1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Help: Replacing the 2009 6 Disc MP3 Stereo.

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by ilg, Sep 1, 2009.

  1. Sep 1, 2009 at 12:33 AM
    #1
    ilg

    ilg [OP] VanCity Taco.

    Joined:
    May 5, 2009
    Member:
    #16835
    Messages:
    648
    Gender:
    Male
    BC, Canada
    Vehicle:
    09 MGM TRD O/R 4x4 6-Spd
    WeatherTechs, Yellow Fogs, Alpine X-100 iPod Stereo, Custom Seat Covers, Debadged, Locking Bed Compartments, Black Front Toyota Emblem, AVS Vent Visors, Colour Matched Grill, TRD Shift Knob, Eagle Alloy 187s in 16x8 wrapped in 265/75/R16 Goodyear Wrangler Duratracs, Black Chrome TRD Badge on Tailgate, Black Rear Bumper, 8 in shorty antenna, 5100s @ 2.5.
    Hey guys,

    I have run into a little problem. I am trying to replace the head unit in my 09 Tacoma Access Cab. It's obviously an amplified system, as it has the sub between the rear seats. The problem I have is that the wiring harness/amp interface hookup (Axxess TyTo-01) I purchased has a different plug on it than what plugs into the back of the stereo. The harness as 20 pins, but the stereo wire has a few less (I would have to check again to get an exact number), and is not nearly as wide. It's also what the stereo shop gave me when I asked, even though it only says 05-07. I did a bunch of research, and almost every site I found says that the harness' are the same for the amplified systems from 05 and up to 09. So now I am not sure what to do. The harness clearly does not fit, as none of the plugs are even similar. On the back of the stereo, there are four connectors, plus the antenna. I know some of them are not needed, unless I am hooking up the steering wheel controls.

    My main question is: Is there a specific amp harness interface I need to get for an 09 access cab with the factory sub?

    If so, who makes one, and where can I order it?

    Trying to get to the bottom of this.
    Thanks!
     
  2. Sep 1, 2009 at 4:55 AM
    #2
    corona56

    corona56 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 24, 2009
    Member:
    #21697
    Messages:
    59
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    Boston, MA
    Vehicle:
    09 DbleCab LB 4x4
    Added fog light mod Added delay wiper mod Alloy rims with BF Goodrich tires
    Did you check out Crutchfield.com to see what they show for adapters?
     
  3. Sep 1, 2009 at 9:29 AM
    #3
    ilg

    ilg [OP] VanCity Taco.

    Joined:
    May 5, 2009
    Member:
    #16835
    Messages:
    648
    Gender:
    Male
    BC, Canada
    Vehicle:
    09 MGM TRD O/R 4x4 6-Spd
    WeatherTechs, Yellow Fogs, Alpine X-100 iPod Stereo, Custom Seat Covers, Debadged, Locking Bed Compartments, Black Front Toyota Emblem, AVS Vent Visors, Colour Matched Grill, TRD Shift Knob, Eagle Alloy 187s in 16x8 wrapped in 265/75/R16 Goodyear Wrangler Duratracs, Black Chrome TRD Badge on Tailgate, Black Rear Bumper, 8 in shorty antenna, 5100s @ 2.5.
    Yeah I checked there during my research, but they seem to only have the standard type of wiring harness, not the one that activates the amp.

    I am going to go back to the shop today, and probably try out a standard adaptor instead. With any luck, it's all I need and the guy at the stereo shop is just an idiot.

    Any other ideas?
     
  4. Jul 29, 2010 at 9:09 PM
    #4
    Eric p

    Eric p New Member

    Joined:
    Jul 29, 2010
    Member:
    #40968
    Messages:
    1
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Washington
    Vehicle:
    trd sport 4x4
    Magnaflow
    Hey, I'm having the same problem I just got the tyto-01 kit from cartoys today. Did you ever find a solution?
     
  5. Jul 29, 2010 at 9:16 PM
    #5
    USNROBERTS

    USNROBERTS Well-Known Member

    Joined:
    Nov 12, 2009
    Member:
    #25870
    Messages:
    423
    Gender:
    Male
    Jacksonville, FL
    Vehicle:
    06 PRERUNNER SR5 TRD SPORT
    I have an 06, spilled crap all over mine, and am looking to get the newest stock mp3 stereo they make. PM me if you are selling the stocker.
     
  6. Jul 30, 2010 at 8:43 AM
    #6
    ilg

    ilg [OP] VanCity Taco.

    Joined:
    May 5, 2009
    Member:
    #16835
    Messages:
    648
    Gender:
    Male
    BC, Canada
    Vehicle:
    09 MGM TRD O/R 4x4 6-Spd
    WeatherTechs, Yellow Fogs, Alpine X-100 iPod Stereo, Custom Seat Covers, Debadged, Locking Bed Compartments, Black Front Toyota Emblem, AVS Vent Visors, Colour Matched Grill, TRD Shift Knob, Eagle Alloy 187s in 16x8 wrapped in 265/75/R16 Goodyear Wrangler Duratracs, Black Chrome TRD Badge on Tailgate, Black Rear Bumper, 8 in shorty antenna, 5100s @ 2.5.
    Totally forgot about this thread. Yeah so I went back to the stereo the next day and got the correct harness. For the newer stereos you just need the standard wiring harness. I guess the sub in the back is just powered like a regular speaker in line with the rest, or the amp turns on automatically when the stereo gets power. I took the Tyto-01 back to the store and picked up a standard harness and everything worked properly. The sub in the back works, as do all the speakers and fade/balence controls. It's a good thing too, the price difference between the two harness' was like $160.
     
To Top