1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Issues with Split Second ESC1

Discussion in 'Performance and Tuning' started by 3w41d, Jan 26, 2012.

  1. Jan 26, 2012 at 9:06 AM

    3w41d [OP] New Member

    Jan 26, 2009
    Putney, VT
    06 Access Cab 4WD
    A couple weeks ago i installed the Split Second ESC1 on my 97 4runner S/C. For the first couple days, everything worked fine. The video below shows what is currently happening.

    To explain what the ESC1 does, here is the info sheet from Split Second

    "The ESC1 EGO Signal Conditioner alters the signal from EGO sensors under boost conditions. Under vacuum conditions, it outputs a signal which is identical to the EGO signals that appear at the input. Under boost, it outputs an internally generated signal to allow open loop operation."

    Basically under boost, its richens the AFR so you make more power and have less chance of pinging.

    However, mine appears to be doing the opposite. It worked fine for awhile. Then it started randomly leaning out the AFR's. I disconnected it a few days ago because i didn't want it to run lean. I reconnected it tonight and i can't get it to operate properly at all. I have double and triple checked all my wire connections and boost lines. It runs normal and does not lean out with the ESC1 disconnected and when i go full throttle, it still goes into open loop fine and doesn't lean out.

    Here is the video. Yes i know its kinda long.

    I know most people here 96-98 owners here are not supercharged and even less(if any) have or are familar with the ESC1. But i figured crossposting it here wouldn't hurt.

    Anyone have any input?
  2. Jan 30, 2012 at 8:58 PM

    Torspd Tor-nication

    Sep 18, 2009
    First Name:
    MMVI 4.4L 4x4 Access Cab
    Torspd Custom Turbo kit [] Borg Warner 9180EFR Turbo [] ProEFI Pro128 EMS [] TiAL Q BOV [] TiAL V44 Wastegate @ 15psi [] CP Pistons [] CP Carrillo Rods [] ARP Head studs [] ARP Main Studs [] ARP Header - Head Studs [] Ported Heads w/ 1mm oversized valves intake/exhaust [] Brian Crower Forged Stroker Crank [] Darton M.I.D. Sleeved Block [] Kelford Camshafts [] Torspd 170* T-stat mod [] APR Large Fuel Rail [] Aeromotive Stealth 340 LPH Fuel Pump [] FueLab FPR [] APR T56 Conversion Kit [] KP RACING Built T56 [] McLeod Racing Custom Twin Disk Clutch [] One Piece Aluminum Driveshaft [] MGW Shifter [] Custom lowering kit [] Ohlins Front Coilovers [] QA1rear shocks [] Custom Ron Davis Radiator [] Dual SPAL Electric Fans []
    In all honesty, and I am being polite, take it off before something goes wrong. Call and talk with Gadget at www.urdusa.com and see what he has to offer as far as other tuning devices.

    That one will get you in some trouble with these ECU's.
To Top