1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

early 97 instrament cluster

Discussion in '4 Cylinder' started by reef165, Jan 5, 2013.

  1. Jan 5, 2013 at 2:03 PM
    #1
    reef165

    reef165 [OP] Member

    Joined:
    Jan 5, 2013
    Member:
    #94497
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    portland oregon
    Vehicle:
    97 ec tacoma 4x4
    leveling lift, 33 inch tires
    Hi, my name is Eddie, I just joined this site, I have lurked here a couple times and love it!

    Now, to the mater at hand. My speedo went out on me, and from what I gather the instrament cluster I have is quite rare, it is pre 6/97 and has a tack, all I can find is a tackless cluster and am wondering if posable and how hard it would be to get a tackless cluster and remove the speedo from it and fix the speedo on the cluster I have.
     
  2. Jan 10, 2013 at 8:51 PM
    #2
    BamaToy1997

    BamaToy1997 ASE Master Tech Vendor

    Joined:
    Jan 31, 2012
    Member:
    #71846
    Messages:
    9,424
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Navarre, FL
    Vehicle:
    1997 Tacoma 4X4 AKA "Blue Beast"
    Multi-point tow hooks, new bored 2.7L engine, custom paint. 3 inch adjustable Fabtech front coils, 2.5 inch rear AAL. Front Aussie locker. LED bed lights. Full LED conversion interior and exterior. Relentless Fabrication front and rear bumpers. 4X4innovation sliders. BAMF bed rack. CVT rooftop tent.
    Have you verified that the speedo is what has failed? You have a cable that runs to it from the transfer case. I would verify that the cable is working properly before looking at replacing the cluster.
     
  3. Jan 11, 2013 at 8:24 AM
    #3
    reef165

    reef165 [OP] Member

    Joined:
    Jan 5, 2013
    Member:
    #94497
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    portland oregon
    Vehicle:
    97 ec tacoma 4x4
    leveling lift, 33 inch tires
    Ya, I had to replace my heater core, so while in the prosses of doing that I had ordered a speedo without tac from ebay, I realised after getting the heater core done and taking it for a test drive to warm it up without the cluster in stalled that the speedo cable wasn't turning, now gotta spend another $100 on a cable on top of the $75 for the cluster I didn't need, wasn't a tottal loss though I needed a couple light bulbs and the lense on mine was cracked so I traded that out for the one I got.
     
  4. Jan 11, 2013 at 11:12 AM
    #4
    BamaToy1997

    BamaToy1997 ASE Master Tech Vendor

    Joined:
    Jan 31, 2012
    Member:
    #71846
    Messages:
    9,424
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Navarre, FL
    Vehicle:
    1997 Tacoma 4X4 AKA "Blue Beast"
    Multi-point tow hooks, new bored 2.7L engine, custom paint. 3 inch adjustable Fabtech front coils, 2.5 inch rear AAL. Front Aussie locker. LED bed lights. Full LED conversion interior and exterior. Relentless Fabrication front and rear bumpers. 4X4innovation sliders. BAMF bed rack. CVT rooftop tent.
    Check at the transfer case. Disconnect the cable and manually turn it while someone inside is looking at the cluster end. A broken speedometer gear can also cause the cable to not turn. Verify before EVER ordering a part.
     
To Top