1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Check Engine Light WTF!

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by tiresmokintacoma, Dec 20, 2010.

  1. Dec 20, 2010 at 8:37 PM
    #1
    tiresmokintacoma

    tiresmokintacoma [OP] Bean&Cheese Taco

    Joined:
    Jul 7, 2009
    Member:
    #19408
    Messages:
    435
    Gender:
    Male
    First Name:
    VIC
    Texas
    Vehicle:
    1794 4WD FUNDRA/01TACO DCOR/05TACO DCOR/97 LX450/91 4R 4WD
    Ballin on a Budget
    P0606 my check engine light came on a couple of weeks ago. I just checked it today and it reads P0606 and says ecm fault... so what exactly does that mean? I was going to take it to the yota dealer to see what was up but i dont want to just yet. I want to see what you guys have to say first. Anything will help. Thank you guys so much! info about the truck 2005 taco prerunner v6. 151,XXX miles. engine mods are k&n cold air and flowmaster 50series.
     
  2. Dec 20, 2010 at 8:41 PM
    #2
    005Tacoma

    005Tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jun 8, 2008
    Member:
    #7179
    Messages:
    561
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Macon Georgia
    Vehicle:
    2005 Toyota Tacoma
    http://www.obd-codes.com/p0606
     
  3. Dec 20, 2010 at 8:46 PM
    #3
    builthatch

    builthatch MiG-21 superfan

    Joined:
    Nov 25, 2010
    Member:
    #46713
    Messages:
    549
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tony Mandarich
    near the ocean, NJ
    Vehicle:
    '11 SSM SR5 6 speed 4x4
    Hella DOT wattage high performance 9003 headlight bulbs, Optilux by Hella XY h10 fog light bulbs, Suntek HP50 tint, AFE Stage II Si intake
    reset the ecu and see if it comes back, but unfortunately, this usually ends up with an ECU swap.

    are there any bulletins out there for faulty ECU processors for the v6?

    you could try to flash the ECU with the latest update but that would probably cost the same as a replacement ECU.
     
  4. Dec 20, 2010 at 8:53 PM
    #4
    BlueT

    BlueT Well-Known Member

    Joined:
    Mar 30, 2009
    Member:
    #15341
    Messages:
    5,645
    Gender:
    Male
    NorthEast
    Vehicle:
    07 Dbl Cab LB with LSD
    I moded 1999 Taco so much it had turned to Land Cruiser
    out of curiosity, did you got your pedal cut for recall ?
    606 is correlated with gas pedal
     
  5. Dec 20, 2010 at 8:56 PM
    #5
    tiresmokintacoma

    tiresmokintacoma [OP] Bean&Cheese Taco

    Joined:
    Jul 7, 2009
    Member:
    #19408
    Messages:
    435
    Gender:
    Male
    First Name:
    VIC
    Texas
    Vehicle:
    1794 4WD FUNDRA/01TACO DCOR/05TACO DCOR/97 LX450/91 4R 4WD
    Ballin on a Budget
    ecu swap... whats the price range on that? is this like a very bad thing or is it something that i really shouldn't worry about? my truck still runs like new the only thing is that i get super shitty gas mileage.
     
  6. Dec 20, 2010 at 8:58 PM
    #6
    tiresmokintacoma

    tiresmokintacoma [OP] Bean&Cheese Taco

    Joined:
    Jul 7, 2009
    Member:
    #19408
    Messages:
    435
    Gender:
    Male
    First Name:
    VIC
    Texas
    Vehicle:
    1794 4WD FUNDRA/01TACO DCOR/05TACO DCOR/97 LX450/91 4R 4WD
    Ballin on a Budget
    yes i took my taco in for the pedal recall and they "fixed" the pedal. My truck was recalled for it. Could it be the pedal or something?
     
  7. Dec 20, 2010 at 8:59 PM
    #7
    jvallin

    jvallin Well-Known Member

    Joined:
    Nov 6, 2010
    Member:
    #45806
    Messages:
    103
    Gender:
    Male
    First Name:
    joey
    turlock CA
    Vehicle:
    01 Dcab SR5 4x4
    K&N intake, Magnaflow, HID conversion, 265/75/16 MT, PIAA driving lights, Optima red top, billstein 5100's @ 2.5 and pro comp 2" AAL.
    I would reset the ecm and see if it goes away. it probably wont but it is worth a try and it wont cost anything! :)
     
  8. Dec 20, 2010 at 9:37 PM
    #8
    tiresmokintacoma

    tiresmokintacoma [OP] Bean&Cheese Taco

    Joined:
    Jul 7, 2009
    Member:
    #19408
    Messages:
    435
    Gender:
    Male
    First Name:
    VIC
    Texas
    Vehicle:
    1794 4WD FUNDRA/01TACO DCOR/05TACO DCOR/97 LX450/91 4R 4WD
    Ballin on a Budget
    by reset the ecm do you mean just erase the codes? I am going to do that when i get to work tomorrow (i work at autozone) and see what happens and if they come back on. I am sure they will... :(
     
  9. Dec 20, 2010 at 9:45 PM
    #9
    builthatch

    builthatch MiG-21 superfan

    Joined:
    Nov 25, 2010
    Member:
    #46713
    Messages:
    549
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tony Mandarich
    near the ocean, NJ
    Vehicle:
    '11 SSM SR5 6 speed 4x4
    Hella DOT wattage high performance 9003 headlight bulbs, Optilux by Hella XY h10 fog light bulbs, Suntek HP50 tint, AFE Stage II Si intake
    ahh, yeah you'll def be able to reset it at work. i have my fingers crossed for you that hopefully it won't come back - stranger things have happened.

    good luck!
     
  10. Dec 20, 2010 at 9:48 PM
    #10
    tiresmokintacoma

    tiresmokintacoma [OP] Bean&Cheese Taco

    Joined:
    Jul 7, 2009
    Member:
    #19408
    Messages:
    435
    Gender:
    Male
    First Name:
    VIC
    Texas
    Vehicle:
    1794 4WD FUNDRA/01TACO DCOR/05TACO DCOR/97 LX450/91 4R 4WD
    Ballin on a Budget
    thank you
     
  11. Dec 21, 2010 at 2:53 PM
    #11
    Tepidy

    Tepidy Well-Known Member

    Joined:
    Nov 18, 2010
    Member:
    #46352
    Messages:
    1,073
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ted
    upstate NY
    Vehicle:
    11 tacoma 4x4
    Toytec Coil Overs 3.00" DSM UCA's (Desert Products) TSB 4 Leaf w/AAL by Pro Comp Bilstein 5100 rear 1"ToyTec SwayBar Drops 1" diff drop Detroit Trutrac Rear Diff Nitro 4.56 Gears Doug Thornley Header MagnaFlow Cat Back Exhaust Custom Built Rear Plate Bumper Custom Built Front Plate Bumper 4X Innovations Rock Sliders ATO Front Skid BAMF Rear Diff Skid Uniden 510XL Pro CB Raceline Renegades BF Goodrich Mud Terrains KM2's 265x75x16 WeatherTechs Rear Diff breather Relocate Intake Resonator Removed Yellow Wire Mod
    make sure your air sensor in the intake is not dirty( if it is you engine light will come on). K&N cai always seemed to cause problems for me concerning this sensor although I may really be the problem by using too much oil on the filter. Better to use a dry filter.
     
  12. Dec 21, 2010 at 3:25 PM
    #12
    Fore

    Fore Well-Known Member

    Joined:
    Jun 11, 2009
    Member:
    #18305
    Messages:
    79
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    07 PreRunner
    Make sure your gas cap in on correctly, if not the check engine light will come on, especially if you have a locking gas cap! I took off my locking gas cap and put the stock back, light went off.
     
  13. Dec 22, 2010 at 7:49 PM
    #13
    tiresmokintacoma

    tiresmokintacoma [OP] Bean&Cheese Taco

    Joined:
    Jul 7, 2009
    Member:
    #19408
    Messages:
    435
    Gender:
    Male
    First Name:
    VIC
    Texas
    Vehicle:
    1794 4WD FUNDRA/01TACO DCOR/05TACO DCOR/97 LX450/91 4R 4WD
    Ballin on a Budget
    i do have a locking gas cap :(
     
  14. Dec 23, 2010 at 5:54 AM
    #14
    Fore

    Fore Well-Known Member

    Joined:
    Jun 11, 2009
    Member:
    #18305
    Messages:
    79
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    07 PreRunner
    I failed to mention also that you need to make sure that after you put the stock gas cap back on that you need to reset the dash panel by taking the negative off on your battery for 20 seconds. That worked for me. Hope it helps!
     
  15. Dec 23, 2010 at 6:14 AM
    #15
    NelsonTacoma

    NelsonTacoma This is my derpawayinator!!!!!

    Joined:
    Mar 25, 2010
    Member:
    #33969
    Messages:
    2,080
    Gender:
    Male
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    06 PreRunner TRD Sport 03 4Runner Limited 4wd
    Bilstein 5100's , 6000k HID Hi/Low Kit, Magnaflow Muffler, 1.5 inch AP Wheel Spacers, Mudflap Delete
    If the code says ECM fault then it means there is an internal failure of the ECM or Engine Control Module. This has nothing to do with the gas cap or intake air temp sensor, those things have their own specific codes. Basically it's the easiest code to diagnose, you need a new ECM, thats why your gas mileage sucks. Your ECM is running in a "limp" mode which is a basic set of parameters meant to get you to the auto repair shop and get the problem fixed. Get ready to spend some $$$ ECM's are expensive and then have to be programmed by the dealer:mad:.
     
  16. Dec 23, 2010 at 7:12 AM
    #16
    spamy

    spamy Truck guy

    Joined:
    Jul 3, 2010
    Member:
    #39770
    Messages:
    118
    Gender:
    Male
    NorCal
    Vehicle:
    07 4X4 Tacoma Sport SR5 Access Cab
To Top