1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

evap. cannister AGAIN!

Discussion in '4 Cylinder' started by mgahan, Aug 6, 2012.

  1. Aug 6, 2012 at 3:01 AM
    #1
    mgahan

    mgahan [OP] New Member

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Member:
    #84197
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2010 tacoma access cab
    Having to replace my 4th evap. cannister. Obviously there is underlying problem for my 2010 4 cyl. tacoma. Any ideas?:confused:
     
  2. Aug 6, 2012 at 5:12 AM
    #2
    91r100gs

    91r100gs Understand the Voice Within

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Member:
    #6100
    Messages:
    655
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    Kansas City area
    Vehicle:
    '08 Impluse Red SR5 I-4
    Factory bed mat, TacomaWorld.com sticker, EGR In-Channel Vent Visors, AFE ProDryS drop in air filter
    do you top off all the way to the brim. You could be getting it full of fuel.
     
  3. Aug 7, 2012 at 11:29 AM
    #3
    mgahan

    mgahan [OP] New Member

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Member:
    #84197
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2010 tacoma access cab
    no. i'm aware of that problem
     
  4. Aug 7, 2012 at 12:52 PM
    #4
    Tacoma Mike

    Tacoma Mike 41 Year Toyota/Chrysler Tech/ASE Master

    Joined:
    Aug 6, 2011
    Member:
    #61230
    Messages:
    3,618
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Southern Maine
    Vehicle:
    2011 Double Cab V6
    Large Storage Box, 02610 intermittent switch swap, "Hot Wire" Power Outlets, DRL Shut Off, Disable Fob Beep, Disable Seat Belt Buzzers, Parking Light Mod, Battery Tender, 4 Leaf Spring Pack, Rear Headrest Removal, Custom Ultragauge Mount, Factory Tow Package (7 Pin)
    What codes are being set ??
     
  5. Aug 8, 2012 at 3:01 AM
    #5
    mgahan

    mgahan [OP] New Member

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Member:
    #84197
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2010 tacoma access cab
    don't know the exact code # but if you think you have an idea I'll get them for you. They changed the cannister (4th) again but like I said, has to be some underlying problem. They treat the symptom but not the cause. Thanks
     
  6. Aug 8, 2012 at 6:44 AM
    #6
    Tacoma Mike

    Tacoma Mike 41 Year Toyota/Chrysler Tech/ASE Master

    Joined:
    Aug 6, 2011
    Member:
    #61230
    Messages:
    3,618
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Southern Maine
    Vehicle:
    2011 Double Cab V6
    Large Storage Box, 02610 intermittent switch swap, "Hot Wire" Power Outlets, DRL Shut Off, Disable Fob Beep, Disable Seat Belt Buzzers, Parking Light Mod, Battery Tender, 4 Leaf Spring Pack, Rear Headrest Removal, Custom Ultragauge Mount, Factory Tow Package (7 Pin)
    Without the codes and more background no one can begin to help u.
    I agree with your thinking that something else is going on.
    The more info you post the better.....
    Evap codes are a PITA. They will make u pull your hair out.
    Not sure we can help but info will help every one.
     
  7. Aug 9, 2012 at 3:07 AM
    #7
    mgahan

    mgahan [OP] New Member

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Member:
    #84197
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2010 tacoma access cab
    After 132 miles the check engine light is on again( so much for the new cannister). So today toyota is gonna find out that I too can be a PITA, a real big one.
     
  8. Aug 9, 2012 at 3:11 AM
    #8
    hogeyphenogey

    hogeyphenogey Rotted frame = New Truck!

    Joined:
    Jan 18, 2008
    Member:
    #4318
    Messages:
    859
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Chicopee, MA
    Vehicle:
    2015 TRD Off Road Crew Cab
    new truck... No mods yet!
    We've been having an issue with our hyundais lately at our shop. Some of ours have 2 canisters. What we've seen is a spider web issue. The webs get sucked into the tube and pulled into the first canister. After changing out the first canister, the code returns and the second canister is bad after the customer drives off. We end up replacing that one as well. Not sure if this is helpful to you or not. Spiders love getting in there, just like a gas grill and their webs can cause some big time problems.

    We've also seen where a purge valve issue is diagnosed from one of the canisters, but after changing it out the code returns and it's actually a connector issue. We've seen corrosion or simply a bad connector to the purge valve that shows the valve inop even after it has been replaced.
     
To Top