1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

How To: Throttle body cleaning 2005+ V6

Discussion in 'Technical Chat' started by genxer36, May 23, 2010.

  1. Feb 26, 2011 at 10:27 AM
    #41
    SlimDigg

    SlimDigg Resident MMA Fanatic

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Member:
    #42613
    Messages:
    1,436
    Gender:
    Male
    Calgary, AB
    Vehicle:
    2001 TRD Double Cab Limited 4x4
    OME 881, Bilstein 5100, Icon AAL, Wheelers Anti-Sway kit, aFe Pro Dry-S Air Filter, Deck Plate Mod, Rear Diff Breather Mod, GE Nighthawk Platinum headlights, Wet Okole Seat Covers, Husky Liners. LED Tail Lights
    Anyone done this on a 1st gen?
     
  2. Feb 28, 2011 at 12:17 AM
    #42
    genxer36

    genxer36 [OP] Lord of Tomfoolery

    Joined:
    Nov 13, 2007
    Member:
    #3442
    Messages:
    10,633
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sean
    Bethlehem,GA
    Vehicle:
    2013 Toyota Camry SE - 2011 Tacoma traded
    Tow package, XM Satellite radio, K & N Air filter, & Channel Vent Visors
    The tach doesn't drop much when you are at highway speed, even if you let off the gas. I use regular gas from whatever station is cheapest. I have never had a fuel related problem except the 10% ethanol & getting less mpg.

    Is the humming a ticking sound? Which is normal for our engines.

    As for your other issue of a humming in the engine & spinning freely.
    Best to ask that on the regular board under the correct thread. And get other opinions on this. I'm not sure. I know Chris4x4 is one that is helpful with diagnosis, along with many others.

    Good luck,
    Sean
     
  3. Feb 28, 2011 at 3:39 AM
    #43
    Jmont

    Jmont New Member

    Joined:
    Dec 3, 2010
    Member:
    #47081
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    First Name:
    JMont
    TX
    Vehicle:
    07 PreRunner DCLB SR5
    thanks for the detailed instructions. completed this on my 07 and my son's 05. However, now my son's truck has a throttle proplem. The throttle will go up between shifts. What gives? Was sure we didn't touch the MAF sensor and throttle body is clean? Any help would be appreciated.
     
  4. Feb 28, 2011 at 5:40 AM
    #44
    fullback

    fullback Well-Known Member

    Joined:
    Jul 25, 2009
    Member:
    #20135
    Messages:
    68
    Gender:
    Male
    NJ
    Vehicle:
    Double Cab TRD short bed
    Thanx Sean I cleaned the Trout and the air yesterday seemed to work abid better i give it another day Thanx Again
     
  5. Feb 28, 2011 at 6:23 AM
    #45
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Staff Member

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    103,961
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    If its a manual tranny, thats just what they do.
     
  6. Feb 28, 2011 at 8:47 PM
    #46
    fullback

    fullback Well-Known Member

    Joined:
    Jul 25, 2009
    Member:
    #20135
    Messages:
    68
    Gender:
    Male
    NJ
    Vehicle:
    Double Cab TRD short bed
    Hi , I Chris, let me know what ya think of this situation i have , i was refered to you by one of the other members here I hear somthing like engine Racing sound !!!! yesterday i cleaned the Thrit and MAF can seem to be a bit better not much gunk in there but today it seemed a bit more peppi, i have 2009 TACO 4x4 V6 48000 miles 90% TPK Hwy driving, 3 weeks ago i noticed as i am driving i hear a humming from the engine, not engine sound , but like some thing spining freely in the background , i noticed today That when i am cruising ,and i let off the gas pedal the Tachometer does not drop instantly, should it??? could this be dirt and GUM issue in the Air flow sensor, would a cleaning like you described here help at this point , also i use regular Gas from a no brand gas station in the Truck. any suggestion is helpful Thanx
     
  7. Feb 28, 2011 at 10:08 PM
    #47
    tacoman007

    tacoman007 ignorance is bliss,

    Joined:
    Feb 23, 2010
    Member:
    #31959
    Messages:
    361
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    san diego
    Vehicle:
    07SR5ACCESSCABDEBAGED4X4
    alpine headunit,12'' rockford fosgate sub,ipod in g-box,drop in K&N, Marine decor,5100's front/rear,uniden pc68xl,radioshack PA speaker
    does the TB have a gasket or seal that connects it? or bolts right up to the black part? thanks
     
  8. Mar 6, 2011 at 9:07 AM
    #48
    CorrosiveTendency

    CorrosiveTendency When up to your nose in shit, keep your mouth shut

    Joined:
    Sep 29, 2010
    Member:
    #43987
    Messages:
    1,529
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nathan S.
    Schuylkill Co, Pa
    Vehicle:
    05' DblCab SB Speedway Blue
    OME 885's, Locker Mod. Bilstein 5100's on 4 corners
    Yes, I have cleaned the TB on my 99 a few times while i had it. I also used to clean the MAF quite often, and where they are delicate, I never broke it. I would remove it from the intake tube, and GENTLY swab it with a q-tip and rubbing alcohol, MAF cleaner will do the same thing, but if you don't have a can, alcohol works just the same. The truck idled and ran much smoother when both were clean.
     
  9. Mar 9, 2011 at 2:09 AM
    #49
    genxer36

    genxer36 [OP] Lord of Tomfoolery

    Joined:
    Nov 13, 2007
    Member:
    #3442
    Messages:
    10,633
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sean
    Bethlehem,GA
    Vehicle:
    2013 Toyota Camry SE - 2011 Tacoma traded
    Tow package, XM Satellite radio, K & N Air filter, & Channel Vent Visors
    It has a rubber O ring.
     
  10. Mar 9, 2011 at 3:17 AM
    #50
    woody6047

    woody6047 McGrubber

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Member:
    #26254
    Messages:
    4,702
    Gender:
    Male
    First Name:
    Beau
    Austin/ Waco Texas
    Vehicle:
    05 tacoma 4x4 dc
    100%stock, except for the exhaust leak and custom windshield crack mod
    Hmmm i may need to do this, im only at 56k but she is 6 years old. Im curious to see what the K&N oil has done to it in there.
     
  11. Mar 9, 2011 at 3:58 AM
    #51
    genxer36

    genxer36 [OP] Lord of Tomfoolery

    Joined:
    Nov 13, 2007
    Member:
    #3442
    Messages:
    10,633
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sean
    Bethlehem,GA
    Vehicle:
    2013 Toyota Camry SE - 2011 Tacoma traded
    Tow package, XM Satellite radio, K & N Air filter, & Channel Vent Visors
    The oil wouldn't get in there, unless you over oiled the filter.
     
  12. Mar 9, 2011 at 9:12 AM
    #52
    goodcanopy

    goodcanopy Member

    Joined:
    Mar 4, 2011
    Member:
    #52299
    Messages:
    18
    Gender:
    Male
    First Name:
    john
    tennessee
    Vehicle:
    06 TRD access cab 4x4
    tHANK YOU SO MUCH...i THINK i WILL DO THIS ASAP
     
  13. Mar 9, 2011 at 9:55 AM
    #53
    genxer36

    genxer36 [OP] Lord of Tomfoolery

    Joined:
    Nov 13, 2007
    Member:
    #3442
    Messages:
    10,633
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sean
    Bethlehem,GA
    Vehicle:
    2013 Toyota Camry SE - 2011 Tacoma traded
    Tow package, XM Satellite radio, K & N Air filter, & Channel Vent Visors
    You are welcome. It is very easy, even a caveman can do it.
     
  14. Mar 9, 2011 at 10:01 AM
    #54
    0BlackTaco6

    0BlackTaco6 Ive got tiger blood

    Joined:
    Sep 14, 2010
    Member:
    #43231
    Messages:
    371
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    New Hampshire
    Vehicle:
    06 BSP DC SR5 4x4 6 speed
    Color matched and satoshi grille, hella 500ff behind, bhlm, sockmonkey bedsides, 17" sports 265/70 grabber at2's.
    nice write up. Thanks!
     
  15. Mar 20, 2011 at 11:17 AM
    #55
    ink junky

    ink junky I phucking hate people >:(

    Joined:
    Jan 27, 2010
    Member:
    #30142
    Messages:
    4,923
    Gender:
    Male
    First Name:
    TACO LOVER
    TEXAS
    Vehicle:
    2010 4x4 trd off road DC,
    Aero turbine 2525, Snorkel, AFE pro dry drop in filter, BFG 33s, spydertraxwheel spacers :/. Debadged, rebadged black, TW sticker :D, bed lights, rod holders, OEM roof rack, Complete OME lift, bed lined fenders. Armor Tech Off road wrap around HC rear bumper w/ tire carrier swing out. Relentless front aluminum bumper. Le Devil Horns (_)
  16. Mar 20, 2011 at 6:05 PM
    #56
    LGE RAW

    LGE RAW Well-Known Member

    Joined:
    Mar 9, 2011
    Member:
    #52716
    Messages:
    236
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rob
    Dothan
    Vehicle:
    PreRunner SR5 TRD Sport
    Bull bar, wet suit seat covers, Assesory meter repair, Fog Lights with stick on.
    I pulled mine all the way apart. Since everything bolted on is the same size (10mm) and the only other tools needed are a pair of pliers for the two coolant hoses on the bottom of the TB and a small screw driver to disconnect the two wire harness tiedowns, it was really easy to do. The biggest thing I noticed during the post clean test drive was that the slight hesitation on take off was gone. Since that was so easy, I pulled apart my wifes Sequoia and did it too! Hers would hesitate really bad when pulling off from a stop. This solved it. Guess the TB was sticking closed some.

    What I'd really like to see is how to change the secondary filter.

    BTW, have something to plug the hoses to the TB if you remove it. Also, losen the radiator cap to relieve any pressure in the system else it has the potential to squirt antifreeze about 2 feet!

    [​IMG]
     
  17. Mar 20, 2011 at 6:08 PM
    #57
    Max-4_Yota

    Max-4_Yota The Welfare Cadilac

    Joined:
    Dec 10, 2009
    Member:
    #27357
    Messages:
    4,267
    Gender:
    Male
    First Name:
    Michael
    South Carolina
    Vehicle:
    04 Tacoma 4x4, V6, 5spd
    Squattin'
    I just cleaned mine, now the truck is reving high (about 1700). :notsure: Did I do something wrong?
     
  18. Mar 20, 2011 at 8:02 PM
    #58
    STR8_BEAST

    STR8_BEAST MASTER CHIEF

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Member:
    #28323
    Messages:
    1,581
    Gender:
    Male
    First Name:
    Collin
    HB, SoCal
    Vehicle:
    07 PRERUNNER TRD OR
    K&N CAI, MAGNAFLOW EXHAUST, MASSIVE SOUND SYSTEM, KENWOOD DNX 7140, WINDOW TINTS, REAR TSB, FRONT COIL SPACER, SATOSHI MOD, BHLM, WHITE CALIPERS, CB RADIO W/4FT FIRESTIK, MAGLITE MOD
    How dirty was your TB? It could just be the engine is getting more air than it is used to.
     
  19. Mar 29, 2011 at 1:07 AM
    #59
    Racerboy221

    Racerboy221 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Member:
    #53292
    Messages:
    436
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Litchfield Park, AZ
    Vehicle:
    Tacoma 2.4, Std cab/bed, 18"wheels,airshocks
    18" Wheels & Tires, Airshocks, CB Radio
    My 98 1st Gen just started running like crap a week ago....no low end torque, low end sputtering until I am about 3000 RPM's then its running OK. Was going to schedule it for service but the stealership will most likely attempt to ass rape me in the process.

    I think I will try this at home before going elsewhere and post the results when completed.

    Great write up BTW!
     
  20. Mar 31, 2011 at 2:26 PM
    #60
    rrh_2

    rrh_2 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 10, 2010
    Member:
    #38724
    Messages:
    820
    Gender:
    Male
    First Name:
    Richard
    Devine texas
    Vehicle:
    05 tacoma 4x4 sr5 dc
    6" pro comp stage one lift ome 885's, 5100's,bhlm, billet grille, lights behind grille, k&n cai , tinted Led tails, tinted 3rd brake light, Lotek a pillar, color matched grille mirrors and door handles, trd seat covers, blacked out windows, color matched engine cover, in-dash flip out screen 2 10'' kicker subs
    my is at like 1700 on idle now too what is it normaly i guess i should of looked at it before i cleaned mine, or maybe its just because my truck is running better
     
To Top