1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

got the lift installed but a problem show up

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by ilove_taco_ma, Aug 30, 2010.

  1. Aug 30, 2010 at 12:08 PM
    #1
    ilove_taco_ma

    ilove_taco_ma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Member:
    #38877
    Messages:
    588
    Gender:
    Male
    fresno, california
    Vehicle:
    95 tacoma 4wd LX
    nothing, all stock expect got a OE replacement air filter K&N.
    over the weekend i had my brother help me installed the lift kit i just got in. we got the rear installed on saturday. then sunday, we move onto the front.
    i went to autozone and pick up a set of the spring compressor to compress the coils onto the bilsteins.
    i used the stock top plate with the stock washers and bushings.
    bolt it back on and tires and everything.
    took it for a test drive and i heard the front making "clanking" noises. i wasnt sure whats causing that so i drove it back home and so to find out we didn't tighten down the preload bolt all the way down to the end. i untighten the 3 bolts holding the whole piece and try to see if it will do down but it didn't. maybe i should have to disassemble the whole springs again and redo it. so what should i do? any suggestions?

    AIMG_1782.jpg
    AIMG_1795.jpg
    AIMG_1797.jpg
    AIMG_1798.jpg
    AIMG_1800.jpg
     
  2. Aug 30, 2010 at 12:16 PM
    #2
    steve o 77

    steve o 77 braaap

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26726
    Messages:
    19,904
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steven
    In a corn field, OH
    Vehicle:
    2001 4x4 5Spd Xtra Cab V6
    205k+ miles, 265/75/16 BFG A/T's, OME 881's, Wheelers 5 leaf pack, 5100's, Home Made Sliders
    Looks like you have something with the washers and bushings messed up. Heres what mine look like

    [​IMG]
     
  3. Aug 30, 2010 at 12:22 PM
    #3
    YotaDan

    YotaDan Dan Vendor

    Joined:
    Apr 1, 2009
    Member:
    #15461
    Messages:
    1,895
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    Oregon
    Should probably take it back out and re-do the assembly. Make sure everything is right.
     
  4. Aug 30, 2010 at 12:27 PM
    #4
    4WD

    4WD cRaZy oLdmAn

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Member:
    #19185
    Messages:
    22,316
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Gardnerville, Nevada
    Vehicle:
    No Truck
    Grey wire MOD, deck plate, diff breather MOD, 2nd gen. OME 883# on Tundra 5100's, OMD custom 3" leafsprings, rear shock relocation, Ivan Stewart TRD rims w/285/75/16's, '02 bumper MOD, Famous Fabrications sliders , LED interior/exterior lights, bed bar, Custom tube bumper, Old school KC day lighters,Red Ring 8" HID flood, Kenwood vhf 2M.. umm some other shit I'm forgetting right now
    Shit Steve didn't we just cover this for someone ? Ok,

    1-retainer
    2-rubber grommet
    3-retainer
    4-rubber grommet
    5-retainer

    6- big nut for holding pre load

    Check to make sure the bottom of your coil is properly seated in spring seat. & (I know this sounds dumb ) make sure the seat is facing the right way (not upside down)

    The 3 bolts only connect the strut to the strut tower..
     
  5. Aug 30, 2010 at 12:29 PM
    #5
    ilove_taco_ma

    ilove_taco_ma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Member:
    #38877
    Messages:
    588
    Gender:
    Male
    fresno, california
    Vehicle:
    95 tacoma 4wd LX
    nothing, all stock expect got a OE replacement air filter K&N.
    the picture showing is on the passenger side and the driver does the same thing also. after the short driving test, we tighten down the preload bolt on both sides, we did this at night so after we tighten the bolt down we stop for the night. now this morning i check on the driver side it it the gap between the washer on top of the bushing was gone and it was tighten down. but the passenger side is still showing the gap on the picture. i should taken it part again and reassemble it huh? aight then if thats the only way to solve it.
     
  6. Aug 30, 2010 at 12:34 PM
    #6
    ilove_taco_ma

    ilove_taco_ma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Member:
    #38877
    Messages:
    588
    Gender:
    Male
    fresno, california
    Vehicle:
    95 tacoma 4wd LX
    nothing, all stock expect got a OE replacement air filter K&N.

    so that starting from bottom to top right? i saw there is a yellow gold bolt wit a black rubber on the shock shaft too but does that count as one of those steps?
     
  7. Aug 30, 2010 at 12:51 PM
    #7
    4WD

    4WD cRaZy oLdmAn

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Member:
    #19185
    Messages:
    22,316
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Gardnerville, Nevada
    Vehicle:
    No Truck
    Grey wire MOD, deck plate, diff breather MOD, 2nd gen. OME 883# on Tundra 5100's, OMD custom 3" leafsprings, rear shock relocation, Ivan Stewart TRD rims w/285/75/16's, '02 bumper MOD, Famous Fabrications sliders , LED interior/exterior lights, bed bar, Custom tube bumper, Old school KC day lighters,Red Ring 8" HID flood, Kenwood vhf 2M.. umm some other shit I'm forgetting right now

    I see, you have the self adjusting, self tightening pre load kit ...:D j/k

    I dunno man , you def. have some issues going on, from one of your pics I can see it looks like the nut for pre load is bottomed out on threads like your missing a washer , 3-washers (retainers) & 2- grommets per side is what they call for, I think I'd start over & really pay close attention, those are 5100's ?

    I'll take a couple pics of mine & post...
     
  8. Aug 30, 2010 at 12:53 PM
    #8
    4WD

    4WD cRaZy oLdmAn

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Member:
    #19185
    Messages:
    22,316
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Gardnerville, Nevada
    Vehicle:
    No Truck
    Grey wire MOD, deck plate, diff breather MOD, 2nd gen. OME 883# on Tundra 5100's, OMD custom 3" leafsprings, rear shock relocation, Ivan Stewart TRD rims w/285/75/16's, '02 bumper MOD, Famous Fabrications sliders , LED interior/exterior lights, bed bar, Custom tube bumper, Old school KC day lighters,Red Ring 8" HID flood, Kenwood vhf 2M.. umm some other shit I'm forgetting right now

    Bottom to top is correct
     
  9. Aug 30, 2010 at 1:53 PM
    #9
    ilove_taco_ma

    ilove_taco_ma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Member:
    #38877
    Messages:
    588
    Gender:
    Male
    fresno, california
    Vehicle:
    95 tacoma 4wd LX
    nothing, all stock expect got a OE replacement air filter K&N.
    yes shocks are the 5100s. the top preload are sorta strip because i use hand tight clamp to lock the top and turn the bolt. tomorrow imma gonna have to take off the whole right passenger and redo it again. yes post some pictures so i can see what's going with my setup.
     
  10. Aug 30, 2010 at 2:20 PM
    #10
    4WD

    4WD cRaZy oLdmAn

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Member:
    #19185
    Messages:
    22,316
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Gardnerville, Nevada
    Vehicle:
    No Truck
    Grey wire MOD, deck plate, diff breather MOD, 2nd gen. OME 883# on Tundra 5100's, OMD custom 3" leafsprings, rear shock relocation, Ivan Stewart TRD rims w/285/75/16's, '02 bumper MOD, Famous Fabrications sliders , LED interior/exterior lights, bed bar, Custom tube bumper, Old school KC day lighters,Red Ring 8" HID flood, Kenwood vhf 2M.. umm some other shit I'm forgetting right now
    Heres a couple to give ya an idea

    DSC02638.jpg
    DSC02637.jpg
    DSC02633.jpg
     
  11. Aug 30, 2010 at 4:57 PM
    #11
    twfsa

    twfsa Well-Known Member

    Joined:
    May 29, 2010
    Member:
    #37997
    Messages:
    1,343
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    Omaha Ne
    Vehicle:
    04 TRD 4X4
    881 Front coils, Bilstien 5100's all the way front set to "0" Icon Dynamic's mini leafs in rear, stock tires.
  12. Aug 31, 2010 at 12:56 AM
    #12
    ilove_taco_ma

    ilove_taco_ma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Member:
    #38877
    Messages:
    588
    Gender:
    Male
    fresno, california
    Vehicle:
    95 tacoma 4wd LX
    nothing, all stock expect got a OE replacement air filter K&N.
    correct if im wrong, this is how it goes:
    1. from bottom to top there are a big bushing that goes on top of the yellow gold nut, and that goes on the new shock shaft under the plate?

    2. then on top of the top plate there are only 4 things 2 washers and 2 grommet. is that correct?

    so to summary up on top of the plate, washer on plate, big grommet, small grommet and washer and then the preload bolt?
    the thing is i didn't take off the shocks and springs, my dad and brother took it off while i was out and then when i came back it was just everywhere so i just put it on what i saw on the floor. i guess i'm missing 2 or 3 things. if this is getting too complicated for me, i'll take it to the shop to have them do it for me.
     
  13. Aug 31, 2010 at 1:05 AM
    #13
    4WD

    4WD cRaZy oLdmAn

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Member:
    #19185
    Messages:
    22,316
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Gardnerville, Nevada
    Vehicle:
    No Truck
    Grey wire MOD, deck plate, diff breather MOD, 2nd gen. OME 883# on Tundra 5100's, OMD custom 3" leafsprings, rear shock relocation, Ivan Stewart TRD rims w/285/75/16's, '02 bumper MOD, Famous Fabrications sliders , LED interior/exterior lights, bed bar, Custom tube bumper, Old school KC day lighters,Red Ring 8" HID flood, Kenwood vhf 2M.. umm some other shit I'm forgetting right now
    I'm aboud 3 beerz short a 12 pak but that sound about right..
     
  14. Aug 31, 2010 at 6:28 PM
    #14
    ilove_taco_ma

    ilove_taco_ma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Member:
    #38877
    Messages:
    588
    Gender:
    Male
    fresno, california
    Vehicle:
    95 tacoma 4wd LX
    nothing, all stock expect got a OE replacement air filter K&N.
    today i took the struts off from the truck and took it to the shop to put on the bushing and washer. and yeah i forgot to put the washer and bushing under the plate while i was compressing the springs from sunday. so took it to the shop, had them remove the coils off of the springs and put the washer and bushing on. paid 20 bucks and took it home got it installed now the front is not even from the driver and passenger side.

    whats going on now? driver side is not level with the passenger side? the front wheels are slanted more outwards from top. do i need to do alignment to get them straight again?
    i got the ome 881 with bilsteins and 5 leaf packs from wheelers.

    truck is a 4 banger with 31 bfg at. steering wheel has no play but alignment is kinda off. with my lifts i think i get about 2.5" which might required alignment?

    edit: will post pictures later
     
  15. Sep 1, 2010 at 12:37 AM
    #15
    ilove_taco_ma

    ilove_taco_ma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Member:
    #38877
    Messages:
    588
    Gender:
    Male
    fresno, california
    Vehicle:
    95 tacoma 4wd LX
    nothing, all stock expect got a OE replacement air filter K&N.
    here's the pictures of the front end driver side slanted and passenger side higher. front wheels are also toe in at bottom on ground. should i re adjust the springs mount?

    IMG_18046.jpg
    IMG_18056.jpg
    IMG_18066.jpg
    IMG_18076.jpg
     
  16. Sep 1, 2010 at 5:19 AM
    #16
    350TacoZilla

    350TacoZilla Well-Known Member

    Joined:
    Sep 22, 2007
    Member:
    #2767
    Messages:
    1,107
    Clear Spring MD
    2.7L 3RZ,K&N filter, 4" deck plate mod,flowmaster 40 series,3" body lift,3" suspension lift,35's. I also have another tacoma a 97 with a 350 small block in it on a 1972 blazer frame...
    for your camber you should always do a alignment after lift.. but it does look like you could lower it a bit are you using adjustable billy's AND lifted springs? because you should not go over 2.5" lift without doing a diff drop and I wouldnt try to go more than 3-3.5" total lift on stock front suspension

    also unrelated but do you know your truck has a 2wd grille?
     
  17. Sep 1, 2010 at 6:29 AM
    #17
    twfsa

    twfsa Well-Known Member

    Joined:
    May 29, 2010
    Member:
    #37997
    Messages:
    1,343
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    Omaha Ne
    Vehicle:
    04 TRD 4X4
    881 Front coils, Bilstien 5100's all the way front set to "0" Icon Dynamic's mini leafs in rear, stock tires.
    What did you set the Bilstiens at with the 881's? I installed them set @ 0 with 881's ....V6 and got 2 inches of lift. With a 4 banger I would think set to 0 would give you your lift and a good ride as the 4 banger should be lighter.
     
  18. Sep 1, 2010 at 10:14 AM
    #18
    ilove_taco_ma

    ilove_taco_ma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Member:
    #38877
    Messages:
    588
    Gender:
    Male
    fresno, california
    Vehicle:
    95 tacoma 4wd LX
    nothing, all stock expect got a OE replacement air filter K&N.
    i can't go any lower than 0. no wonder i always think that my grill is so different from the other 96-97 4wd tacoma. :confused:
     
  19. Sep 1, 2010 at 10:16 AM
    #19
    ilove_taco_ma

    ilove_taco_ma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Member:
    #38877
    Messages:
    588
    Gender:
    Male
    fresno, california
    Vehicle:
    95 tacoma 4wd LX
    nothing, all stock expect got a OE replacement air filter K&N.
    i set my bilstiens on 0 with 881 coils. i think it gave the truck bout a 2.5" of lift considering its a 4 banger.
     
  20. Sep 1, 2010 at 10:49 AM
    #20
    ilove_taco_ma

    ilove_taco_ma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Member:
    #38877
    Messages:
    588
    Gender:
    Male
    fresno, california
    Vehicle:
    95 tacoma 4wd LX
    nothing, all stock expect got a OE replacement air filter K&N.
    got a another question, will doing a alignment cure the problem? or get a diff. drop? i read other threads regarding doing the diff. drop some said no some said yes. i don't know. im a noobie to this lifting hobby. anyway, i don't think i can go any lower than already setting the bilstien at 0. dont want to swap the coils too cause too much hassle and time putting into it.
     
To Top