1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

"hum" noise coming from somewhere?

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by markmatters, Dec 9, 2011.

  1. Dec 9, 2011 at 2:42 AM
    #1
    markmatters

    markmatters [OP] Viejon

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Member:
    #66436
    Messages:
    1,318
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    Yuma, AZ
    Vehicle:
    2007 PreRunner
    So i thought it would be a good week. My truck was riding like shit and couldn't get it aligned properly. I've noticed a humming "vroooom vrooom vrooooom vroooom" (lol) noise in the past couple of months. I had a shop replace my brake pads/shoes and that stopped a clunk that happened everytime i hit the brakes. good so far...i had the drive shaft u-joint clunk aswell...replaced all 3 u-joints and now it's gone. replaced the passenger front wheel bearing...the shop checked all the other bearings and all were good. They also installed LR UCAs I recently bought from a TW member...pretty much in new condition. It rides smooth now and i'm pretty happy with the results....Now, I was expecting all noises to be gone...Any idea what else causes a hum? I currently have 265/75/16's with about 50k on them...could it be the tires? It's definately not a sound I've heard from mud terrain's or any other tires I've owned...Any thoughts? oh, 2007 DC Prerunner with bils 5100 set at 2.5 in...
     
  2. Dec 9, 2011 at 5:49 AM
    #2
    sgrappone

    sgrappone Well-Known Member

    Joined:
    Sep 1, 2009
    Member:
    #22072
    Messages:
    183
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    Moncks Corner, SC
    Vehicle:
    04 AC 4X4
    I experienced a humming noise on my 09 when it was lifted. I believe my hum was from the driveline. How do you like the LR UCAs? They are a big improvement. I knew you would pleased with them.
     
  3. Dec 9, 2011 at 6:21 AM
    #3
    dexterdog

    dexterdog My pee parts itch

    Joined:
    Jul 12, 2009
    Member:
    #19571
    Messages:
    4,274
    Gender:
    Male
    Oly WA
    Vehicle:
    2012 F150
    Does the picture in your sig display your truck's normal stance?
     
  4. Dec 9, 2011 at 6:41 AM
    #4
    markmatters

    markmatters [OP] Viejon

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Member:
    #66436
    Messages:
    1,318
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    Yuma, AZ
    Vehicle:
    2007 PreRunner
    Happens after 15-20 then up to 70 75 is as fast as I've gone...the slower...vroom vroom vroom....faster vroomvroomvroomvroom...still does it when i take my foot off the pedal...and I can't really pinpoint a location...i thought i heard it in the front passenger side but now i dont even know...and i tried recording a clip with my phone and failed...it's just noise...


    UCAs are awesome man...it's smooth now. Hadn't felt like that in a while. thanks again. my truck feels new again.

    that picture is old, i no longer have that 3 inch spacer lift...i have the billies set at 2.5 inches. looks level, just a bit higer up front.
     
  5. Dec 9, 2011 at 7:53 AM
    #5
    markmatters

    markmatters [OP] Viejon

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Member:
    #66436
    Messages:
    1,318
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    Yuma, AZ
    Vehicle:
    2007 PreRunner
    Vibes..almost unnoticable at 5-10...goes away then around 60-65....no vibes on the floor...just got off work and have to drive 25 miles...ill note some details and report back...i appreciate it.
     
  6. Dec 9, 2011 at 8:50 AM
    #6
    markmatters

    markmatters [OP] Viejon

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Member:
    #66436
    Messages:
    1,318
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    Yuma, AZ
    Vehicle:
    2007 PreRunner
    Well, after the drive and paying attention to detail...the hum starts of slow and is at its worst at 30-40...then the volume goes down a bit but the hum becomes high pitched and at a more rapid pace if that even makes sense...then it becomes noticible at 60-70 again...i coasted and it did the same thing but backwards...to it being worse at 30-40..its loud...tried recording with my phone again to no avail...everywhere i focused at seemed to be where it was coming from so no help there....drive shaft not balanced? Carrier bearing? No vibes on floor or shifter...slight vibes on steering wheel upon take of which last like sec maybe if that..my wife wouldnt notice it... hmmm...its killing me...and sometimes i grt tired of loud music...
     
  7. Dec 9, 2011 at 6:01 PM
    #7
    markmatters

    markmatters [OP] Viejon

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Member:
    #66436
    Messages:
    1,318
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    Yuma, AZ
    Vehicle:
    2007 PreRunner
    what can i check for in the driveline?
     
  8. Dec 9, 2011 at 6:39 PM
    #8
    Night

    Night Well-Known Member

    Joined:
    Feb 21, 2011
    Member:
    #51613
    Messages:
    981
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Canada
    Vehicle:
    '11 TRD OR AC MagGrey
    Banks Monster Exhaust, aFe ProGuard 7, 3M Film, UnderCoating, alpine 920 headunit, alpine 6.5 components, 20% tint all around, JL Stealthbox, PDX-V9 Amp, Avid Lightbar, Avid Sliders, Full Metal JackRabbit Tonneau, TRD S/C
    I have the same humming noise coming from the front passenger side.
     
  9. Dec 9, 2011 at 8:08 PM
    #9
    wileyC

    wileyC Well-Known Member

    Joined:
    Oct 22, 2011
    Member:
    #65685
    Messages:
    3,067
    Gender:
    Male
    Centerville, OH
    Vehicle:
    2012 PreRunner Double Cab TRD Sport
    if the sound is proportional to vehicle speed, irregardless of transmission gear, (i.e. the rotation speed of the wheels), ..you can bet something driveline related, aft of the tranny... first guess would be a pinion bearing making the sound...
     
  10. Dec 9, 2011 at 8:10 PM
    #10
    Night

    Night Well-Known Member

    Joined:
    Feb 21, 2011
    Member:
    #51613
    Messages:
    981
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Canada
    Vehicle:
    '11 TRD OR AC MagGrey
    Banks Monster Exhaust, aFe ProGuard 7, 3M Film, UnderCoating, alpine 920 headunit, alpine 6.5 components, 20% tint all around, JL Stealthbox, PDX-V9 Amp, Avid Lightbar, Avid Sliders, Full Metal JackRabbit Tonneau, TRD S/C
    My sound happens around 50 Km/h,
     
  11. Dec 9, 2011 at 8:12 PM
    #11
    Jerez

    Jerez SoCal LED Dash Swap

    Joined:
    Feb 1, 2010
    Member:
    #30488
    Messages:
    16,381
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rod
    Diamond Bar, CA
    Vehicle:
    08 TRD Sport
    Wong Travur brah
    ya i also have some humming coming from the driveline...(between 45-65) then goes away completely at 70mph....

    im thinking its my tranny or my driveshaft :(

    goodluck OP hopefully you can find something...
     
  12. Dec 9, 2011 at 8:17 PM
    #12
    ILove2Drive

    ILove2Drive Well-Known Member

    Joined:
    Feb 28, 2008
    Member:
    #4993
    Messages:
    771
    Gender:
    Male
    First Name:
    Casey
    WV
    Vehicle:
    07 Tacoma 4X4 5 Speed Manual
    Halo headlights, Black tail light covers, dual exhaust, 5100s front and rear, eibach coils, wheelers 1.5 AAL, window tint, bow arrow antenna, bull bar, painted grille emblem, debadged, raceline rims, a few decals, CB radio, alpine HU, husky floor liners, tool box, mesh grill...and more to come eventually
    I've got some humming and vroom vroom vroom in mine and vibrations in pedal and steering wheel bad. But it all goes away in 4X4 so I'm pretty sure my needle bearing went kaput
     
  13. Dec 9, 2011 at 8:24 PM
    #13
    Warhorseforever

    Warhorseforever Will The Thrill

    Joined:
    May 3, 2011
    Member:
    #56023
    Messages:
    4,788
    Gender:
    Male
    First Name:
    Will
    Sand Lapper
    Vehicle:
    2001 Toyota Tacoma Pre-Runner SR5
    Kenwood KDC-348U HU Kicker DS65 Front Doors Only 2 Polk Audio MM840 Kenwood KAC 8105D for subs SuperCrewSound.com behind rear seat sub box
    When you stop does it stop? Does it get louder as speed increases? Sound's like a bad wheel bearing. They drone proportionally with speed.
     
  14. Dec 9, 2011 at 8:31 PM
    #14
    markmatters

    markmatters [OP] Viejon

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Member:
    #66436
    Messages:
    1,318
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    Yuma, AZ
    Vehicle:
    2007 PreRunner
    shop lifted my front and stuck a machine that made thwheels spin..no noise...same for the rear...i told them to replace the passenger bearig assembly anyway since i had it already...they said bearings were good..sorry for typos om driving...unsafe,i know.
     
  15. Dec 9, 2011 at 8:35 PM
    #15
    Warhorseforever

    Warhorseforever Will The Thrill

    Joined:
    May 3, 2011
    Member:
    #56023
    Messages:
    4,788
    Gender:
    Male
    First Name:
    Will
    Sand Lapper
    Vehicle:
    2001 Toyota Tacoma Pre-Runner SR5
    Kenwood KDC-348U HU Kicker DS65 Front Doors Only 2 Polk Audio MM840 Kenwood KAC 8105D for subs SuperCrewSound.com behind rear seat sub box
    Cool. :thumbsup: did they spin the drive line while they were under there? Maybe it's one of those bearings.
     
  16. Dec 9, 2011 at 9:16 PM
    #16
    markmatters

    markmatters [OP] Viejon

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Member:
    #66436
    Messages:
    1,318
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    Yuma, AZ
    Vehicle:
    2007 PreRunner
    Yep...

    I just lifted the rear left and accelerated...didn't hear a thing...but as soon as i hit the brakes slowly...it starts doing it...going from vmvmvmvmvmvmvmvmvmvmvm vm vm vm vm vm vm vm vm vm....then disappears. lifted the other side and it did the same thing...hmm...
     
  17. Dec 9, 2011 at 9:28 PM
    #17
    wileyC

    wileyC Well-Known Member

    Joined:
    Oct 22, 2011
    Member:
    #65685
    Messages:
    3,067
    Gender:
    Male
    Centerville, OH
    Vehicle:
    2012 PreRunner Double Cab TRD Sport
    ...sounds like it's differential related... could be pinion bearing noise...
     
  18. Dec 9, 2011 at 9:35 PM
    #18
    markmatters

    markmatters [OP] Viejon

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Member:
    #66436
    Messages:
    1,318
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    Yuma, AZ
    Vehicle:
    2007 PreRunner
    I'll take it to the shop and have them check it out...all i know is that i'm sick of it..heh..
     
  19. Dec 9, 2011 at 9:45 PM
    #19
    wileyC

    wileyC Well-Known Member

    Joined:
    Oct 22, 2011
    Member:
    #65685
    Messages:
    3,067
    Gender:
    Male
    Centerville, OH
    Vehicle:
    2012 PreRunner Double Cab TRD Sport
    "how" bad is the noise... i mean, a little bit of noise could be normal?...
     
  20. Dec 9, 2011 at 9:50 PM
    #20
    markmatters

    markmatters [OP] Viejon

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Member:
    #66436
    Messages:
    1,318
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    Yuma, AZ
    Vehicle:
    2007 PreRunner
    It's really loud at 30-45....then as speed increases...it kinda blends in with the rest of the sounds...then hit the brakes...and from 45-30 its really loud again...then kinda dies down...
     
To Top