1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Can some one tell me what hooks to this? Also wried miss after motor swap

Discussion in 'Toyota Trucks & SUVs' started by 1999tacotrd, Sep 23, 2009.

  1. Sep 23, 2009 at 1:06 PM
    #1
    1999tacotrd

    1999tacotrd [OP] 1999 Taco TRD xtracab 3.4 V6 4x4

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Member:
    #16160
    Messages:
    145
    Gender:
    Male
    Hi first off i just did a motor swap about a month ago on my 88 toyota 4x4 and the motor came from a 86 4runner and it strats and runs but its misses well like i can take off in 1st gear and it wont miss then i can shift to 2nd and it will do fine till i push the gas so far down to try to pick up speed then it starts missing and sputtering till i shift to 3rd then there on out same issue! I put new plugs on the truck and i got brand new plug wires and rotor but i cant use them cause the dam truck uses male ends on all the plug wires and coil pack as to my new rotor and wires are female! But odd thing is it didnt do it with the original motor so im thinking its something else.


    Also i found this pipe sucking air into the motor! what the heck is it? my other motor didnt have this

    IMG00015-20090923-1323.jpg

    IMG00016-20090923-1323.jpg

    and should it have a filter on it? i was thinking about hooking a hose to it and running it in the breather unless some one can tell me what it originaly hooks to.
     
  2. Sep 23, 2009 at 1:09 PM
    #2
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Thor

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,249
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    The first pick is the cause of your problem.

    Whats the second picture of?
     
  3. Sep 23, 2009 at 1:12 PM
    #3
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Thor

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,249
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    It's the auxillary air valve. There should be a hose from it to the air box (i think).
     
  4. Sep 23, 2009 at 1:18 PM
    #4
    1999tacotrd

    1999tacotrd [OP] 1999 Taco TRD xtracab 3.4 V6 4x4

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Member:
    #16160
    Messages:
    145
    Gender:
    Male
    2nd pic was just a top view of it

    there is a spot on the air box pipeing thats been blocked off dose it hook to the pipeing that gose from air box to throtle body or in the air box its self?
     
  5. Sep 23, 2009 at 1:21 PM
    #5
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Thor

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,249
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    See that ball looking thing on the bottom left? It the resonator. It should have a pipe(hose) for the auxillary air vavle into it, then you can see the other hose that runs along the main intake. It goes into the air box.
     
  6. Sep 23, 2009 at 1:31 PM
    #6
    1999tacotrd

    1999tacotrd [OP] 1999 Taco TRD xtracab 3.4 V6 4x4

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Member:
    #16160
    Messages:
    145
    Gender:
    Male
    My truck dosent have that ball looking thing i take it the 88s didnt have this and its a 86 motor i used.

    wonder if i can just run it into the air box or if it has to have that ball thing
     
  7. Sep 23, 2009 at 1:32 PM
    #7
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Thor

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,249
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    The 22re's have it and the 22r's don't.
     
  8. Sep 23, 2009 at 1:40 PM
    #8
    1999tacotrd

    1999tacotrd [OP] 1999 Taco TRD xtracab 3.4 V6 4x4

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Member:
    #16160
    Messages:
    145
    Gender:
    Male
  9. Sep 23, 2009 at 1:43 PM
    #9
    1999tacotrd

    1999tacotrd [OP] 1999 Taco TRD xtracab 3.4 V6 4x4

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Member:
    #16160
    Messages:
    145
    Gender:
    Male
    How hard would it be to put one in? i know where i can probly get one at.
     
  10. Sep 23, 2009 at 1:44 PM
    #10
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Thor

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,249
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
  11. Sep 23, 2009 at 1:52 PM
    #11
    1999tacotrd

    1999tacotrd [OP] 1999 Taco TRD xtracab 3.4 V6 4x4

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Member:
    #16160
    Messages:
    145
    Gender:
    Male
    Im not sure i bought it the way it was it run good and i burnt the motor up so i swaped motors they both where fuel injected. My burnt up motor dosent have that auxillary air valve i can take a pic if u need it i still got the old motor.
     
  12. Sep 23, 2009 at 1:57 PM
    #12
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Thor

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,249
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    [​IMG]

    This is what it should look like. Well, what goes to that valve you were originally asking about.
     
  13. Sep 23, 2009 at 1:59 PM
    #13
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Thor

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,249
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours

    I found some difference from year to year. But I think you need to get this style air box.

    [​IMG]
     
  14. Sep 23, 2009 at 2:00 PM
    #14
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Thor

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,249
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    I can take some pics of mine later for you.
     
  15. Sep 23, 2009 at 3:14 PM
    #15
    1999tacotrd

    1999tacotrd [OP] 1999 Taco TRD xtracab 3.4 V6 4x4

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Member:
    #16160
    Messages:
    145
    Gender:
    Male
    Heres my pipeing maybe i can plug into this hole or dose it have to go into the air box ?

    IMG00020-20090923-1703.jpg

    IMG00021-20090923-1703.jpg
     
  16. Sep 24, 2009 at 5:57 AM
    #16
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Thor

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,249
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    It goes directly to the air box.
     
  17. Sep 24, 2009 at 9:49 AM
    #17
    1999tacotrd

    1999tacotrd [OP] 1999 Taco TRD xtracab 3.4 V6 4x4

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Member:
    #16160
    Messages:
    145
    Gender:
    Male
    Ok i know a guy here about 15 min drive from me who has a bunch of old yotas that he parts out i will probly go buy the whole set up from him i just want to make sure this is whats causeing the truck to miss and sputter.
     
  18. Sep 24, 2009 at 9:59 AM
    #18
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Thor

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,249
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    What caused the first motor to go?
     
  19. Sep 24, 2009 at 10:30 AM
    #19
    1999tacotrd

    1999tacotrd [OP] 1999 Taco TRD xtracab 3.4 V6 4x4

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Member:
    #16160
    Messages:
    145
    Gender:
    Male
    i had 33.12.50s on it and i was driveing down the highway and the truck didnt have a temp guage and it overheated on me and runt the motor. It wont get no compresson and it sounds like the compresson is going into the radaitor when the motor is turning
     
  20. Sep 24, 2009 at 10:31 AM
    #20
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Thor

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,249
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours

    Oh, blown headgasket. That is fixable.
     
To Top