1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Creaking and Squeeking...

Discussion in '2nd Gen. Tacomas' started by Khaos, Oct 1, 2009.

  1. Oct 1, 2009 at 1:33 PM
    #1
    Khaos

    Khaos [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2008
    Member:
    #4570
    Messages:
    6,517
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryant
    Tallahassee FL
    Vehicle:
    2005 Prerunner TRD Off Road
    265/75/16 BFG A/T, 18" Magnaflow, K&N Intake Filter, Ultra-Gauge, Kobalt Toolbox, Metal Tail Light Guards, Cobra 19 and 4ft fiberglass antenna, Plasti dipped Badges/lower valance/rear bumper/grill/bullbar/ac controls, black DIN kit, JVC KD-X40, Wet Suit Seat Covers
    My Taco just turned over 50K the other day. While backing outta my parking spot at school yesterday (stereo off windows down) I noticed it was creaking and squeezing a lot... But it would only do this in reverse. This morning it did the same thing but it was worse... And it only happens when in reverse and moving. I know its not mud or sand or anything because the truck hasn't been offroad in 10K miles and was recently cleaned (sprayed the leafs with the hose to get any dirt out). Whats up?

    My 5 year old Taco kinda sounds like a 15 year old Chevy :eek:
     
  2. Oct 1, 2009 at 3:18 PM
    #2
    NAAC3TACO

    NAAC3TACO Well-Known Member

    Joined:
    Aug 5, 2008
    Member:
    #8350
    Messages:
    2,521
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2014 SR5 DCLB 4x4
    Color matched door handles, Weathertech mats, rubber bed mat.
    Maybe after spraying the leafs the water created a little surface rust. I would try lubing the springs with some spray grease or something and see if that takes care of the problem.:notsure:
     
  3. Oct 1, 2009 at 3:19 PM
    #3
    krimson

    krimson Nothin

    Joined:
    May 17, 2008
    Member:
    #6714
    Messages:
    3,436
    Vehicle:
    TRD Off Road
    OME 3" lift with 885 coils. OME Shocks with TSB 1.5 AAL. 285/75/16 KM2s. XD Hoss 16" wheels. DDM Tuning 6000K HIDs, H10 6000K Fogs. BHLM. Debaged. 20% tint on front windows.
    Have you changed your trans and differential fluid since you owned it? Is it making the sounds when you turn the wheel in reverse
     
  4. Oct 1, 2009 at 3:32 PM
    #4
    Khaos

    Khaos [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2008
    Member:
    #4570
    Messages:
    6,517
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryant
    Tallahassee FL
    Vehicle:
    2005 Prerunner TRD Off Road
    265/75/16 BFG A/T, 18" Magnaflow, K&N Intake Filter, Ultra-Gauge, Kobalt Toolbox, Metal Tail Light Guards, Cobra 19 and 4ft fiberglass antenna, Plasti dipped Badges/lower valance/rear bumper/grill/bullbar/ac controls, black DIN kit, JVC KD-X40, Wet Suit Seat Covers
    It makes it regardless of when I turn the wheel, as long as its moving and in reverse. However it does seem more prevalent when the suspension is cycling (curbs, ect.).
     
  5. Oct 1, 2009 at 3:36 PM
    #5
    collinkp

    collinkp Member

    Joined:
    May 26, 2009
    Member:
    #17665
    Messages:
    15
    Gender:
    Male
    NM, TX, and MI
    Vehicle:
    SR5 4x4
    I had a similiar problem. Mine only made the sound in reverse and if going up or down an incline. It turned out that the bed bolts simply needed to be tightened.
     
  6. Oct 1, 2009 at 8:21 PM
    #6
    bruce1271

    bruce1271 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 1, 2009
    Member:
    #23629
    Messages:
    84
    Gender:
    Male
    I have an 05 Prerunner w 90k miles and mine just started queeking the last few days in reverse only. I dont think it is anything loose at all, it sounds like it is coming from the gearbox. I hear it when slowly backing out of the garage or going fast down the road in reverse. I sure hope its not the transmission going out as this would be my first and last toyota if that is the case. Sounds like a common issue online, but no solutions found yet.
     
  7. Oct 1, 2009 at 8:26 PM
    #7
    Khaos

    Khaos [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2008
    Member:
    #4570
    Messages:
    6,517
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryant
    Tallahassee FL
    Vehicle:
    2005 Prerunner TRD Off Road
    265/75/16 BFG A/T, 18" Magnaflow, K&N Intake Filter, Ultra-Gauge, Kobalt Toolbox, Metal Tail Light Guards, Cobra 19 and 4ft fiberglass antenna, Plasti dipped Badges/lower valance/rear bumper/grill/bullbar/ac controls, black DIN kit, JVC KD-X40, Wet Suit Seat Covers
    Bump for more ideas.
     
  8. Oct 1, 2009 at 8:32 PM
    #8
    bruce1271

    bruce1271 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 1, 2009
    Member:
    #23629
    Messages:
    84
    Gender:
    Male
    Do we have Zerk fittings on the U joints? Someone on another google post said it was his U joints going bad and reverse caused the squeek.
     
  9. Oct 1, 2009 at 8:33 PM
    #9
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Thor

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    103,762
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    It doesnt sound like all the dirt is out of the springs. Take it to a car wash, and use a pressure washer, and blast the shit out of them.
     
  10. Oct 1, 2009 at 8:37 PM
    #10
    bruce1271

    bruce1271 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 1, 2009
    Member:
    #23629
    Messages:
    84
    Gender:
    Male
    Thanks for the reply. I live in Dallas and havent been off-road in quite a while. The underside is pretty clean. If I pull forward, no squeak, back up..squeak. The faster I go in reverse, the faster the squeak sound as if it matches with the roation of either my drive shaft or wheels. I will get a buddy to listen to exactly where the noise is coming from this weekend.
     
  11. Oct 1, 2009 at 9:52 PM
    #11
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Thor

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    103,762
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    In your case, check for a heat shield or somthing rubbing the drive shaft.
     
  12. Oct 1, 2009 at 9:55 PM
    #12
    Jesse05Taco

    Jesse05Taco Member

    Joined:
    Jul 5, 2009
    Member:
    #19287
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Portland, Oregon
    Vehicle:
    2005 Tacoma v6 6 speed TRD 4x4
    KN cai, headers, full cat back 2.5" to dual in Flowmaster single out 3" tail, URD short shifter, 3" suspension, bully bar, grill, full Sylvania silverstar running lights, 33" Wrangler MTRs
    The squeak is coming from wear shims on the leaf packs. They break down pretty fast. I know for sure it is common on the 05 tacos the dealer confirmed this for me. I got new ones and replaced them and it went away for about a year and its back again. Ive decided to live with it, its not worth the time it takes to do the work.
     
To Top