1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

diff lock problems

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by green machine, Oct 11, 2010.

  1. Oct 11, 2010 at 5:52 AM
    #1
    green machine

    green machine [OP] Member

    Joined:
    Sep 30, 2010
    Member:
    #44048
    Messages:
    19
    Gender:
    Male
    First Name:
    Frank
    Washington, PA
    Vehicle:
    03 Tacoma
    Hello out there in toyota land. Got a question on the rear Diff lock. I have read through all the threads on how to engage. I cant seem to get it to lock in. It has in the past so I know it worked at one time. Is there some way of finding out if there is somthing causing it not to work, somthing broken or bad maybe? the ABS light comes on, as it usually does and the locker light blinks. But it will not engage. I have tried turning the wheels all directions. forward/reverse. slow All around the yard in all drirections. It just wont go in. Any thoughts would be helpfull.
     
  2. Oct 11, 2010 at 8:58 AM
    #2
    4WD

    4WD cRaZy oLdmAn

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Member:
    #19185
    Messages:
    23,950
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Lakeside, Ca / Gardnerville, Nevada
    Vehicle:
    No Truck..well, maybe
    Grey wire MOD, deck plate, diff breather MOD, 2nd gen. OME 883# on Tundra 5100's, OMD custom 3" leafsprings, rear shock relocation, Ivan Stewart TRD rims w/285/75/16's, '02 bumper MOD, Famous Fabrications sliders , LED interior/exterior lights, bed bar, Custom tube bumper, Old school KC day lighters,Red Ring 8" HID flood, Kenwood vhf 2M.. umm some other shit I'm forgetting right now
    Could be a couple things, when was the last time it worked properly? From what I read it sounds like its been awhile, I'm a believer in energizing,engaging, the locking diff. (& 4x mode) Couple times a year even if you aren't going to use it. A few here have had this same complaint, & it was from non use, sometimes it took forever to get shit working like it should again I think your climate also plays a role in it. (salted roads,corrosion of connections,etc; )
     
  3. Oct 11, 2010 at 10:05 AM
    #3
    green machine

    green machine [OP] Member

    Joined:
    Sep 30, 2010
    Member:
    #44048
    Messages:
    19
    Gender:
    Male
    First Name:
    Frank
    Washington, PA
    Vehicle:
    03 Tacoma
    its probably been 2 years since I used it. I tried last year and it would not engage. Figures I was going up a major rocky hill in the middle of no where. Would not kick in there either.
     
  4. Oct 11, 2010 at 10:26 AM
    #4
    green machine

    green machine [OP] Member

    Joined:
    Sep 30, 2010
    Member:
    #44048
    Messages:
    19
    Gender:
    Male
    First Name:
    Frank
    Washington, PA
    Vehicle:
    03 Tacoma
    4wd. I look pretty stupid driving around my yard in figure 8s forward and reverse trying to to get it locked. somthings gotta give.
     
  5. Oct 11, 2010 at 10:33 AM
    #5
    TGurau

    TGurau Well-Known Member

    Joined:
    Apr 4, 2010
    Member:
    #34578
    Messages:
    141
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tibi
    Portland, OR
    Vehicle:
    '98 SR5 4x4
    3" OME Suspension lift. PEX motoring headlights.
    Try changing the differential oil. Maybe you can find some type of oil stabalizer too. Lucas is pretty good stuff. It might help!
     
  6. Oct 11, 2010 at 1:22 PM
    #6
    Digiratus

    Digiratus Adventurer

    Joined:
    Mar 26, 2010
    Member:
    #34006
    Messages:
    13,698
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Roaming the PNW
    Vehicle:
    The RedHead
    2002 XtraCab TRD 4x4 Auto Trans With Lots of Mods King Extended Travel COs Camburg Uniball UCAs Alcan Custom 8-Leaf Rear Spring Packs Fox 2.0 Resi Rear Shocks FrankenFab Rear Shock Relocate All-Pro U-bolt Flip w/Timbren bumps Toytec 1" Extended Shackle 4.88 Nitro Gears ARB Front Locker ARB Twin Compressor 15x8 D Window Steelies 33" BFG KM2s Limited Edition Relentless Front Bumper Smittybilt X2O 10K Winch Rugged Ridge 3" LED Pods w/Amber covers Mini D2S Projectors XB35 Ballasts + 4500K Bulbs Badland Sliders FrankenFab Tire Carrier Swingout bumper w/kitchen BudBuilt Front & Bellypan Skids BAMF Rear Diff Skid Whynter 65 qt. Fridge/Freezer CVT Mt Bachelor RTT Badland Custom Bed Rack GM 140 amp alternator Dual Northstar 24F AGM batteries BlueSea 7622 ML-ACR Battery controller Peak DBI Dual Battery Voltage Monitor Magnaflow 18" Muffler Braided Steel Brake Lines AFE Pro Dry S air filter ScanGauge II OBDII Scanner Kenwood TM-71A Dual Band Ham Radio Larson 70CM/2M Antenna Uniden 520xl CB radio 3' Firestik Adjustable tip antenna Pioneer DEH-P9400BH HU Alpine Amps & Type R components (F) and coaxials (R) Wet Okole Seat Covers Weathertech Digital Liners Deck Plate Mod 1" Diff Drop Carrier Bearing Drop
    You do have the lever pushed into 4lo, I hope! You didn't mention it so I had to ask...
     
  7. Oct 11, 2010 at 1:38 PM
    #7
    green machine

    green machine [OP] Member

    Joined:
    Sep 30, 2010
    Member:
    #44048
    Messages:
    19
    Gender:
    Male
    First Name:
    Frank
    Washington, PA
    Vehicle:
    03 Tacoma
    yes. I have done all the correct things that i know of. I had it locking in the past. its just not locking in recent trys. I did not know if they was a way to check the mechanical workings for failure. I have not seen much in the way of that here.
     
  8. Oct 11, 2010 at 2:44 PM
    #8
    RPain

    RPain Well-Known Member

    Joined:
    Jul 12, 2009
    Member:
    #19596
    Messages:
    1,498
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryan
    Tempe, Arizona
    Vehicle:
    2016 Tacoma DCSB 4x4 TRD Sport
    OME 887/HS AAL/5100's/SPC UCA/275-70-17 KO2's
    if you haven't used it in a long time, like you said two years, theres a chance the gears aren't lubricated since you havent used them in a long time.
     
  9. Oct 11, 2010 at 9:45 PM
    #9
    4WD

    4WD cRaZy oLdmAn

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Member:
    #19185
    Messages:
    23,950
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Lakeside, Ca / Gardnerville, Nevada
    Vehicle:
    No Truck..well, maybe
    Grey wire MOD, deck plate, diff breather MOD, 2nd gen. OME 883# on Tundra 5100's, OMD custom 3" leafsprings, rear shock relocation, Ivan Stewart TRD rims w/285/75/16's, '02 bumper MOD, Famous Fabrications sliders , LED interior/exterior lights, bed bar, Custom tube bumper, Old school KC day lighters,Red Ring 8" HID flood, Kenwood vhf 2M.. umm some other shit I'm forgetting right now
    I'm assuming its Toyotas elocker, check for voltage at the accuator/solenoid on rear diff.
     
  10. Oct 11, 2010 at 10:25 PM
    #10
    AlexXx

    AlexXx Well-Known Member

    Joined:
    Aug 10, 2010
    Member:
    #41524
    Messages:
    65
    Gender:
    Male
    Louisiana
    Vehicle:
    99 taco
    All-Pro 3" Rear kit, Camburg Coilovers, 1" RB BL, 285/75/16's, and rear Lock Right locker Collecting 4wd parts to convert.
    Did you engage it on the way up the rocky hill? or on flat land?
     
  11. Oct 12, 2010 at 8:50 PM
    #11
    Toyota Tacoma

    Toyota Tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Aug 9, 2010
    Member:
    #41439
    Messages:
    727
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brady
    Kelowna, bc
    Vehicle:
    dbl cab long box
    Suspension: -Bilistien 5100's all around -Add a leaf -Firestone ride rite air bags Performance: -K&N cold air -Borla cat back Stereo: -Pioneer AVH-X2500BT head unit -Kenwood 1400 shallow mount 12'' sub in custom box -Alpine 1100 amp -Alpine 400 4 channel -4 energy component 6.5's Wheels/tires: -17x9 with 4.5 backspacing XD hoss rims with 33'' bfTreadwright gaurd dogs and spidertrax spacers Looks: -Satoshi grille made by myself -Hood, front bumper, grille, roof, tailgate and rear bumper plasti-dipped. -BHLM -eyelids -matted out tailights -Tacoma bed mat Small mods : -Trailer 7 pin replaced and moved into bumper beside licence plate -Removed mud flaps -Repainted frame/lower a-arms, skid and rear diff/housing with por15 -Led bulbs -Interior lights replaced with blue led's -Beep on lock added
    Turn your truck on, step out and press the button, you should be able to hear it engauging/disengaging quite easily
     
  12. Oct 25, 2010 at 10:00 AM
    #12
    green machine

    green machine [OP] Member

    Joined:
    Sep 30, 2010
    Member:
    #44048
    Messages:
    19
    Gender:
    Male
    First Name:
    Frank
    Washington, PA
    Vehicle:
    03 Tacoma
    I hear nothing when I try to engage. the ABS light is on and the diff lock light blinks. and it is in 4 lo.
     
  13. Oct 25, 2010 at 10:19 AM
    #13
    David K

    David K Well-Known Member

    Joined:
    Jun 27, 2009
    Member:
    #18969
    Messages:
    9,927
    Gender:
    Male
    San Marcos, Alta California
    Vehicle:
    2010 4WD Off Road DC
    Differential Breather Mod Light Bar: 2 Hella 4000 HID, 1 Cibie Halogen. Bilstein 5100s Ride Rite Air Bags
    Disconnected wire or bad e-lock motor?
     
  14. Oct 25, 2010 at 11:42 AM
    #14
    Toyota Tacoma

    Toyota Tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Aug 9, 2010
    Member:
    #41439
    Messages:
    727
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brady
    Kelowna, bc
    Vehicle:
    dbl cab long box
    Suspension: -Bilistien 5100's all around -Add a leaf -Firestone ride rite air bags Performance: -K&N cold air -Borla cat back Stereo: -Pioneer AVH-X2500BT head unit -Kenwood 1400 shallow mount 12'' sub in custom box -Alpine 1100 amp -Alpine 400 4 channel -4 energy component 6.5's Wheels/tires: -17x9 with 4.5 backspacing XD hoss rims with 33'' bfTreadwright gaurd dogs and spidertrax spacers Looks: -Satoshi grille made by myself -Hood, front bumper, grille, roof, tailgate and rear bumper plasti-dipped. -BHLM -eyelids -matted out tailights -Tacoma bed mat Small mods : -Trailer 7 pin replaced and moved into bumper beside licence plate -Removed mud flaps -Repainted frame/lower a-arms, skid and rear diff/housing with por15 -Led bulbs -Interior lights replaced with blue led's -Beep on lock added
    i agree ^^ it could be bad wiring and not letting you engage because it thinks your not in 4lo, id do the grey wire mod to bypass that and then go from there.
     
To Top