1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Head light problems. No high beam

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by 04trd, Apr 13, 2013.

  1. Apr 13, 2013 at 2:54 PM
    #1
    04trd

    04trd [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 17, 2009
    Member:
    #27696
    Messages:
    831
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Cleveland Ohio
    Vehicle:
    04 SR5 double cab
    Xm radio,wet oakley seat covers front and back, 2 8inch subs, 20% tint, king coil overs, alcan leaf springs, 16 inch Dick Cepek DC-1's, 265 75 16 nitto terra grapplers
    Hey tw here's my problem. I have a 2004 dc yota with 132k. Recently I had a shop put in hids. They worked for 4 months now. Highs and lows working perfectly. got a new kit installed cause the old one was giving me problems like not turning on half the time and one light working while the other doesn't. Now the shop just called me saying I don't have any power going to the high lights. We took everything off and put it back to stock and still no power to the highs. We got power to the column and to the relay but we have no power to the high lights. Any one know a fix or ever have this happen fuses are good and no cut works. Any help would be great!
     
  2. Apr 13, 2013 at 4:45 PM
    #2
    Yamaha Dave

    Yamaha Dave Well-Known Member

    Joined:
    Mar 27, 2010
    Member:
    #34080
    Messages:
    2,661
    Gender:
    Male
    Yes I had the same thing happen to me and had Toyota confirm it because it was under warranty. Basically your headlight switch has a short and will need to be replaced. You should have your DRLs working, but when you pull the switch for the highlights everything goes black. The headlight requires you to break into the steering column, And I would put my money on it that the shop who did your HIDs shorted it out.
     
  3. Apr 13, 2013 at 4:57 PM
    #3
    04trd

    04trd [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 17, 2009
    Member:
    #27696
    Messages:
    831
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Cleveland Ohio
    Vehicle:
    04 SR5 double cab
    Xm radio,wet oakley seat covers front and back, 2 8inch subs, 20% tint, king coil overs, alcan leaf springs, 16 inch Dick Cepek DC-1's, 265 75 16 nitto terra grapplers
    My 04 never had dtrl but I will definitely look into it
     
  4. Apr 14, 2013 at 4:14 AM
    #4
    04trd

    04trd [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 17, 2009
    Member:
    #27696
    Messages:
    831
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Cleveland Ohio
    Vehicle:
    04 SR5 double cab
    Xm radio,wet oakley seat covers front and back, 2 8inch subs, 20% tint, king coil overs, alcan leaf springs, 16 inch Dick Cepek DC-1's, 265 75 16 nitto terra grapplers
    Any one else have any idea where to even start to check stuff? If I have power at the column and at the relay under the hood I am assuming that means I have a cut wire some where?
     
  5. Apr 14, 2013 at 2:24 PM
    #5
    TejasYOTA

    TejasYOTA Countinuous improvement

    Joined:
    Oct 4, 2009
    Member:
    #23789
    Messages:
    340
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nathan
    Country of TEXAS!
    Vehicle:
    "WOOKIE" 01 Tacoma DC TRD Limited 4WD
    Check the TTORA Garage Section....
  6. Apr 14, 2013 at 4:03 PM
    #6
    Yamaha Dave

    Yamaha Dave Well-Known Member

    Joined:
    Mar 27, 2010
    Member:
    #34080
    Messages:
    2,661
    Gender:
    Male
    I'm telling you it's the switch. If it was the fuse you would not have any ability to turn on the parking lamps. If you can turn the parking lamps on and off, but your highlights go off when you pull the switch, the switch is defective.
     
  7. Apr 14, 2013 at 4:22 PM
    #7
    04trd

    04trd [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 17, 2009
    Member:
    #27696
    Messages:
    831
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Cleveland Ohio
    Vehicle:
    04 SR5 double cab
    Xm radio,wet oakley seat covers front and back, 2 8inch subs, 20% tint, king coil overs, alcan leaf springs, 16 inch Dick Cepek DC-1's, 265 75 16 nitto terra grapplers
    My low beams work just not the highs. So I will look for a new switch and the high beam indicator doesn't work either
     
  8. Apr 15, 2013 at 9:15 AM
    #8
    Yamaha Dave

    Yamaha Dave Well-Known Member

    Joined:
    Mar 27, 2010
    Member:
    #34080
    Messages:
    2,661
    Gender:
    Male
    Like I said the switch. When you pull the switch you will not have the blue indicator light up on the dash.
     
  9. Apr 15, 2013 at 11:51 AM
    #9
    04trd

    04trd [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 17, 2009
    Member:
    #27696
    Messages:
    831
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Cleveland Ohio
    Vehicle:
    04 SR5 double cab
    Xm radio,wet oakley seat covers front and back, 2 8inch subs, 20% tint, king coil overs, alcan leaf springs, 16 inch Dick Cepek DC-1's, 265 75 16 nitto terra grapplers
    Shiiiiit! That switch is 400 bucks!
     
  10. Apr 15, 2013 at 1:03 PM
    #10
    Yamaha Dave

    Yamaha Dave Well-Known Member

    Joined:
    Mar 27, 2010
    Member:
    #34080
    Messages:
    2,661
    Gender:
    Male
  11. Jul 13, 2013 at 11:51 AM
    #11
    04trd

    04trd [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 17, 2009
    Member:
    #27696
    Messages:
    831
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Cleveland Ohio
    Vehicle:
    04 SR5 double cab
    Xm radio,wet oakley seat covers front and back, 2 8inch subs, 20% tint, king coil overs, alcan leaf springs, 16 inch Dick Cepek DC-1's, 265 75 16 nitto terra grapplers
    Hey kinda an update on what's going in. Got a new switch and still nothing. Everything is new. Hids. Ballasts. Fuses are good. Relays are good. I have no damn clue on where to look or even what to do?
     
  12. Jul 13, 2013 at 12:55 PM
    #12
    ffirg

    ffirg Well-Known Member

    Joined:
    Jun 9, 2011
    Member:
    #57975
    Messages:
    4,421
    Gender:
    Male
    First Name:
    mike
    Anchorage, Alaska
    Vehicle:
    2002 Tacoma SR5 TRD 4X4
    Deckplate mod, grey wire mod, Moromoto Mini H1 projectors, 20'' Blitzpro LED bar, two 6'' Blitzpro LED bars, ultra gauge, rhino lined bed, LED dome light in camper shell, and more to come...
    A few days ago I noticed my highs aren't working on my retros either. Connections are all good. Not sure what's wrong either.
     
  13. Jul 13, 2013 at 2:53 PM
    #13
    04trd

    04trd [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 17, 2009
    Member:
    #27696
    Messages:
    831
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Cleveland Ohio
    Vehicle:
    04 SR5 double cab
    Xm radio,wet oakley seat covers front and back, 2 8inch subs, 20% tint, king coil overs, alcan leaf springs, 16 inch Dick Cepek DC-1's, 265 75 16 nitto terra grapplers
    Ya I'm at a loss. My next step is to return it all back to stock and send her to the stealer ship where ill have to cut off an arm and a leg to get it fixed than debate if I should put the hids on or not
     
  14. Jul 13, 2013 at 3:10 PM
    #14
    04trd

    04trd [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 17, 2009
    Member:
    #27696
    Messages:
    831
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Cleveland Ohio
    Vehicle:
    04 SR5 double cab
    Xm radio,wet oakley seat covers front and back, 2 8inch subs, 20% tint, king coil overs, alcan leaf springs, 16 inch Dick Cepek DC-1's, 265 75 16 nitto terra grapplers
    And too add to this when I pull the switch to just flash my high beams the lights go in. Not sure if they are the high beams or not but I'm completely lost at this point
     
  15. Jul 17, 2013 at 3:45 PM
    #15
    04trd

    04trd [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 17, 2009
    Member:
    #27696
    Messages:
    831
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Cleveland Ohio
    Vehicle:
    04 SR5 double cab
    Xm radio,wet oakley seat covers front and back, 2 8inch subs, 20% tint, king coil overs, alcan leaf springs, 16 inch Dick Cepek DC-1's, 265 75 16 nitto terra grapplers
    So here it is! My truck is all fixed up and back to stock. I talked to the guy who worked on my truck and he said that when tacos go from high beams to low beams the voltage changes between them. He said how they installed them it was only getting the low voltage side or the low beam. Guess what I have learned from this is DON'T KNOCK STOCK! And don't always think that a high end audio installer is always right installing stuff. But thanks tw for all the help!
     
  16. Jul 19, 2013 at 7:20 AM
    #16
    vtrguy

    vtrguy Well-Known Member

    Joined:
    Dec 30, 2012
    Member:
    #94030
    Messages:
    460
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jarrod
    Chico
    Vehicle:
    '01 Taco TRD xCab SR5
    Deckplate, Full OME kit, Snugtop Camper, Camry ignition ring, TRD Catback
    This just goes to show that a relay harness is one of the first things you should do when you get your retrofit done/any HID install ;)

    Good on you OP for getting it all figured out!
     
  17. Dec 19, 2013 at 5:38 PM
    #17
    SMG

    SMG Member

    Joined:
    Oct 20, 2012
    Member:
    #89395
    Messages:
    61
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jordan
    Yarmouth, Nova Scotia
    Vehicle:
    04 Tacoma TRD V6 Auto
    OEM Toyota Skidplate, All-Red Tail Lights, Magnaflow Cat-Back, Deckplate Mod
    Hey guys,

    The high beams just stopped working on my 04 TRD tonight. The lights don't work when you flick the stalk forward and there is no blue indicator. When you pull the stalk back all the way (flash) the high beams come on no problem and the indicator comes on. Any ideas? Any help would be much appreciated!
     
  18. Dec 19, 2013 at 5:43 PM
    #18
    joes06tacoma

    joes06tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Member:
    #28588
    Messages:
    3,061
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Central Coast, CA
    Vehicle:
    06 4x4 Off Road Access Cab v6 6spd
    LEER Shell with dome lights operated with 3 way switches, aux backup lights with relay and 3 position switch, modified wiring to compass/temp display and clock to include switch that disables dimming function (poor man's DRL solution), Scan Gauge 2
To Top