1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Check engine code P1783

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by fireturk41, Apr 10, 2010.

  1. Apr 10, 2010 at 9:37 PM
    #1
    fireturk41

    fireturk41 [OP] I like to break shit!

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Member:
    #11857
    Messages:
    4,804
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    High Point, NC
    Vehicle:
    280k miles
    SAS, Locked front rear, Ufab sliders and bumpers, air compressor, 35" BFG KM2 on steelies and 36" TSLs
    what does it mean code P1783, i have driven alot today and got this code while on the highway pulled over read and cleared code then continued no problems since, ive found online its either 4wd posision sensor or tranny overheated or P&N switch failure but no definate answer


    its an 02 tacoma 4x4 with a fubarred front differential and front driveshaft (long story)
     
  2. Apr 11, 2010 at 7:58 AM
    #2
    fireturk41

    fireturk41 [OP] I like to break shit!

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Member:
    #11857
    Messages:
    4,804
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    High Point, NC
    Vehicle:
    280k miles
    SAS, Locked front rear, Ufab sliders and bumpers, air compressor, 35" BFG KM2 on steelies and 36" TSLs
  3. Apr 11, 2010 at 8:00 AM
    #3
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,187
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Thats a high tranny fluid temp code.....IIRC. It could be the sensor. How long has it been since you changed the fluid?
     
  4. Apr 11, 2010 at 8:04 AM
    #4
    fireturk41

    fireturk41 [OP] I like to break shit!

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Member:
    #11857
    Messages:
    4,804
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    High Point, NC
    Vehicle:
    280k miles
    SAS, Locked front rear, Ufab sliders and bumpers, air compressor, 35" BFG KM2 on steelies and 36" TSLs
    4k miles
     
  5. Apr 11, 2010 at 8:05 AM
    #5
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,187
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Hmmm.....Was the filter replaced, or cleaned?
     
  6. Apr 11, 2010 at 8:09 AM
    #6
    fireturk41

    fireturk41 [OP] I like to break shit!

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Member:
    #11857
    Messages:
    4,804
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    High Point, NC
    Vehicle:
    280k miles
    SAS, Locked front rear, Ufab sliders and bumpers, air compressor, 35" BFG KM2 on steelies and 36" TSLs
    cleaned off with brake cleaner and whiped down with lint free rag
     
  7. Apr 11, 2010 at 8:10 AM
    #7
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,187
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Is the level correct?
     
  8. Apr 11, 2010 at 8:20 AM
    #8
    fireturk41

    fireturk41 [OP] I like to break shit!

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Member:
    #11857
    Messages:
    4,804
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    High Point, NC
    Vehicle:
    280k miles
    SAS, Locked front rear, Ufab sliders and bumpers, air compressor, 35" BFG KM2 on steelies and 36" TSLs
    was when i filled it and no leaks, ill check when i get dressed.



    could it be it overheated temporarily, i had a 7 hour trip earlier, stopped for 5 hours then proceded on a 4 hour trip

    i pulled over read and cleared the code, nothing since, no shifting problems ect
     
  9. Apr 11, 2010 at 8:51 AM
    #9
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,187
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.

    Just keep an eye on it, and see if it comes back
     
  10. Apr 11, 2010 at 8:58 AM
    #10
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,896
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    That's for the PNP switch on the side of the tranny. It will not affect drive-ability. The only issue you MAY have would be it may not start. I have fixed one of these on my dad's jeep Cherokee by dismantling it, cleaning the contacts and then applying some electrical grease to the contacts.
     
To Top