1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

clunk and twang

Discussion in '4 Cylinder' started by aznvtaco, Jun 13, 2013.

  1. Jun 13, 2013 at 8:09 PM
    #1
    aznvtaco

    aznvtaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 20, 2013
    Member:
    #104594
    Messages:
    67
    Gender:
    Male
    Sparks, NV
    Vehicle:
    13 4x4RegCab
    I've got about 350mi now on my 13 RC 4x4 auto 2.7. When i put it in reverse it has a nice clunk that sounds like it's from the rear end, and when I shut it off it makes this weird twang sound coming from the engine. Normal?
    I know still very new, but it's been doing it since i picked it up with 33mi. Just go away over time? Anyone else have this?
     
  2. Jun 14, 2013 at 9:55 PM
    #2
    aznvtaco

    aznvtaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 20, 2013
    Member:
    #104594
    Messages:
    67
    Gender:
    Male
    Sparks, NV
    Vehicle:
    13 4x4RegCab
    i guess no one else has this issue
     
  3. Jun 17, 2013 at 4:08 PM
    #3
    hygieneboy

    hygieneboy Well-Known Member

    Joined:
    Oct 30, 2012
    Member:
    #90129
    Messages:
    202
    Gender:
    Male
    St. Pete, FL
    Vehicle:
    13 Prerunner SR5 access cab
    The engine air pump makes a distinct noise at shutoff , the clunk is likely the reverse gear engaging. If you think something is amiss take it to the dealer to checkout ;)
     
  4. Jun 17, 2013 at 7:48 PM
    #4
    Fluffymonkey

    Fluffymonkey Token

    Joined:
    Jul 14, 2008
    Member:
    #7932
    Messages:
    2,172
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    College Station, TX/ Lawrence, KS
    Vehicle:
    2013 Trd Sport DC, 07 DC sr5
    2007: Avid sliders, 30% front tint, Truxedo low-pro qt tonneu cover, aero turbine 2525 muffler w/ 8'' tip, AR25 Resonator, 16x8 Dick Cepek DC-1 w/ 265/75 Goodyear Wrangler Duratracs, 2010 headlights, ome 884 coils with .5'' top plate spacer, OME sport front shocks, blisten 5100s rear, 2'' aal, locking gas cap, LR ucas, Viper 2-way remote start, afe drop in filter, Rocky locking bike mounts, gear chest, scanguage, pop n lock tailgate lock 2013: most things transferred over from my 07, 5100s @ .85 + eibachs, wheelers progressive aal w/ overload
    I'm getting the same noises with my 2013. The braking i'm not worried about since all of my tacomas have done it and I'm told it's the brake adjusters. But the engine makes a flutter/spinning noise followed by a small 'pop' immediately when I turn it off. That's a new sound for me.
     
  5. Jun 18, 2013 at 8:17 PM
    #5
    aznvtaco

    aznvtaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 20, 2013
    Member:
    #104594
    Messages:
    67
    Gender:
    Male
    Sparks, NV
    Vehicle:
    13 4x4RegCab
    i know the clunk is the reverse gear engaging...just sounds extra loud to me.
    Same here...that noise at engine shutoff is new to me too, never heard it before until this vehicle. And I have a '04 Tacoma, albeit was a V6, but never had that sound on that one
     
To Top