1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Cold start whine.. normal thing?

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by Brauhlen, Oct 11, 2019 at 8:00 PM.

  1. Oct 11, 2019 at 8:00 PM
    #1
    Brauhlen

    Brauhlen [OP] Member

    Joined:
    May 1, 2019
    Member:
    #291945
    Messages:
    10
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2007 tacoma double cab trd offroad
    1st real freeze with my truck, and when i go to turn her over, she begins to whine nice and loud at me till i warm her up nice and good. Sounds like my lady.
    Seems like it might be coming from the front driver side of the engine, down by the compressor. Is this typical or may i have a pulley going on me soon... any thoughts?
     
    Last edited: Oct 12, 2019 at 9:45 AM
  2. Oct 12, 2019 at 4:49 AM
    #2
    JustAddMud

    JustAddMud Professional Grease Monkey

    Joined:
    Aug 20, 2012
    Member:
    #85169
    Messages:
    366
    Gender:
    Male
    First Name:
    J
    Summerville SC
    Vehicle:
    12 4x4 TRD OR
    Yes
    Hard to diagnose without a recording/video but a simple fix would be to check your serpentine belt. Have you recently replaced your belt in the past few years? Now might be the time to swap it out. Mine is starting to squeal in the early mornings when the truck is wet from dew or after a rain.

    -J
     
  3. Oct 12, 2019 at 5:03 AM
    #3
    spitdog

    spitdog Well-Known Member

    Joined:
    Sep 2, 2014
    Member:
    #137440
    Messages:
    2,105
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2015 Access Cab V6 4x4 SR5 Tow Pack
    Mine does that also for about 5 seconds.
     
  4. Oct 12, 2019 at 11:05 AM
    #4
    JC15Taco

    JC15Taco Well-Known Member

    Joined:
    Aug 1, 2018
    Member:
    #261356
    Messages:
    288
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    SK, Canada
    Vehicle:
    '15 TRD DCLB
    Pretty normal, I think. Mine does it too, and so did my '04 Gen 1
    Jeff
     
  5. Oct 12, 2019 at 11:39 AM
    #5
    RoastyToastyMan

    RoastyToastyMan Well-Known Member

    Joined:
    Jan 5, 2018
    Member:
    #240315
    Messages:
    63
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jayme
    Vehicle:
    2010 White Tacoma TRD Offroad
    I get whining when it cold or cold and wet. I'm pretty sure it's a pulley bearing. Only lasts a few seconds and goes away. When it's warm the sounds is gone.
     
  6. Oct 12, 2019 at 2:58 PM
    #6
    Fish Taco 4x4

    Fish Taco 4x4 Active Member

    Joined:
    Nov 7, 2015
    Member:
    #168906
    Messages:
    44
    Gender:
    Male
    NC
    Vehicle:
    2013 Tacoma TRD OR 4x4
    265/70/r17
    12-15s whine on start up due to the air injection pump (emissions thing). Sounds like a vacuum cleaner
     
    Alexely999 likes this.
  7. Oct 12, 2019 at 7:43 PM
    #7
    Brauhlen

    Brauhlen [OP] Member

    Joined:
    May 1, 2019
    Member:
    #291945
    Messages:
    10
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2007 tacoma double cab trd offroad
    I'm thinking it's a pulley beginning to show signs of wear. Wasn't able to hear it this morning for more than a few seconds, not enough time to zero in on, but the sound whined on and off for a few seconds then went away.
     
  8. Oct 12, 2019 at 7:58 PM
    #8
    NYCTaco52

    NYCTaco52 The funniest member here!

    Joined:
    Mar 14, 2019
    Member:
    #286574
    Messages:
    2,496
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Brooklyn, N.Y.
    Vehicle:
    2013 DCLB 4x4, 2016 4Runner Limited, 2011 Honda Odyssey Touring
    Bilstein 6112, Bilstein 110s, Dakar Med leaf pack, JBA UCAs
    Completely normal. It's the secondary air thingy.
     
    Alexely999 likes this.
  9. Oct 12, 2019 at 8:01 PM
    #9
    Gerard6778

    Gerard6778 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 30, 2018
    Member:
    #277494
    Messages:
    382
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gerard
    Vehicle:
    2015 TRD Sport
    If you can, post a recording of the sound.
     
  10. Oct 12, 2019 at 10:33 PM
    #10
    Alexely999

    Alexely999 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2016
    Member:
    #175203
    Messages:
    1,454
    Gender:
    Male
    First Name:
    Alex
    Bay Area, CA
    Vehicle:
    2015 DCSB 4X4
    first thing I thought of too. If that’s what op is describing, normal.
     
  11. Oct 13, 2019 at 4:11 AM
    #11
    JustAddMud

    JustAddMud Professional Grease Monkey

    Joined:
    Aug 20, 2012
    Member:
    #85169
    Messages:
    366
    Gender:
    Male
    First Name:
    J
    Summerville SC
    Vehicle:
    12 4x4 TRD OR
    Yes
    If @Brauhlen bio is current, they are listed to have an 07. I wasnt sure that the 07s had the secondary air injection, I thought that system was introduced with the 12's+ but I may be incorrect. Furthermore, OP described that the sound seemed to be originating from the drivers side front where the secondary air is found on passenger rear corner. I understand that sound does crazy things inside the cab of a vehicle so I just based my hypothesis based on the info I had at hand. If I were to attempt to pinpoint the origin of this mystery sound based on pulleys, either the alternator or possibly water pump?

    -J
     
    Alexely999 likes this.
  12. Oct 13, 2019 at 7:30 AM
    #12
    stickyTaco

    stickyTaco Fuck Cancer

    Joined:
    Dec 11, 2012
    Member:
    #92904
    Messages:
    3,463
    Gender:
    Male
    First Name:
    Zack
    Reno
    Vehicle:
    '12 DCSB TRD-OR
    Fox/Dakar with Relentless goodies
    The secondary air pump shouldn't make a whining noise (I have a 2012 and it doesn't whine...even when the temps are in the teens and twenties).

    I'm betting it's a pulley failing and causing the belt to squeal.
     
  13. Oct 13, 2019 at 8:06 AM
    #13
    b_r_o

    b_r_o get em loaded, get em high, get em off

    Joined:
    Nov 17, 2016
    Member:
    #202672
    Messages:
    5,057
    First Name:
    Alex
    WA
    Vehicle:
    2015 DCLB
    Unplug the alternator connector with the engine running and see if the noise goes away
     
  14. Oct 13, 2019 at 8:53 AM
    #14
    Brauhlen

    Brauhlen [OP] Member

    Joined:
    May 1, 2019
    Member:
    #291945
    Messages:
    10
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2007 tacoma double cab trd offroad
    I tried to catch it in sub freeing temp this morning, but it was nowhere near as cold as Wednesday in UT. Was able to get a couple seconds of the sound, yet can't seem to directly link the vid through my galaxy 6. File over 20 mb. Better method available? Almost uploaded to youtube but got sick of hunting for the file upload tab.
     

Products Discussed in

To Top