1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Help 09 dead tacoma

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by jking1119, Jun 19, 2020.

  1. Jun 19, 2020 at 10:34 AM
    #1
    jking1119

    jking1119 [OP] Active Member

    Joined:
    Jun 19, 2020
    Member:
    #331901
    Messages:
    25
    Hi there I can’t seem to find anything with these same issues. 70yr old dad was in his Tacoma listening to radio for a second in acc not running went to roll window up driver went up passenger stopped about 6 in from top. Installed a new battery, posts are clean cable ends clean ground good. Turn key on dash lights come on dome light comes on head lights come on. Won’t turn over, radio doesn’t work, blinkers don’t work, locks don’t work, windows don’t work, won’t go into gear without pushing the button by gear selector. What in the heck..? This all happened after driving it 20 min to tractor supply with no issues.
     
    Last edited: Jun 19, 2020
  2. Jun 19, 2020 at 12:57 PM
    #2
    JohnT43

    JohnT43 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 21, 2018
    Member:
    #251215
    Messages:
    107
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    Vehicle:
    2007 Tacoma
    Radio
    What year, sounds like battery/alternator.
     
  3. Jun 19, 2020 at 1:06 PM
    #3
    jking1119

    jking1119 [OP] Active Member

    Joined:
    Jun 19, 2020
    Member:
    #331901
    Messages:
    25
    07 it has a new battery literally 3 hours old
     
  4. Jun 19, 2020 at 1:07 PM
    #4
    jking1119

    jking1119 [OP] Active Member

    Joined:
    Jun 19, 2020
    Member:
    #331901
    Messages:
    25
    Also the brake lights don’t work now as well from my reading if there not getting power it won’t let it shift out of park...
     
  5. Jun 19, 2020 at 1:08 PM
    #5
    replica9000

    replica9000 Just your average meatbag.

    Joined:
    Apr 6, 2008
    Member:
    #5782
    Messages:
    15,367
    First Name:
    Jason
    Lake Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg
    Vehicle:
    2019 T4R OR Premium
    Maybe it's defective or not charged enough. Or loose connection.
     
  6. Jun 19, 2020 at 1:11 PM
    #6
    jking1119

    jking1119 [OP] Active Member

    Joined:
    Jun 19, 2020
    Member:
    #331901
    Messages:
    25
    Connections are tight I tried to jump it with my track loader 12 volt btw and commercial cables nothing, locks won’t work nothing even when hooked up when it happened we just replaced the battery but thinking now something else may have went bad..
     
  7. Jun 19, 2020 at 1:11 PM
    #7
    scocar

    scocar Prebunking

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Member:
    #25814
    Messages:
    37,056
    Where did you get the new battery, and is it exact spec for your dad's truck?

    Take it back and have them bench test the battery under load.
     
  8. Jun 19, 2020 at 1:12 PM
    #8
    scocar

    scocar Prebunking

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Member:
    #25814
    Messages:
    37,056
    Check and clean up the ground cable connection to the fender.
     
  9. Jun 19, 2020 at 1:15 PM
    #9
    jking1119

    jking1119 [OP] Active Member

    Joined:
    Jun 19, 2020
    Member:
    #331901
    Messages:
    25
    I did pulled it wire brushed it I don’t get how the headlight and high beams work and are brite as fuck but nothing else but dome light work
     
  10. Jun 19, 2020 at 1:17 PM
    #10
    scocar

    scocar Prebunking

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Member:
    #25814
    Messages:
    37,056
    4 cyl or 6 cyl?

    Do you have a multi-tester to check the voltage? They can be really sensitive if under 12.6.

    Is the battery serviceable, and to you have a hydrometer? Might have one cell that is low/dead.
     
  11. Jun 19, 2020 at 1:17 PM
    #11
    jking1119

    jking1119 [OP] Active Member

    Joined:
    Jun 19, 2020
    Member:
    #331901
    Messages:
    25
    Came from Napa they brought him the battery as he was stuck in tractor supply parking lot
     
  12. Jun 19, 2020 at 1:19 PM
    #12
    jking1119

    jking1119 [OP] Active Member

    Joined:
    Jun 19, 2020
    Member:
    #331901
    Messages:
    25
    4 banger I have a multimeter I get the start at the battery but that loader will jump a 10 year old dead as fuck battery I don’t get y with it connected to this little truck the windows and radio wouldn’t come on. Is there a fusible link or main fuse somewhere hidden
     
  13. Jun 19, 2020 at 1:24 PM
    #13
    scocar

    scocar Prebunking

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Member:
    #25814
    Messages:
    37,056
    Hm. Did you check the starter fuse and starter? They tend to fail when it gets hot out. Did you try hammer tapping the starter when attempting to crank?
     
  14. Jun 19, 2020 at 1:24 PM
    #14
    Armyhater458

    Armyhater458 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 11, 2017
    Member:
    #229702
    Messages:
    2,425
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Clarion, PA
    Vehicle:
    2012 TX Pro
    OME 887, LR UCA, Dakar 095 (medium duty), Dick Cepek Extreme Country 255/85/16
    This sounds like two possible things to me. Take it with a grain of salt because I'm very limited.

    It seems as if power is supplied to certain circuits. Is there a main fuse or relay that could be halting the current?

    It seems like you know what you're doing, but is it possible the battery was hooked up backwards? Reverse polarity?
     
  15. Jun 19, 2020 at 1:26 PM
    #15
    Labbi85

    Labbi85 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 25, 2018
    Member:
    #245606
    Messages:
    106
    Gender:
    Male
    Disconnect the battery and make sure that there is not a shortage.
     
  16. Jun 19, 2020 at 1:27 PM
    #16
    scocar

    scocar Prebunking

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Member:
    #25814
    Messages:
    37,056
  17. Jun 19, 2020 at 1:28 PM
    #17
    jking1119

    jking1119 [OP] Active Member

    Joined:
    Jun 19, 2020
    Member:
    #331901
    Messages:
    25
    I didn’t mess with starter as nothing electrical is working if it was just a cranking issue I would have done that already. I’m thinking the same thing there is a fusible link or something I’m not seeing stopping power from getting to certain circuits, I was not there when he hooked the battery up when I got there to drag it back to the shop battery was hooked correctly dad said no one touched it but him
     
  18. Jun 19, 2020 at 1:30 PM
    #18
    jking1119

    jking1119 [OP] Active Member

    Joined:
    Jun 19, 2020
    Member:
    #331901
    Messages:
    25
    Is it possible something in the ignition is screwed but that doesn’t explain the locks or breaks as they work when key is off n out
     
  19. Jun 19, 2020 at 1:45 PM
    #19
    durtkillon

    durtkillon Well-Known Member

    Joined:
    May 9, 2020
    Member:
    #327520
    Messages:
    69
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kurt
    Fort Collins, CO
    Vehicle:
    2010DCLBV64X45SPAT 1E7 BASE
    Sickest Mod: Synthetic Oil
    This is not going to get solved unless you apply basic troubleshooting skills with a multimeter. Start with the battery. Verify it's good. Verify you do not have a drain on the battery. Check all fuses and grounds with a voltage test and continuity test. Then study the wiring diagram. Also scrutinize any aftermarket stuff (stereos, remote starters, car alarms, aftermarket lights and switches, trailer wiring, etc...). Issues like this are almost always because of aftermarket wiring somewhere on the vehicle or grounding that has been opened from rust or maintenance. If that all checks out, then pick one system, like the starting loop and find out where you are breaking down. It doesn't make much sense that you have multiple systems fail at once unless the problem is VERY close to the battery. I suspect you have a bad lead or ground between the battery and the starter or fuse box.

    Do you live in the rust belt?
     
  20. Jun 19, 2020 at 1:54 PM
    #20
    jking1119

    jking1119 [OP] Active Member

    Joined:
    Jun 19, 2020
    Member:
    #331901
    Messages:
    25
    Live in north Texas Oklahoma border the truck is bone stock belongs to my 70 year old dad, and yes it’s a freaking purple unicorn every thing I’ve read the radio works but won’t start or nothing works at all, haven’t seen anything where nothing works but the head lights high beams and dome. And can’t get windows or locks to work with a brand new battery while being jumped to a track loader
     

Products Discussed in

To Top