1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Engine noise...

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by flyjbaker, Nov 6, 2008.

  1. Nov 6, 2008 at 8:44 AM
    #1
    flyjbaker

    flyjbaker [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 22, 2008
    Member:
    #10168
    Messages:
    109
    Gender:
    Male
    I have an 09 with about 350 miles on it now. Under light acceleration...no noise. Under hard acceleration...sounds normal. BUt under moderate acceleration it sounds like dogshit. I will define moderate acceleration as under fairly heavy load but just shy of making the Auto tranny downshift. It sounds like there is an exhaust leak at the manifold or something. I think there was a TSB somewhere for this???? ANyway, I have heard it from day 1 and figgered I would let the truck break in some before I went to the dealer. ANybody else having this issue?
     
  2. Nov 6, 2008 at 8:47 AM
    #2
    LonghornTaco

    LonghornTaco Can you pass the bailout please?

    Joined:
    Oct 6, 2008
    Member:
    #9763
    Messages:
    3,355
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jason
    Minnesota
    Vehicle:
    Black 09 4x4 TRD Off Road Doublecab
    3" ToyTec coilover lift on Bilstein 5100s, Total Chaos UCAs, ToyTec diff drop, Scangauge II, 4D MagLite mounted on the drivers seat, Painted engine cover, Painted calipers (red), Painted skid plate (red) Valentine 1 radar detector hard wired, Damplifier Pro on the floor, back wall and doors, Luxury Liner Pro on the floor and doors, Kenwood DNX8120, 2 Pioneer TS-SW1041D 10" shallow mount subs, 2 Pioneer PRS-D4200F 1200W amps, Mr Marv sub enclosure, Hybrid Audio Clarus 6.5" components in the front doors, Alpine 5.25" coaxials in the rear doors, A.R.E. LSII fiberglass tonneau cover, All Pro bumper, All Pro sliders, Wet Okole seat covers, Sockmonkey Mountain badges, PIAA 510 SMR Driving Lights, Warn M8000 Winch, Bud Built skids
    I'm hearing a little bit more from my engine since installing my lift (no relation to acceleration), but I attributed it the fact that I removed the rubber inner fender aprons.
     
  3. Nov 6, 2008 at 11:30 AM
    #3
    wawireguy

    wawireguy Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2008
    Member:
    #6686
    Messages:
    189
    What engine do you have? My 2.7L 08 sounds like it has a exhaust leak also in almost the exact same situation as you have described.
     
  4. Nov 6, 2008 at 11:51 AM
    #4
    tacoskim

    tacoskim Tuned By Gadget

    Joined:
    Mar 13, 2008
    Member:
    #5252
    Messages:
    2,385
    Gender:
    Male
    Los Angeles, CA
    Vehicle:
    09 TRD 4x4 Pyrite Mica
    Stock

    it might just be the normal taco tick... but there is a link here ya go

    http://www.tacomaworld.com/forum/2nd-gen-tacomas/7107-tsb-list-2005-2008-toyota-tacoma.html
     
  5. Nov 6, 2008 at 12:35 PM
    #5
    flyjbaker

    flyjbaker [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 22, 2008
    Member:
    #10168
    Messages:
    109
    Gender:
    Male
    4l v6.

    Thanks skim.
     
  6. Nov 6, 2008 at 5:25 PM
    #6
    allrsdup

    allrsdup Well-Known Member

    Joined:
    Oct 13, 2007
    Member:
    #3040
    Messages:
    863
    Gender:
    Male
    Sahuarita AZ.
    Vehicle:
    2015 dc superwhite 4x4
    its common ticking noise mine does it as well during moderate acceleration like u said many here will tell u they havethe same thing mine did it since day one it comes and goes i was told it is just valve noise with the overhead cams. idk tho.
     
  7. Dec 31, 2008 at 10:35 AM
    #7
    wildtrax1

    wildtrax1 Active Member

    Joined:
    Dec 29, 2008
    Member:
    #11992
    Messages:
    39
    Gender:
    Male
    GA
    Vehicle:
    09 4x4 TRD OffRoad
    Mine sounds like you describe too. I drove a couple Tacomas before I bought mine and they also made the noise that sounds like an exhaust leak. I just assumed it is the "taco tick"
     
  8. Dec 31, 2008 at 10:52 AM
    #8
    sonjay

    sonjay Well-Known Member

    Joined:
    Oct 9, 2008
    Member:
    #9834
    Messages:
    699
    Gender:
    Male
    If this taco tick you speak of is valve noise, it shouldn't be there. My truck has one valve that sounds bad. It makes a tick, tick. It is not fuel injection noise. If the valves are so loose that they are making noise, it isn't good for the cam, or anything. I'm going to take mine into toyota and get them to adjust the valves. The taco tick I remember from older generation trucks was the power steering pump I believe? Valves should not make much noise.
     
  9. Mar 10, 2009 at 1:15 AM
    #9
    sierra141

    sierra141 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 10, 2009
    Member:
    #14526
    Messages:
    72
    Gender:
    Male
    el paso,texas
    Vehicle:
    09 prerunner
    3" LIft Toy-Tec
    Its just that famous VVT-I if you disconect the sensor by the intake it goes away but it will trigger a check engine light the tik its completly normal
     
  10. Mar 10, 2009 at 6:59 AM
    #10
    allrsdup

    allrsdup Well-Known Member

    Joined:
    Oct 13, 2007
    Member:
    #3040
    Messages:
    863
    Gender:
    Male
    Sahuarita AZ.
    Vehicle:
    2015 dc superwhite 4x4
    interesting could u give a little explanation on it? im not familiar.
     
To Top