1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Funky idle down after AFE install

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by NCtaco914, Jan 16, 2013.

  1. Jan 16, 2013 at 2:58 PM
    #1
    NCtaco914

    NCtaco914 [OP] MALLIN'CRAWLIN'

    Joined:
    Oct 18, 2012
    Member:
    #89268
    Messages:
    2,202
    Gender:
    Male
    First Name:
    NEIL
    NORTH CAROLINA
    Vehicle:
    17' DCSB TRD O/R
    Hey everyone installed a afe cai today on my 4.0 tacoma 6spd. I also lightly clean my maf sensor with maf sensor cleaner and wiped out my throttle body and somewhat of the intake I could. Well after the install I noticed my idle jump all the to 2grand when im rolling in neutral at a light or down a hill. But, it will idle back down just fine. I noticed this with the stock intake before. Now its really bad. Might be normal...just bugs me that is spikes like that. Maybe cleaning the maf sensor was too much?? Any help or input would be great. Thanks

    I also tried to search but, most of everything similar to my situation was directed to 1st gens...
     
  2. Jan 16, 2013 at 3:28 PM
    #2
    DriverSound

    DriverSound Señor Member

    Joined:
    Mar 29, 2009
    Member:
    #15329
    Messages:
    5,775
    Gender:
    Male
    SoCaca
    Vehicle:
    2015 DCSB OR 4x4
    Too few to list.
    It's normal for the idle to jump up when in neutral but I don't remember if mine ever hit 2K. You might want to reset your ecu to re-learn with the cai.
     
  3. Jan 16, 2013 at 3:39 PM
    #3
    NCtaco914

    NCtaco914 [OP] MALLIN'CRAWLIN'

    Joined:
    Oct 18, 2012
    Member:
    #89268
    Messages:
    2,202
    Gender:
    Male
    First Name:
    NEIL
    NORTH CAROLINA
    Vehicle:
    17' DCSB TRD O/R
    Just disconnect my battery? If so, how long?
     
  4. Jan 16, 2013 at 3:40 PM
    #4
    CtTaco

    CtTaco Well-Known Member

    Joined:
    May 4, 2008
    Member:
    #6392
    Messages:
    630
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Connecticut
    Vehicle:
    2010 4x4 Doublecab Sport Longbed Supercharged
    3" lift, Tundra wheels with BFG ATKO's, Viper Remote starter TRD Supercharger
    Should take long. Few minutes is all you'll need.
     
  5. Jan 16, 2013 at 4:55 PM
    #5
    NCtaco914

    NCtaco914 [OP] MALLIN'CRAWLIN'

    Joined:
    Oct 18, 2012
    Member:
    #89268
    Messages:
    2,202
    Gender:
    Male
    First Name:
    NEIL
    NORTH CAROLINA
    Vehicle:
    17' DCSB TRD O/R
    Good deal, will try that in morning. Hopefully it'll work...
     

Products Discussed in

To Top