1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Front end noise

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by ajohnson225, Jan 4, 2015.

  1. Jan 4, 2015 at 2:24 PM
    #1
    ajohnson225

    ajohnson225 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2014
    Member:
    #122276
    Messages:
    161
    Gender:
    Male
    First Name:
    Austin
    Baton Rouge
    Vehicle:
    Silver 05 DCLB Sport
    3" toytec lift, 285/70/17 trail grapplers, 17" ballistic offroad, flowmaster 40 delta flow, TRD CAI, debadged, pioneer touch screen, 2 kicker 10" on 1100 watt hifonics, 30" light bar, 15% tint front 20% tint back, interior LED's, all bulbs changed to LED's, LED pod reverse lights
    The other day after I got my new tires and rims, it was raining and went down a gravel road and now there is a weird noise in the front end. Sounds like metal on metal something. The noise comes and goes but does seem to be magnified by 4wd. Also when brakes are applied sound goes away. I took the wheels off and the rotors holes look like they are worn out because of the gap around the hole. Not sure if it's related to the noise but I will put a picture of the rotor. What could cause this noise?ImageUploadedByTapatalk1420410283.421826.jpg
     
  2. Jan 4, 2015 at 8:05 PM
    #2
    ajohnson225

    ajohnson225 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2014
    Member:
    #122276
    Messages:
    161
    Gender:
    Male
    First Name:
    Austin
    Baton Rouge
    Vehicle:
    Silver 05 DCLB Sport
    3" toytec lift, 285/70/17 trail grapplers, 17" ballistic offroad, flowmaster 40 delta flow, TRD CAI, debadged, pioneer touch screen, 2 kicker 10" on 1100 watt hifonics, 30" light bar, 15% tint front 20% tint back, interior LED's, all bulbs changed to LED's, LED pod reverse lights
  3. Jan 4, 2015 at 8:14 PM
    #3
    fuscotj

    fuscotj Well-Known Member

    Joined:
    Aug 11, 2013
    Member:
    #110252
    Messages:
    63
    Gender:
    Male
    First Name:
    Travis
    Atlanta Area, GA
    Vehicle:
    SR5 4X4
    X Metal grill, LED DRL's, LED Light bars
    What is "Bump"? I've seen it quite a bit on TW.
     
  4. Jan 4, 2015 at 11:22 PM
    #4
    Jimmyh

    Jimmyh Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2012
    Member:
    #78991
    Messages:
    9,421
    Gender:
    Male
    SC
    Vehicle:
    2012 Prerunner SR5
    It sounds like you may have some gravel that was picked up and trapped between the front brake dust shield and rotor.

    The holes you are referring to is not an issue, they have to be loose so they will come off when desired. If the lug nuts are tight the rotor will not move.
     
  5. Jan 4, 2015 at 11:23 PM
    #5
    Jimmyh

    Jimmyh Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2012
    Member:
    #78991
    Messages:
    9,421
    Gender:
    Male
    SC
    Vehicle:
    2012 Prerunner SR5
    When a post is replied to ( or bumped ) it will keep it up near the top of the subject list and will be seen by more people.

    Basically I just Bumped this thread twice.
     
  6. Jan 5, 2015 at 7:42 AM
    #6
    ajohnson225

    ajohnson225 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2014
    Member:
    #122276
    Messages:
    161
    Gender:
    Male
    First Name:
    Austin
    Baton Rouge
    Vehicle:
    Silver 05 DCLB Sport
    3" toytec lift, 285/70/17 trail grapplers, 17" ballistic offroad, flowmaster 40 delta flow, TRD CAI, debadged, pioneer touch screen, 2 kicker 10" on 1100 watt hifonics, 30" light bar, 15% tint front 20% tint back, interior LED's, all bulbs changed to LED's, LED pod reverse lights
    Bump stands for bring up my post. I appreciate the help jimmy I'm going to go look at it now
     
  7. Jan 5, 2015 at 8:40 AM
    #7
    Poofyfoot

    Poofyfoot Well-Known Member

    Joined:
    Oct 23, 2013
    Member:
    #115097
    Messages:
    94
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jordan
    Logan, Ohio
    Vehicle:
    89' Pickup and 2013 AC Sport
    What are the wheel specs on your truck? Size, offset, and most importantly hub bore size.
     
  8. Jan 5, 2015 at 8:48 AM
    #8
    ajohnson225

    ajohnson225 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2014
    Member:
    #122276
    Messages:
    161
    Gender:
    Male
    First Name:
    Austin
    Baton Rouge
    Vehicle:
    Silver 05 DCLB Sport
    3" toytec lift, 285/70/17 trail grapplers, 17" ballistic offroad, flowmaster 40 delta flow, TRD CAI, debadged, pioneer touch screen, 2 kicker 10" on 1100 watt hifonics, 30" light bar, 15% tint front 20% tint back, interior LED's, all bulbs changed to LED's, LED pod reverse lights
    I know they are 17x9 -12 (4.5 bs) they have both Chevy and Toyota lug holes
     
  9. Jan 5, 2015 at 8:58 AM
    #9
    Poofyfoot

    Poofyfoot Well-Known Member

    Joined:
    Oct 23, 2013
    Member:
    #115097
    Messages:
    94
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jordan
    Logan, Ohio
    Vehicle:
    89' Pickup and 2013 AC Sport
  10. Jan 5, 2015 at 9:02 AM
    #10
    ajohnson225

    ajohnson225 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2014
    Member:
    #122276
    Messages:
    161
    Gender:
    Male
    First Name:
    Austin
    Baton Rouge
    Vehicle:
    Silver 05 DCLB Sport
    3" toytec lift, 285/70/17 trail grapplers, 17" ballistic offroad, flowmaster 40 delta flow, TRD CAI, debadged, pioneer touch screen, 2 kicker 10" on 1100 watt hifonics, 30" light bar, 15% tint front 20% tint back, interior LED's, all bulbs changed to LED's, LED pod reverse lights
    I have some rings from my old rims. I believe they will fit if needed but the hub bor fits over the hub with very little gap.
     
  11. Jan 5, 2015 at 9:08 AM
    #11
    Poofyfoot

    Poofyfoot Well-Known Member

    Joined:
    Oct 23, 2013
    Member:
    #115097
    Messages:
    94
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jordan
    Logan, Ohio
    Vehicle:
    89' Pickup and 2013 AC Sport
    That may not be the problem then. I could be wrong, but I don't think there should be a gap at all, would still be worth looking in to. Usually aftermarket wheels use a hub bore that can cover multiple models of vehicles.
     
  12. Jan 5, 2015 at 9:20 AM
    #12
    ajohnson225

    ajohnson225 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2014
    Member:
    #122276
    Messages:
    161
    Gender:
    Male
    First Name:
    Austin
    Baton Rouge
    Vehicle:
    Silver 05 DCLB Sport
    3" toytec lift, 285/70/17 trail grapplers, 17" ballistic offroad, flowmaster 40 delta flow, TRD CAI, debadged, pioneer touch screen, 2 kicker 10" on 1100 watt hifonics, 30" light bar, 15% tint front 20% tint back, interior LED's, all bulbs changed to LED's, LED pod reverse lights
    There is a slight gap. Could this be part of it?ImageUploadedByTapatalk1420478448.631750.jpg
     
  13. Jan 5, 2015 at 9:22 AM
    #13
    GoldyLocks

    GoldyLocks Well-Known Member

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Member:
    #142476
    Messages:
    522
    Gender:
    Male
    Mesa az
    Vehicle:
    97 caged 4x4 tacoma, SR1 Rhino
    LOL
    the acorn lugs should center the wheel....

    bump.
     
  14. Jan 5, 2015 at 9:25 AM
    #14
    ajohnson225

    ajohnson225 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2014
    Member:
    #122276
    Messages:
    161
    Gender:
    Male
    First Name:
    Austin
    Baton Rouge
    Vehicle:
    Silver 05 DCLB Sport
    3" toytec lift, 285/70/17 trail grapplers, 17" ballistic offroad, flowmaster 40 delta flow, TRD CAI, debadged, pioneer touch screen, 2 kicker 10" on 1100 watt hifonics, 30" light bar, 15% tint front 20% tint back, interior LED's, all bulbs changed to LED's, LED pod reverse lights
    They are acorn lug nuts with extended threads. So most likely brake issue?
     
  15. Jan 5, 2015 at 9:29 AM
    #15
    ajohnson225

    ajohnson225 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2014
    Member:
    #122276
    Messages:
    161
    Gender:
    Male
    First Name:
    Austin
    Baton Rouge
    Vehicle:
    Silver 05 DCLB Sport
    3" toytec lift, 285/70/17 trail grapplers, 17" ballistic offroad, flowmaster 40 delta flow, TRD CAI, debadged, pioneer touch screen, 2 kicker 10" on 1100 watt hifonics, 30" light bar, 15% tint front 20% tint back, interior LED's, all bulbs changed to LED's, LED pod reverse lights
    The rings have won't fit. They are way to big (O.D.) to fit.
     
  16. Jan 5, 2015 at 9:33 AM
    #16
    Poofyfoot

    Poofyfoot Well-Known Member

    Joined:
    Oct 23, 2013
    Member:
    #115097
    Messages:
    94
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jordan
    Logan, Ohio
    Vehicle:
    89' Pickup and 2013 AC Sport
    That could definitely be the cause of the problem and I would recommend getting the rings to eliminate that gap. Do you know the model of your wheels? It would be best to know the exact hub bore so you have the correct rings.
     
  17. Jan 5, 2015 at 10:46 AM
    #17
    Canufixit

    Canufixit Well-Known Member

    Joined:
    Aug 9, 2012
    Member:
    #84402
    Messages:
    1,683
    Gender:
    Male
    First Name:
    People ask me "CANUFIXIT"!
    New England
    Vehicle:
    Black Taco '12 4x4
    Delay wiper mod. "Access" Tonneau cover. BedMat.
    Since it goes away when braking.... Perhaps Brakes dragging ??? Or, Brake wear warning tabs bent and dragging on disk?
     
  18. Jan 5, 2015 at 3:31 PM
    #18
    ajohnson225

    ajohnson225 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2014
    Member:
    #122276
    Messages:
    161
    Gender:
    Male
    First Name:
    Austin
    Baton Rouge
    Vehicle:
    Silver 05 DCLB Sport
    3" toytec lift, 285/70/17 trail grapplers, 17" ballistic offroad, flowmaster 40 delta flow, TRD CAI, debadged, pioneer touch screen, 2 kicker 10" on 1100 watt hifonics, 30" light bar, 15% tint front 20% tint back, interior LED's, all bulbs changed to LED's, LED pod reverse lights
    Bore on new rims is 100.4. Just finished putting new rotors and pads, and the noise is still there

    Edit: I don't think 100.4 possible. Must be the 110
     
    Last edited: Jan 5, 2015
  19. Jan 5, 2015 at 5:32 PM
    #19
    ajohnson225

    ajohnson225 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2014
    Member:
    #122276
    Messages:
    161
    Gender:
    Male
    First Name:
    Austin
    Baton Rouge
    Vehicle:
    Silver 05 DCLB Sport
    3" toytec lift, 285/70/17 trail grapplers, 17" ballistic offroad, flowmaster 40 delta flow, TRD CAI, debadged, pioneer touch screen, 2 kicker 10" on 1100 watt hifonics, 30" light bar, 15% tint front 20% tint back, interior LED's, all bulbs changed to LED's, LED pod reverse lights
    Could it be the LCA bushings and/or ball joints. Here's some picturesImageUploadedByTapatalk1420507902.183114.jpgImageUploadedByTapatalk1420507911.899901.jpgImageUploadedByTapatalk1420507924.467547.jpg
     
  20. Jan 5, 2015 at 8:06 PM
    #20
    Jimmyh

    Jimmyh Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2012
    Member:
    #78991
    Messages:
    9,421
    Gender:
    Male
    SC
    Vehicle:
    2012 Prerunner SR5
    That lower control arm bushing seems to have a very large gap between the rubber and the cap or it looks like it has shifted to the right in the picture. I could be wrong, but it looks odd to me.
     
    Last edited: Jan 5, 2015
To Top