1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Can these lifters be adjusted

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by Ricky B, Jan 22, 2009.

  1. Jan 22, 2009 at 7:05 PM
    #1
    Ricky B

    Ricky B [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 25, 2008
    Member:
    #7551
    Messages:
    92
    Maumelle, Arkansas
    Vehicle:
    2001 Crew Cab 4x4
    I think I may have a lifter or rocker arm making a little noise. It's on the passenger side and it sounds like the noise a rocker arm would make in my old chevy. Really sounds like a sewing machine. I was hoping something may be a little loose. Rick

    I did a search and I think I will need a valve adjustment. Anybody got a clue on what this will cost 2001 v6 105,000 miles. Rick
     
  2. Jan 22, 2009 at 7:09 PM
    #2
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,156
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    The valve train is a shim under bucket. No lifters. Its very difficult to get a perfect adjustment with this design, so its common to hear a ticking noise. I assure you, its normal.
     
  3. Jan 22, 2009 at 7:10 PM
    #3
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,156
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Sorry, How many miles?
     
  4. Jan 22, 2009 at 7:13 PM
    #4
    Ricky B

    Ricky B [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 25, 2008
    Member:
    #7551
    Messages:
    92
    Maumelle, Arkansas
    Vehicle:
    2001 Crew Cab 4x4
    Chris I got 105,000 and it just starting doing this. Seems to be worse when cold and after warm up it settles down. Thanks Rick
     
  5. Jan 22, 2009 at 7:14 PM
    #5
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,156
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Ok. Maybe its due for a valve adjustment.
     
  6. Jan 22, 2009 at 7:15 PM
    #6
    Ricky B

    Ricky B [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 25, 2008
    Member:
    #7551
    Messages:
    92
    Maumelle, Arkansas
    Vehicle:
    2001 Crew Cab 4x4
    thanks man your quicker than I can type. lol. Rick
     
  7. Jan 22, 2009 at 7:15 PM
    #7
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,156
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    LOL, Anytime.
     
  8. Jan 22, 2009 at 7:53 PM
    #8
    magikbean562

    magikbean562 once flirted with danger, danger got clingy

    Joined:
    Dec 17, 2008
    Member:
    #11681
    Messages:
    8,022
    Gender:
    Male
    First Name:
    greg
    socal
    Vehicle:
    02 4runner 04 solara
    4runner-32x11.5x15 falken rocky mt, tundra king 2.5 coilovers with taco perch, TC UCA, OME rear springs and procomp es9000's, thule roof rack.
    i see threads say usually around 75k but dont quote me. and i think im due for one:p
     
  9. Jan 22, 2009 at 7:58 PM
    #9
    RoyB

    RoyB Well-Known Member

    Joined:
    Oct 5, 2008
    Member:
    #9708
    Messages:
    1,646
    Gender:
    Male
    Chicago burbs
    Vehicle:
    '09 TRD DC Sport
    do the newer ones need valve adjustments too? Im surprised they are needed so soon on an engine that doesnt go over 6K rpm.
     
  10. Jan 22, 2009 at 8:12 PM
    #10
    Ry1984

    Ry1984 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 1, 2008
    Member:
    #11203
    Messages:
    825
    Gender:
    Male
    From Texas, Now Miami FL
    Vehicle:
    01' ExtCab SR5 2.7 4x4
    K&N FIPK, Billy 5100 all around, 881's in the front, Toytec AAL
    Ricky do you plan on doing this adjustment yourself?? I have never done an adjustment using the shims and was wondering if you were gonna do it. I have an 01 with 140,000 and bought it used with no maintenance history
     
  11. Jan 23, 2009 at 6:22 AM
    #11
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,156
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    The new ones have the same shim under bucket design. There is no "recomended" adjustment interval, and I havent had to adjust them. I have seen Tacoma engines with WAY over 100,000 miles on them and the valves wwere fine. I checked them on my 2000 Tacoma at 100,000 miles and they were very well in spec. Personally, I think the ticking the OP is hearing is normal, but it cant hurt to throw a feeler on the valves to check for adjustment.
     
  12. Jan 23, 2009 at 7:28 AM
    #12
    PrezidentRedz

    PrezidentRedz Uncivilized Creations Prez

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Member:
    #10820
    Messages:
    3,687
    Gender:
    Male
    First Name:
    Redz
    Owings, MD
    Vehicle:
    00 Taco 4x4 Xtra Cab, Locked and Lifted.
    Custom Everything! WHAT º¿º
    Sounds like mine, What motor is this?
    I think my ticking or Knocking when its real cold out I think its caused by a crack in the header, on the 2.7L motors.
     
  13. Jan 23, 2009 at 7:40 AM
    #13
    Ricky B

    Ricky B [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 25, 2008
    Member:
    #7551
    Messages:
    92
    Maumelle, Arkansas
    Vehicle:
    2001 Crew Cab 4x4

    No I don't think I will try this. I think I will wait until it get worse before I have it looked at. I think what Chis says is my problem. I really injoyed that quite running motor thou. Rick
     
  14. Jan 23, 2009 at 11:04 AM
    #14
    ubermx5

    ubermx5 Well-Known Member

    Joined:
    May 21, 2008
    Member:
    #6783
    Messages:
    264
    Santa Clara CA
    Vehicle:
    98 2.4 5 speed
    K&N Air filter
    my 98 with the 2.4L ticks and has for the past 118K miles.

    It is normal...

    I got the truck when i worked for a Toyota dealer, and I ask the Toyota District Factory rep if thisi snormal and he said yes. he said it bites, but it is normal.
    He would not say more than that.
    i think Toyota was not happy with it, but knew it would cost to much to find a fix.

    So i left it as it...
     
To Top