1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

CEL - after new exhaust install

Discussion in 'Performance and Tuning' started by lucky73, Feb 21, 2012.

  1. Feb 21, 2012 at 11:56 AM
    #1
    lucky73

    lucky73 [OP] Limited

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Member:
    #39253
    Messages:
    664
    Gender:
    Male
    i have a 3.4L 04 and when i bought it there was no problem (cel) with the crappy borla exhaust but I had a magnaflow 15811 put on there (catback) and right before my big service (re-do a lot and some extra 100k) the CEL came on. the service guy said cel was from catalytic converter. the exhaust was rubbing on the frame then too (fixed). they re-set and said lets see what happens. haven't run the CEL yet but assume it is cat related again. any ideas on when/why? i did alot of highway driving yesterday and it came on at end of day.
     
  2. Feb 21, 2012 at 12:32 PM
    #2
    skytower

    skytower Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Member:
    #38505
    Messages:
    3,228
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    virginia
    Vehicle:
    08 Tacoma 4x4
    Hitch and wiring, aux back-up light, rear strobe lights, radio and underseat sub.
    You need the codes to tell you what to start with. If the downstream O2 sensor is the code, either the sensor is bad, or your cat is going bad.
     
  3. Feb 21, 2012 at 1:02 PM
    #3
    lucky73

    lucky73 [OP] Limited

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Member:
    #39253
    Messages:
    664
    Gender:
    Male
    ok, will go get the code
     
  4. Feb 21, 2012 at 2:02 PM
    #4
    lucky73

    lucky73 [OP] Limited

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Member:
    #39253
    Messages:
    664
    Gender:
    Male
    code P0420
    so odd it came on after the magna went on, but such is life...
    will fail smog, need to find solution..
     
  5. Feb 21, 2012 at 2:28 PM
    #5
    lucky73

    lucky73 [OP] Limited

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Member:
    #39253
    Messages:
    664
    Gender:
    Male
  6. Feb 21, 2012 at 5:34 PM
    #6
    Yamaha Dave

    Yamaha Dave Well-Known Member

    Joined:
    Mar 27, 2010
    Member:
    #34080
    Messages:
    2,677
    Gender:
    Male
    Maybe it was damaged when they put the exhaust on. I've quite a few stories of techs taking their anger out on rusty old bolts and nuts. Maybe when they put the air ratchet it shook something loose on the inside of the converter? Just a thought.
     
  7. Feb 22, 2012 at 9:44 AM
    #7
    lucky73

    lucky73 [OP] Limited

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Member:
    #39253
    Messages:
    664
    Gender:
    Male
    I am pretty sure that is what happened since it occured 48hrs after exhaust was put on!

    got quote for like $450 to fix/replace
     
  8. Feb 25, 2012 at 7:50 PM
    #8
    lucky73

    lucky73 [OP] Limited

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Member:
    #39253
    Messages:
    664
    Gender:
    Male
    fixed with off the shelf california approved stuff, and it sounds awful. saw magnaflow at 4x4 fest today (what a debacle that show is, no one can sell there) and they said they don't do my truck? so what cat do I buy now, this thing is like a tin can, well not really but it sucks.
     
  9. Feb 25, 2012 at 10:36 PM
    #9
    TacoMX

    TacoMX TW's Official anti body-lift pundit

    Joined:
    Aug 24, 2011
    Member:
    #62240
    Messages:
    4,834
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jonathan
    Deltona, Florida
    Magnaflow doesn't make an exact fit cat...so just get a weld in from magna.

    Also, check out LCEperformance.com

    And If you get a magna or another performance cat...you will still have a CEL because of the increased flow of exhaust will tell the downstream censor that the cat isn't working right.

    This then will need to be fixed with a URD O2 sim if the CEL bothers you.
     
  10. Feb 25, 2012 at 11:28 PM
    #10
    lucky73

    lucky73 [OP] Limited

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Member:
    #39253
    Messages:
    664
    Gender:
    Male
    i will look into all of that, thanks for the good info and listening to me whine.
     
To Top