1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Hard Starting Problem?

Discussion in 'Technical Chat' started by alaska, Mar 22, 2010.

  1. Mar 22, 2010 at 9:22 PM
    #1
    alaska

    alaska [OP] Member

    Joined:
    Feb 1, 2010
    Member:
    #30524
    Messages:
    10
    Gender:
    Female
    First Name:
    Hannah
    Anchorage, AK
    Vehicle:
    Shortbed TRD Offroad
    I have an 09, it has had no serious problems but very, very occasionally it will be hard to start. No particular conditions, not when it's cold or hot or been sitting for a while or anything. It's completely random and happens maybe once a month or two. It will crank and crank until finally starting, sometimes it takes me a couple tries. I'm not going to bring it to the dealer for the problem because it's highly unlikely they'll be able to verify it, and of course I don't want anyone else's grubby hands on my truck...so I was just wondering if anyone else has ever experienced a problem like this.
     
  2. Mar 22, 2010 at 9:26 PM
    #2
    dwalden2

    dwalden2 Your mom goes to college

    Joined:
    Feb 15, 2009
    Member:
    #13649
    Messages:
    13,965
    Gender:
    Male
    First Name:
    Derick
    Blue Ridge, Georgia
    Vehicle:
    '05 TRD Offroad V6 6 spd
    SCS Steal 6 Wheels, Cooper STT tires, Demello Offroad front bumper, 20" LED Bar, LED Fogs, LED interior lights, Wet Okole Seat Covers, Body Armour Rear Bumper, Smittybilt 10K winch, 3" OME Lift
    My '05 randomly does it. It hasn't done it in a few months. But every now and then it'll turn over quite a bit more than normal, then it'll crank right up. I think there are a couple of threads on here somewhere about it.
     
  3. Mar 22, 2010 at 9:34 PM
    #3
    dexterdog

    dexterdog My pee parts itch

    Joined:
    Jul 12, 2009
    Member:
    #19571
    Messages:
    4,272
    Gender:
    Male
    Oly WA
    Vehicle:
    2012 F150
    I am assuming the hard start occurs when you hop in your truck and stick the key in and turn it immediately. I would suggest getting in and putting the key in the ignition and waiting a few seconds before starting the truck.

    This has happened to me a couple of times with my truck and a few times with my '08 Accord. It would take a second to read the chip in the key and if I tried to start it too fast the engine would crank and crank. I would say if it happens with some regularity I would take it in. Another thing that might work is place your spare key under the dash near the ignition. If your truck starts every time without issue then the problem would be solved.
     
  4. Mar 22, 2010 at 9:37 PM
    #4
    OffroadToy

    OffroadToy This ain't Dodge City, and you ain't Bill Hickok

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Member:
    #22680
    Messages:
    5,256
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    07 TRD OFFROAD 4x4 VSC/TRAC/DAC/HAC
    snugtop, piaa, weathertech, westin, oem bed mat, trd seat covers, avs inchannel vent visors, 2" suspension lift, front diff drop, rear differential breather extension, oil filter drain hose, a/c drain hose extention & reroute, front window tint, cat theft protection plate, tailgate clamp mod, xpel headlight/foglight protecters, oem block heater, bfg 265/75R/16 a/t k/o's, cabin air rodent protection screen, rcbs illuminated 4X4 switch mod
    Take it in. There's a tsb for intermittent hard starting conditions...it's a re-flash of the computer, had it done on my truck.
     
  5. Mar 23, 2010 at 6:23 AM
    #5
    dexterdog

    dexterdog My pee parts itch

    Joined:
    Jul 12, 2009
    Member:
    #19571
    Messages:
    4,272
    Gender:
    Male
    Oly WA
    Vehicle:
    2012 F150
    No TSB on the '09 regarding a hard start. Like I said before if it consistently becomes an issue take it in to the dealer and at least make them aware of the situation if they don't have a course for correction.
     
  6. Mar 23, 2010 at 6:37 AM
    #6
    Janster

    Janster Old & Forgetful

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Member:
    #1138
    Messages:
    14,253
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jandy
    Lancaster, PA
    Vehicle:
    2016 GMC Canyon SLT w/ LineX and....
    X2
     
  7. Mar 23, 2010 at 3:44 PM
    #7
    Bryan07sport

    Bryan07sport Well-Known Member

    Joined:
    Sep 26, 2009
    Member:
    #23363
    Messages:
    360
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryan
    Newark, Delaware
    Vehicle:
    07 TRD Sport Access 6spd
    Hardwire GPS, 110v power outlet in cab, foglights anytime, mudflaps removed, pa-15 ipod interface, rear leaf tsb, URD short shift, integrated third brake/cargo light, ABS disable switch, BHLM, Dynomax super turbo muffler, Nitto Terra Grapplers 265/70/17, Front Bilstein 5100's at 1.75, Weathertech floormats, sockmonkey bedsides, bestop supertop, spidertrax
    Well mine did that a couple times and then just wouldn't start one day. had to get it towed to the dealer and they replaced the imobilizer computer, which is the thing that won't let it start without the computer chip in the key. Just a heads up. mine's fixed now. thank god for warranties.
     
To Top