1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Hard to Shift into 1st

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by buyobuyo, Jan 24, 2008.

  1. Jan 24, 2008 at 7:53 PM
    #1
    buyobuyo

    buyobuyo [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 24, 2008
    Member:
    #4417
    Messages:
    267
    Gender:
    Male
    Socorro, NM
    Vehicle:
    08 PreRunner SR5, I4, Manual, Silver
    DIY Secondary Filter Removed, DIY DRL, AFE Pro-Dry S drop-in filter, Redline Tuning QuickLift Hood Struts, Hidden Hitch Class 3 Receiver & Trailer Wiring
    So, I have an 08 PreRunner with the I4 and 5 speed manual, and it is hard to downshift into first unless you're almost completely stopped (<=5mph). I was wondering if this is normal or if I need to take it to the dealer. I searched and only found one random reference to this problem.

    Thanks
     
  2. Jan 24, 2008 at 8:13 PM
    #2
    Roland

    Roland My other ride has sails

    Joined:
    Jan 8, 2008
    Member:
    #4149
    Messages:
    2,406
    Gender:
    Male
    Rhode Island
    Vehicle:
    06 Impulse Red I4 2WD Access Cab
    UnderCover Tonneau, Bed mat, Bug Deflector, aFe Pro Dry S, Secondary Air Filter removed, Synthetic 5W-30 oil, Scanguage II with blendmount, WeatherTech floorliners, Toyota seat covers, Installed OEM intermittent wipers, TacomaWorld sticker, Defrost without AC mod, Hidden Hitch
    Same thing with my 06 access cab I4 5 speed and an '05 I've driven. Now that I'm used to it I don't notice it and over 5 mph 2nd gear gets the job done, just a bit slower at first.

    If you do talk to the dealer about it and it's not "normal" let us know. :)
     
  3. Jan 24, 2008 at 8:25 PM
    #3
    Terrier

    Terrier Well-Known Member

    Joined:
    Oct 29, 2007
    Member:
    #3288
    Messages:
    223
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2008 SR5 Access Cab 4x4 2.7
    Mine is the same. I have a little over 2000 miles on it.
     
  4. Jan 24, 2008 at 8:45 PM
    #4
    buyobuyo

    buyobuyo [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 24, 2008
    Member:
    #4417
    Messages:
    267
    Gender:
    Male
    Socorro, NM
    Vehicle:
    08 PreRunner SR5, I4, Manual, Silver
    DIY Secondary Filter Removed, DIY DRL, AFE Pro-Dry S drop-in filter, Redline Tuning QuickLift Hood Struts, Hidden Hitch Class 3 Receiver & Trailer Wiring
    It's good to hear that it's probably normal; though, I'll probably still mention it when when I'm at the dealership. I'm at around 2100 miles myself.
     
To Top