1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Help! 03 PreRunner not starting.

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by FloridaJim, Jan 13, 2012.

  1. Jan 13, 2012 at 8:08 AM
    #1
    FloridaJim

    FloridaJim [OP] New Member

    Joined:
    Jan 12, 2012
    Member:
    #70502
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jim
    Orlando
    Vehicle:
    03 TRD PreRunner
    Saturday when leaving my driveway my 03 Prerunner quadcab 3.4 110K stalled. It has not started since. Spark will come & go, when it does show it is very weak. Replaced crank sensor, replaced igniter, no change. No codes. Possible ECM? Thinking this might be my next step but not sure if these require a flash when changed out? I am at my wits end here & any ideas would be very welcome before I give up and tow it to the stealership.
     
  2. Jan 13, 2012 at 3:00 PM
    #2
    MacGyvR

    MacGyvR Well-Known Member

    Joined:
    Jul 21, 2010
    Member:
    #40533
    Messages:
    241
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    Arizona
    Vehicle:
    03 Prerunner SR5 2wd
    Can you describe it a bit more? Are there any indicator lights? Was it running rough or making any noises? Have you done any maintenance recently?

    The only time my truck has ever stalled was when I got mud in the alternator and the battery died. I have heard of a dirty MAF causing people to stall out. It might be worth cleaning that too.

    Other than checking those things out, just do a once over and look for anything weird and report back (check fluids and belts. You never know).

    Also, welcome to TW! Hope we can help!
     
  3. Jan 14, 2012 at 8:10 AM
    #3
    FloridaJim

    FloridaJim [OP] New Member

    Joined:
    Jan 12, 2012
    Member:
    #70502
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jim
    Orlando
    Vehicle:
    03 TRD PreRunner
    Thanks Tom but no, there are no lights, CE codes, nothing. This truck had been a normal rock-solid Toyota till this point. No recent changes. It didn't so much stall as just plain quit, out of the blue. No missing, running rough ect... Gonna check out the MAS, thanks for the tip.
     
  4. Jan 16, 2012 at 1:44 PM
    #4
    MacGyvR

    MacGyvR Well-Known Member

    Joined:
    Jul 21, 2010
    Member:
    #40533
    Messages:
    241
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    Arizona
    Vehicle:
    03 Prerunner SR5 2wd
    No problem. Any updates?
     
  5. Jan 16, 2012 at 1:46 PM
    #5
    fireturk41

    fireturk41 I like to break shit!

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Member:
    #11857
    Messages:
    4,498
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    High Point, NC
    Vehicle:
    280k miles
    SAS, Locked front rear, Ufab sliders and bumpers, air compressor, 35" BFG KM2 on steelies and 36" TSLs
    so spark doesnt always work? what about fuel and air?
     
  6. Jan 17, 2012 at 7:14 AM
    #6
    SargeSlapnuts

    SargeSlapnuts SargeSlapnuts 보고용의!!!!

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Member:
    #49565
    Messages:
    1,279
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nick
    alpharetta, GA
    Vehicle:
    2004 TRD 4x4 converted PreRunner SR5 lifted l
    255/85-16 tires, front push bar w/9000lb winch, driver and passenger windows tinted to match factory rear tint, quick at home spray on bedliner, hid's, lifted with 3"toytec rear lift kit and ome front lift, locked with powertrax, and a cb radio in place of ash tray, fog light mod, diff breather mod, greasable shackles, Home made Baja Rack, "extra" bright reverse lights. also converted to 4x4 safari snorkel
    maybe coil packs? i think there was a recall on some truck's coil packs. . . not sure tho.
     
To Top