1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Help toyota won't start!!!!!!!

Discussion in 'Technical Chat' started by miniwhinne, Apr 8, 2012.

  1. Apr 8, 2012 at 11:31 AM
    #1
    miniwhinne

    miniwhinne [OP] New Member

    Joined:
    Apr 8, 2012
    Member:
    #76524
    Messages:
    1
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    toyota tacoma
    97 toyota tacoma 2.7 turns over but will not start. Has fuel has spark,timing is right on,sounds like it has no compression. Changed oil a day or two before problem started. Was turning over fine for a couple of seconds when I tried to start it and then just wouldn't start sounded like it had no compression any ideas I am stumped!!
     
  2. Apr 8, 2012 at 11:34 AM
    #2
    Maysville06

    Maysville06 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 5, 2012
    Member:
    #70037
    Messages:
    148
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bruce
    Georgia
    Vehicle:
    Pre-runner SR5 Long bed
    K&N Cold Air Intake, Flowmaster Exhaust,20% window tint all around, Weather tec rear floor mats, Blacked out badges,Mudflaps removed,JDM black aftermarket headlights,black grille, running boards removed,Nightshaded tail lights,TRD Sport suspension,3in leveling kit in front,2in blocks in the rear,blacked out rims, Reese class III receiver hitch
    Vapor lock maybe?
     
  3. Oct 4, 2012 at 5:39 AM
    #3
    wingsup

    wingsup New Member

    Joined:
    Oct 4, 2012
    Member:
    #88276
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    First Name:
    scott
    Georgia
    Vehicle:
    Tacoma
    What was the outcome, this has just happened to me?
     
  4. Oct 4, 2012 at 7:38 AM
    #4
    tan4x4

    tan4x4 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 30, 2011
    Member:
    #67982
    Messages:
    3,147
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rick
    Folsom, CA
    Vehicle:
    99 Tacoma EC 4x4 2.7L Auto
    Bilsteins, OME 881's, 3-leaf AAL, Detroit TruTrac, 31" tires, Michelin LTX AT2, Tranny skidplate, TC skidplate, CBI rear bumper, TG sliders, UltraGauge, PowerTank, Reverse Camera, CB
    What do you mean by "sounded like it had no compression" ?
    Did it turn over unusually fast while cranking?
     
  5. Oct 4, 2012 at 11:21 AM
    #5
    wingsup

    wingsup New Member

    Joined:
    Oct 4, 2012
    Member:
    #88276
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    First Name:
    scott
    Georgia
    Vehicle:
    Tacoma
    I don't want to answer for mini, but for me it sounds unusually smooth, but I haven't yet tested compression, but if compression were low I know mine would spin much faster.
     
  6. Oct 4, 2012 at 11:29 AM
    #6
    97yota4wd

    97yota4wd Well-Known Member

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Member:
    #42280
    Messages:
    12,955
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Mesa, AZ
    Vehicle:
    alot of metal, small engine, decent travel.
    caged, camburg long travel, 50t leafpack (soon to be installed) light rack over cab, 5pt harnesses etc
    yeah if it turns over easily and really fast usually thats compression, id check that first.
     
  7. Oct 4, 2012 at 1:19 PM
    #7
    wingsup

    wingsup New Member

    Joined:
    Oct 4, 2012
    Member:
    #88276
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    First Name:
    scott
    Georgia
    Vehicle:
    Tacoma
    So I found some talk about flooding, didn't know that would happen with EFI, but after holding the pedal on the floor for a min it started in a big puff of black smoke, and seems fine now.
    I guess I was over thinking things
     
  8. Oct 4, 2012 at 1:33 PM
    #8
    blakes09

    blakes09 Toyota Tech..when im not Fishing

    Joined:
    Apr 18, 2012
    Member:
    #77164
    Messages:
    820
    Gender:
    Male
    First Name:
    Blake
    Deep South
    Vehicle:
    4x4
    i had one do that to me..i think it washed the cylinders with gas and it sounded like it didnt have any compression.held it on the floor and finally it started and smoked for a min...never did it but that one time.
     
To Top