you are about to stop or once you have stopped? Is it possible the dreaded axle wrap is rearing its ugly head?
     
  3. Mar 17, 2012 at 2:53 PM
    #3
    JoshM

    JoshM [OP] Active Member

    Joined:
    Feb 2, 2012
    Member:
    #71986
    Messages:
    27
    Gender:
    Male
    Franklin, TN
    Vehicle:
    1998 RCSB 4x4
    It feels (and sounds) like it's coming from the front brakes.

    The "skipping/clicking" feeling happens a millisecond before coming to a complete stop. The squealing happens from about 5mph until I've stopped.
     
  4. Mar 17, 2012 at 3:02 PM
    #4
    2000GTacoma

    2000GTacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 29, 2011
    Member:
    #50183
    Messages:
    2,188
    Gender:
    Male
    Snow Hill NC
    Vehicle:
    00 Tacoma Ext. 3.4L SR5
    maybe warped rotors
     
  5. Mar 17, 2012 at 6:14 PM
    #5
    JoshM

    JoshM [OP] Active Member

    Joined:
    Feb 2, 2012
    Member:
    #71986
    Messages:
    27
    Gender:
    Male
    Franklin, TN
    Vehicle:
    1998 RCSB 4x4
    Warped rotors from going through water? Like I said, they weren't like this prior to going through water.
     
  6. Mar 17, 2012 at 10:04 PM
    #6
    2000GTacoma

    2000GTacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 29, 2011
    Member:
    #50183
    Messages:
    2,188
    Gender:
    Male
    Snow Hill NC
    Vehicle:
    00 Tacoma Ext. 3.4L SR5
    hot rotors being cooled rapidly in water can and will warp rotors im not for sure thats the problem you have though
     
  7. Mar 18, 2012 at 8:09 AM
    #7
    watacomaguy

    watacomaguy Active Member

    Joined:
    Mar 3, 2012
    Member:
    #74061
    Messages:
    41
    Gender:
    Male
    Washington
    Vehicle:
    2012 4x4
    My gut reaction is that the water has nothing to do with it. Could be wrong though.
     
To Top