1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Iphone Bluetooth causing radio/HU to constantly reboot

Discussion in '3rd Gen. Tacomas (2016+)' started by Oscarjr808, Sep 24, 2019.

  1. Sep 24, 2019 at 3:56 PM
    #1
    Oscarjr808

    Oscarjr808 [OP] New Member

    Joined:
    Sep 24, 2019
    Member:
    #306211
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    Iphone X IOS 13

    Anyone else experiencing this? Any fixes?

    Tacoma 2019 3 mos old
     
  2. Sep 24, 2019 at 4:29 PM
    #2
    Switchback

    Switchback Well-Known Member

    Joined:
    Aug 8, 2009
    Member:
    #20841
    Messages:
    127
    Gender:
    Male
    Sammamish, WA
    Vehicle:
    19 Cav Blue TRD Sport AC MT
    I had this problem with an iphone X and my 2018, but have since not noticed it on my 2019 using a iphone XR. I'm not sure what's different? I'm on ios13 as well.

    For me, when I was having the problem in the '18, it would happen when I held the phone button on the steering wheel to activate siri. Seemed like every 2-3 times I did that the whole system would reboot. I called toyota support at the time, and it was a nightmare dealing with them. After not accepting their answer that "the iphone x hasn't been tested yet" for several calls, they finally agreed to get the dealer to replace the head unit. Sadly, that didn't help anything and it continued to be a problem until I traded in the truck, so never really got an actual solution.

    Fingers crossed, but so far no issues with the '19. Maybe there was a software update in the head unit at some point? Or maybe it will start glitching out on me tonight. Good luck, I remember that shit being frustrating as hell....
     
  3. Sep 25, 2019 at 4:17 PM
    #3
    Oscarjr808

    Oscarjr808 [OP] New Member

    Joined:
    Sep 24, 2019
    Member:
    #306211
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    For me, it would happen once my iphone connects to the H/U. I'm not even pressing any buttons.
     
  4. Sep 25, 2019 at 4:19 PM
    #4
    CTtoNoVa

    CTtoNoVa Well-Known Member

    Joined:
    Jan 13, 2018
    Member:
    #241100
    Messages:
    748
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2017 DCSB TRD OR Magnetic Gray
    Pop N Lock
    I have a weird problem with streaming Bluetooth audio. Sometimes the picture of the song doesn’t load, but the music will play. Once this occurs, every time I click volume up down or track back/forward, instead of doing any of those commands, it turns the volume down to zero. It is super annoying, but wanted to add a similar gripe about entune.
     
  5. Sep 25, 2019 at 7:59 PM
    #5
    Oscarjr808

    Oscarjr808 [OP] New Member

    Joined:
    Sep 24, 2019
    Member:
    #306211
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    I agree..it is annoying. Now i have to plug in my iphone to play music..still unable to call through the H/U. Oh well.
     
  6. Nov 21, 2019 at 4:05 AM
    #6
    Enrk87

    Enrk87 New Member

    Joined:
    Nov 21, 2019
    Member:
    #311300
    Messages:
    1
    Gender:
    Male
    Yeap! I have an iPhone X and i started having that problem just yesterday, i haven’t updated my iphone or anything. Ive had the truck for a year now and this is the first time this happens. Took it to the Toyota and they updated the radio and it still happening. They just told me theres nothing they can do, that its just an iPhone problem.
     
  7. Nov 21, 2019 at 6:52 AM
    #7
    johnnyroid

    johnnyroid Well-Known Member

    Joined:
    Mar 26, 2017
    Member:
    #214424
    Messages:
    1,092
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    Vine Grove (Fort Knox) Kentucky
    Vehicle:
    2017 Black Tacoma Sport TRD
    That seems to be the consensus among iPhone users. Outside looking in, it doesn't seem as specific to the iPhone model as it does that latest software update. Not my experience, just what I've gathered from all the posts on this topic.
     
  8. Nov 21, 2019 at 6:54 AM
    #8
    Lawfarin

    Lawfarin Well-Known Member

    Joined:
    Oct 25, 2015
    Member:
    #167659
    Messages:
    6,030
    Gender:
    Male
    First Name:
    Larry
    NY
    Vehicle:
    2017 Tacoma OR DCSB 4x4
    You didn’t upgrade to the new iOS?
     
  9. Dec 12, 2019 at 11:49 AM
    #9
    RRRepsol

    RRRepsol Member

    Joined:
    May 21, 2019
    Member:
    #293904
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nate
    Vehicle:
    2019 Cement Tacoma TRD Off-Road
    Brand spankin'
    I have a 2019 Taco I bought new in May of this year and an iPhone X I bought new in November 2017. Everything worked perfectly until about 4 weeks ago. As y'all stated, when Bluetooth connects I get a few seconds of connectivity and then the radio crashes and reboots over and over and over and.... I tried forgetting the connections, reset the radio to factory settings, reset the phone to defaults, and then reinitiated the Bluetooth connection. Worked for a full 30 seconds and then crashed the radio. It doesn't seem to be the ios, though, because my son's iPhone 6S running the same ios works fine, plus the problem didn't start immediately after an update. I'd hoped the most recent update (two weeks ago?) would resolve it, but nope.

    My work-around is to disable BT on my phone and connect to the radio via USB to play my music. Sucks that all the phone features don't work but at least the radio isn't crashing literally every few seconds.
     
  10. Dec 12, 2019 at 11:59 AM
    #10
    rickrobb

    rickrobb Active Member

    Joined:
    Dec 25, 2015
    Member:
    #173078
    Messages:
    41
    Gender:
    Male
    SC
    Vehicle:
    2017 Tacoma TRD OR DCSB 4x4 Auto
    I was able to stop the reboots by disabling contact sync in the bluetooth settings while keeping all other bluetooth and iphone capabilities.

    I hope it helps!
     
  11. Dec 18, 2019 at 9:08 PM
    #11
    RRRepsol

    RRRepsol Member

    Joined:
    May 21, 2019
    Member:
    #293904
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nate
    Vehicle:
    2019 Cement Tacoma TRD Off-Road
    Brand spankin'
    So I couldn't find anything in the truck's radio menus that specifically said "contact sync" or even close to that. However, I forced address updates to the truck from my phone and removed the speed dial contacts from my home screen and now everything (else) works. Thanks for the advice...much better than it was!
     
  12. Dec 19, 2019 at 1:41 AM
    #12
    rickrobb

    rickrobb Active Member

    Joined:
    Dec 25, 2015
    Member:
    #173078
    Messages:
    41
    Gender:
    Male
    SC
    Vehicle:
    2017 Tacoma TRD OR DCSB 4x4 Auto
    Glad to help! There are a couple of check boxes in the phones bluetooth settings under CarAccessorySystem device. Just uncheck both of them and you are good to go.
     
  13. Dec 19, 2019 at 2:04 AM
    #13
    DouglasEverdeen

    DouglasEverdeen Active Member

    Joined:
    May 8, 2019
    Member:
    #292687
    Messages:
    26
    Gender:
    Male
    Sask - Canada
    Vehicle:
    2019 TRD Sport 6MT DCSB Cement
    This just started happening to me a few weeks ago. Got my head unit updated but that didn’t help at all.

    Temp fix is to go into the bluetooth settings on the iphone, and turn off notifications/contact sync. Still works for music like normal, but i’ve had some friends complain about BT call quality for some reason?
     
  14. Dec 19, 2019 at 6:52 AM
    #14
    Kovaci

    Kovaci Member

    Joined:
    Dec 29, 2018
    Member:
    #277346
    Messages:
    5
    Vehicle:
    2019 Magnetic Gray DBSB TRD Off Road
    I'm having almost the same issue. Once I turn on the truck the HU will constantly reboot UNTIL I go to audio -> select device settings and reselect my iPhone. If I don't manually go and select it then it will reboot for eternity.
     
  15. Dec 19, 2019 at 7:08 AM
    #15
    IEsurfer

    IEsurfer Well-Known Member

    Joined:
    Feb 19, 2019
    Member:
    #283714
    Messages:
    432
    Gender:
    Male
    Socal
    Vehicle:
    2018 TRD OR 4x4 Cement
    You probably need a software update on the radio
     
  16. Jan 14, 2020 at 9:43 PM
    #16
    cmntaco

    cmntaco Active Member

    Joined:
    Jan 18, 2018
    Member:
    #241625
    Messages:
    44
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Denver, CO
    Vehicle:
    2017 TRD Pro (Cement, MT)
    Tires, RCI sliders, LED kit, tint, bed extender, tailgate lock, Tyger tonneau
    Found this on the Tundra forum from a user named WYN PAT, followed it to the letter, totally fixed my issue.
    Seemed excessive, but it worked, took less than 10 minutes.

    Mostly his spiel:

    Went to the Apple Store Genius Bar and told the guy what was happening. He came out to my truck and fixed it in less than 5 minutes.
    You must be running 13.1.3.
    First: forget the Truck from the iPhone Bluetooth settings.
    You must also remove the iPhone from the truck radio so there are no phones paired [click the circled "i" and forget it]
    Turn the Bluetooth off on the iPhone until the last step.

    Here’s what he did to the phone:

    1. Uninstall Apple Music app from the iPhone

    2. Reset network settings [go to settings - general - then you’ll have the option to reset network settings. Don’t reset anything else... just the network settings]
    3. Sign out of your iTunes account
    4. Restart the phone [power it OFF, then ON]
    5. Sign in to your iTunes account again
    6. Reinstall the music app
    7. Open the music app, select some songs, then select shuffle and let it begin playing the music on the phone first to be sure it’s working properly.
    8. Pair the phone with the truck again (turn Bluetooth on, go to audio screen settings and select add)
    I did this yesterday and drove the truck last night and all day today without any issues.


     
    calebc likes this.
  17. Jan 14, 2020 at 10:54 PM
    #17
    AKGSD

    AKGSD Well-Known Member

    Joined:
    Apr 1, 2019
    Member:
    #288705
    Messages:
    573
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Alaska
    Vehicle:
    2019 QSDCSBTRDOR4X4V6MT
    Dog hair, metaltech rocksliders, KBVooDoo bed risers, Smittybilt RTT, 3” spacer lift
    This glitch occurs on my friends iphone xs max but not my iphone XS

    i was told when i was having other issues in November that Toyota would be releasing a stereo update in December.
    My truck’s probably incapacitated for a month or so (car crash) but i’ll update if it fixes it
     
  18. Jan 14, 2020 at 10:58 PM
    #18
    bavery

    bavery Well-Known Member

    Joined:
    Jul 6, 2016
    Member:
    #191398
    Messages:
    64
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryant
    Manhattan KS/Austin TX
    Vehicle:
    2017 Tacoma OR MT
    My 2017 was rebooting several times a day when trying to make a call. It was so annoying I basically quit using the damn thing. I honestly can not figure out how Toyota is okay putting Entune in their vehicles! Anyway, I did the update provided through the Toyota website and have had zero reboots since doing so. It has worked perfect for over a month now.
    I have a iPhone X. Sorry I do not have the link but a quick google search should do the trick. It was actually pretty simple and quick.
    Hope this helps!
     
    AKGSD likes this.
  19. Jan 14, 2020 at 11:32 PM
    #19
    waltuo

    waltuo Active Member

    Joined:
    Nov 19, 2012
    Member:
    #91443
    Messages:
    40
    Gender:
    Male
    Hawaii
    At least it reboots. Mine randomly disconnects and the only way to reconnect is to turn the truck off and back on again.
     

Products Discussed in

To Top