1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Fuel cutting out

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by Larson345, Jan 11, 2017.

  1. Jan 11, 2017 at 5:51 PM
    #1
    Larson345

    Larson345 [OP] Member

    Joined:
    Jan 11, 2017
    Member:
    #207258
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    I have a 95 Tacoma 3.4. I thought the fuel pump went out so I replaced it, but before putting the tank back in I plugged the pump in to test that it worked and it didn't.I figured I had a broken power wire and ran a wire from battery to a 20 amp fuse and 20 amp toggle switch until I could afford to get it in. The truck will run for awhile or just a few seconds and die then restart with power to everything. I started messing with it again and checked the relay and switched it with a different one and it still dies and then starts back up most of the time. I also have power back to the original power wire to the pump while running tell it dies.
     
    Last edited: Jan 11, 2017
  2. Jan 11, 2017 at 6:21 PM
    #2
    cruiserguy

    cruiserguy Well-Known Member

    Joined:
    Jul 31, 2016
    Member:
    #193416
    Messages:
    19,072
    Gender:
    Male
    First Name:
    Elijah
    SLC
    Vehicle:
    2000 ext cab, 2.7L, auto, 4x4
    Holy run-on sentence of all run-on sentences.
     
  3. Jan 11, 2017 at 6:32 PM
    #3
    Larson345

    Larson345 [OP] Member

    Joined:
    Jan 11, 2017
    Member:
    #207258
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    Yes it is. I'm bad about that.
     
  4. Jan 11, 2017 at 6:34 PM
    #4
    cruiserguy

    cruiserguy Well-Known Member

    Joined:
    Jul 31, 2016
    Member:
    #193416
    Messages:
    19,072
    Gender:
    Male
    First Name:
    Elijah
    SLC
    Vehicle:
    2000 ext cab, 2.7L, auto, 4x4
    Nothing personal, just hard to read/understand fully without punctuation.
     
  5. Jan 11, 2017 at 6:37 PM
    #5
    Larson345

    Larson345 [OP] Member

    Joined:
    Jan 11, 2017
    Member:
    #207258
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    I made some changes to it.
     
  6. Jan 11, 2017 at 8:09 PM
    #6
    mechanicjon

    mechanicjon They call me "Jonny Stubs"

    Joined:
    Dec 2, 2016
    Member:
    #203828
    Messages:
    9,335
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Scottsdale Arizona
    Vehicle:
    04 Taco SC 4dr SR5 TRD Prerunner
    Supercharged, AEM FIC/6, Meth Inj, ION Alloy's, Radio & Phone steering Wheel controls,Fabtech AAL, Billie's wrapped with 880's , Tundra big brake conversion, bully bars and Pioneer DDin Stereo/dvd with exterrnal usb ports. 290K and going strong.
    So your saying the full pump shuts off and it dies correct? You know for sure the pump loses power and shuts off?
     
  7. Jan 12, 2017 at 4:18 AM
    #7
    Larson345

    Larson345 [OP] Member

    Joined:
    Jan 11, 2017
    Member:
    #207258
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
  8. Jan 12, 2017 at 9:37 AM
    #8
    mechanicjon

    mechanicjon They call me "Jonny Stubs"

    Joined:
    Dec 2, 2016
    Member:
    #203828
    Messages:
    9,335
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Scottsdale Arizona
    Vehicle:
    04 Taco SC 4dr SR5 TRD Prerunner
    Supercharged, AEM FIC/6, Meth Inj, ION Alloy's, Radio & Phone steering Wheel controls,Fabtech AAL, Billie's wrapped with 880's , Tundra big brake conversion, bully bars and Pioneer DDin Stereo/dvd with exterrnal usb ports. 290K and going strong.
    I would be checking cam and crank position sensors.
     
  9. Jan 12, 2017 at 9:42 AM
    #9
    mechanicjon

    mechanicjon They call me "Jonny Stubs"

    Joined:
    Dec 2, 2016
    Member:
    #203828
    Messages:
    9,335
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Scottsdale Arizona
    Vehicle:
    04 Taco SC 4dr SR5 TRD Prerunner
    Supercharged, AEM FIC/6, Meth Inj, ION Alloy's, Radio & Phone steering Wheel controls,Fabtech AAL, Billie's wrapped with 880's , Tundra big brake conversion, bully bars and Pioneer DDin Stereo/dvd with exterrnal usb ports. 290K and going strong.
  10. Jan 12, 2017 at 4:58 PM
    #10
    Larson345

    Larson345 [OP] Member

    Joined:
    Jan 11, 2017
    Member:
    #207258
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    K I'll try that tomorrow and let you know thank you
     
  11. Jan 14, 2017 at 5:11 PM
    #11
    Larson345

    Larson345 [OP] Member

    Joined:
    Jan 11, 2017
    Member:
    #207258
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    Can and crank sensors good. It runs for a couple min then dies. Let sit for a couple min then starts back up.
     
  12. Jan 14, 2017 at 6:05 PM
    #12
    mechanicjon

    mechanicjon They call me "Jonny Stubs"

    Joined:
    Dec 2, 2016
    Member:
    #203828
    Messages:
    9,335
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Scottsdale Arizona
    Vehicle:
    04 Taco SC 4dr SR5 TRD Prerunner
    Supercharged, AEM FIC/6, Meth Inj, ION Alloy's, Radio & Phone steering Wheel controls,Fabtech AAL, Billie's wrapped with 880's , Tundra big brake conversion, bully bars and Pioneer DDin Stereo/dvd with exterrnal usb ports. 290K and going strong.
    Confirm the fuel pump loses power when this happens.
     
  13. Jan 14, 2017 at 7:11 PM
    #13
    mechanicjon

    mechanicjon They call me "Jonny Stubs"

    Joined:
    Dec 2, 2016
    Member:
    #203828
    Messages:
    9,335
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Scottsdale Arizona
    Vehicle:
    04 Taco SC 4dr SR5 TRD Prerunner
    Supercharged, AEM FIC/6, Meth Inj, ION Alloy's, Radio & Phone steering Wheel controls,Fabtech AAL, Billie's wrapped with 880's , Tundra big brake conversion, bully bars and Pioneer DDin Stereo/dvd with exterrnal usb ports. 290K and going strong.
    Without a way to hook up to the ECM and read OBD2 live data i'm running out of ideas.
     
  14. Jan 14, 2017 at 7:30 PM
    #14
    Larson345

    Larson345 [OP] Member

    Joined:
    Jan 11, 2017
    Member:
    #207258
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    I hooked up obd2 and isn't showing anything.
     
  15. Jan 14, 2017 at 7:34 PM
    #15
    mechanicjon

    mechanicjon They call me "Jonny Stubs"

    Joined:
    Dec 2, 2016
    Member:
    #203828
    Messages:
    9,335
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Scottsdale Arizona
    Vehicle:
    04 Taco SC 4dr SR5 TRD Prerunner
    Supercharged, AEM FIC/6, Meth Inj, ION Alloy's, Radio & Phone steering Wheel controls,Fabtech AAL, Billie's wrapped with 880's , Tundra big brake conversion, bully bars and Pioneer DDin Stereo/dvd with exterrnal usb ports. 290K and going strong.
    When you say anything are you referring to no codes? Or no communication with computer. Need to be able to monitor realtime data.
     
  16. Jan 14, 2017 at 9:03 PM
    #16
    CD20H

    CD20H Well-Known Member

    Joined:
    Oct 25, 2014
    Member:
    #141019
    Messages:
    716
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    North Texas
    Vehicle:
    2004 Double Cab TRD 4x4 Limited
    Magnuson Kompressor, OME lift kit, JBA Headers, junky Sony radio.
    Sounds like a fuel pump relay issue to me. The relay heats up....fails.
     
  17. Jan 14, 2017 at 9:05 PM
    #17
    mechanicjon

    mechanicjon They call me "Jonny Stubs"

    Joined:
    Dec 2, 2016
    Member:
    #203828
    Messages:
    9,335
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Scottsdale Arizona
    Vehicle:
    04 Taco SC 4dr SR5 TRD Prerunner
    Supercharged, AEM FIC/6, Meth Inj, ION Alloy's, Radio & Phone steering Wheel controls,Fabtech AAL, Billie's wrapped with 880's , Tundra big brake conversion, bully bars and Pioneer DDin Stereo/dvd with exterrnal usb ports. 290K and going strong.
    Could be. I asked him to confirm its losing power. Wait and see what he finds.
     
  18. Jan 15, 2017 at 3:17 AM
    #18
    bry838

    bry838 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 3, 2014
    Member:
    #137527
    Messages:
    2,403
    Gender:
    Male
    oregon
    Vehicle:
    '00 tacoma 2.7 4x4 reg cab 5speed x's 2. '01 T4R 3.4 5 speed

    Sounds like there are other issues but i just wanted to let you know that our fuel pumps wont come on till the engine starts to crank over, then it will fire up when the truck begins to fire. So when you tested it at first before reinstalling the pump and tank you wouldnt have got it to run/pump with the key on. Thats the reason you get power back to the original power wire while the engine is running!! Then it cuts power to that wire when the engine dies. Ditch the wire and switch setup you rigged up and plug the pump in how its meant to and id bet the pump will function as intended? Depending how you have the pump connected it may just have an issue with the communication between it and the truck. Maybe not but definitely the reason your original power wire is doing what its doing is because thats how the system works! No pumpage till the engine fires!! The system is posed to hold pressure for starting then after that the pump will kick on for continued running!
     
    Last edited: Jan 15, 2017
  19. Jan 15, 2017 at 6:32 AM
    #19
    Larson345

    Larson345 [OP] Member

    Joined:
    Jan 11, 2017
    Member:
    #207258
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    I did rewire it to original and thats what it is doing. Start up run a couple min then die and after a couple min can restart and run a couple min and then die.
     
  20. Jan 15, 2017 at 7:20 AM
    #20
    bry838

    bry838 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 3, 2014
    Member:
    #137527
    Messages:
    2,403
    Gender:
    Male
    oregon
    Vehicle:
    '00 tacoma 2.7 4x4 reg cab 5speed x's 2. '01 T4R 3.4 5 speed
    Ahh my bad, misunderstood your wording there!
     

Products Discussed in

To Top